Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal informa als alcaldes de la situació tècnica i jurídica de l’abocador de Riba-roja per preparar una nova reunió política amb el conseller Calvet

13 març 2019 · Noticies

Alcaldes i consellers, amb representants ecologistes i ciutadans, ahir per preparar la nova reunió política amb el conseller Calvet.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va reunir ahir a la tarda als alcaldes i consellers de la comarca per informar-los de la situació del projecte de l’abocador de Riba-roja, després de la reunió tècnica que va tenir lloc dilluns a Barcelona i abans de la reunió política prevista per al dia 20 amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, qui en la seva visita a la comarca al febrer es va comprometre a estudiar si es podia paralitzar el projecte després de constatar l’oposició que ha generat al territori. A la trobada d’ahir, celebrada a la sala de plens comarcal, també van assistir dos alcaldes del Segrià (Almatret i Maials), representants d’Ecologistes en Acció a la Ribera i de les plataformes ciutadanes Ribera Digna i Almatret Net, així com el jurista que assessora i representa al Consell en aquesta qüestió.

En sortir de la trobada, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va explicar que “es continuen buscant fórmules per mirar d’aturar el projecte”, juntament amb la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, per “crear les condicions necessàries que facin possible que no es construeixi l’abocador a Riba-roja”. D’ahir en va sortir un grup de treball reduït, per ser més operatius, que prepararà la nova trobada amb el Conseller Calvet del dia 20. Aquest grup està format per dos representants del Consell (la mateixa presidenta Carim i el portaveu d’ERC, Josep Maria Saéz), dos alcaldes de la Ribera (Joan Piñol de Móra d’Ebre i Joan Juncà de la Torre de l’Espanyol), un alcalde del Segrià (David Romaní d’Almatret) i un advocat. Una delegació del territori té previst reunir-se de nou dilluns amb tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat per preparar la proposta que elevaran al Consell Calvet dimecres vinent.

Una qüestió política

Un moment de la reunió d’ahir, a la sala de plens.

La presidenta riberenca va reconèixer davant els mitjans que “no és fàcil, perquè l’expedient està ben tramitat”, però “estem esperançats per la voluntat i el compromís de Presidència de la Generalitat i del mateix Conseller de Territori” perquè no s’executi el projecte en cas que hi hagi alguna “escletxa legal” que permeti aturar-lo. “S’està treballant per revisar-ho bé i trobar les imperfeccions que s’hagin pogut donar en la tramitació”, va afegir Carim, sense entrar en més detall pel moment. Dimecres 20 el conseller Calvet rebrà de nou als alcaldes per valorar la proposta que li faci arribar el territori, així que “ara cal preparar bé aquesta nova reunió amb el conseller”.

Les iniciatives i reunions per aturar el projecte se succeeixen des de que a finals de 2018 es va conèixer que l’empresa l’Estaca ha tramitat la llicència d’obres a l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre per construir un dipòsit de residus industrials no perillosos de tipus 2 i un centre de valorització a la partida de les Valls. Aquest fet ha aixecat un moviment contrari a la comarca, impulsant un manifest conjunt de càrrecs electes, una reunió extraordinària i urgent del Consell d’Alcaldes, la creació d’una plataforma ciutadana i una moció aprovada el passat 30 de gener pel Consell Comarcal de la Ribera, entre altres institucions del territori, denunciant que l’abocador xoca frontalment amb la línia marcada i consensuada a la Ribera en diversificació econòmica. Davant aquesta oposició, el mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, en una trobada amb els alcaldes riberencs, es va comprometre amb a estudiar si el projecte es podia paralitzar des del punt de vista jurídic, després que tot els tràmits s’hagin completat. A aquest compromís del Conseller responia la reunió tècnica-jurídica celebrada dilluns a la seu del departament, de la qual ahir se’n va passar comptes i a la qual van assistir juristes del departament de Territori i Sostenibilitat, del Consell Comarcal i del mateix Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: