Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

No majoritari i sentiment de comarca en el Consell d’Alcaldes urgent per debatre sobre la construcció del dipòsit de residus no perillosos de Riba-roja

5 gener 2019 · Noticies

Imatge de la mesa d’alcaldes, a l’inici de la reunió.

El Consell d’Alcaldes de la Ribera, reunit d’urgència arran de la notícia de la tramitació de la llicència d’obres del dipòsit de residus no perillosos a l’Ajuntament de Riba-roja, ha visualitzat “un no rotund al projecte” per part de la majoria dels pobles de la comarca, formalitzant així la posició contrària que ja es va expressar el 30 de desembre a la Torre de l’Espanyol, on una trentena de càrrecs electes riberencs van impulsar un comunicat de rebuig al projecte, recollint també el sentiment del moviment social contrari a aquesta instal·lació aixecat els darrers dies a la comarca.

A la sortida, la presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, ha destacat el to cordial amb el qual s’ha celebrat la reunió d’alcaldes, on “tothom ha pogut dir el que pensa, amb arguments, procurant no crear trencadisses entre persones i pobles”. Hi han assistit 11 dels 14 alcaldes i alcaldesses de la Ribera: Xavier Arbó, de Benissanet; Blanca López, de Garcia; Conxita Pujol, de Ginestar; Toni Borrell, de Miravet; Joan Piñol, de Móra d’Ebre; Francesc Xavier Moliné, de Móra la Nova; Gil Martí, de la Palma d’Ebre; Josep González, de Rasquera; Antonio Suàrez, de Riba-roja d’Ebre; Joan Juncà, de la Torre de l’Espanyol; i Gemma Carim, alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, a més de l’alcaldessa de l’EMD de la Serra d’Almos, Lourdes Pena. Per la seva banda, els ajuntaments d’Ascó i Flix han enviat en representació seva el primer tinent d’alcalde asconenc, Salvador Florido, i el tercer tinent d’alcalde flixanco, Josep Solé. Tampoc hi ha assistit l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí.

 

Moció i reunió amb el conseller, l’ARC i l’empresa

Tots ells, per unanimitat, han acordat treballar per convertir el comunicat de la Torre en una moció política que es presentarà al Ple del Consell Comarcal perquè aquest es pronunciï sobre la instal·lació del dipòsit de residus a Riba-roja; també es promourà perquè es voti a tots els ajuntaments de la comarca. A més, s’han emplaçat a reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, així com l’empresa promotora del projecte (l’Estaca, una UTE formada per Urbaser i Griñó) i l’Ajuntament de Riba-roja, recollint així l’oferiment fet un dia abans pel Govern català per atendre l’alarma generada al territori i conèixer de primera mà l’opinió de tots els alcaldes.

Ara per ara, la gran majoria, a excepció d’Ascó, Flix i Tivissa, a més de Riba-roja, s’han posicionat en contra de la implantació d’aquest tipus d’indústria a la Ribera. Deu dels alcaldes riberencs ja han expressat la seva oposició, una postura que Gemma Carim va voler puntualitzar que “no és un no en contra de l’alcalde ni de Riba-roja. És refermar que ja en tenim prou amb un abocador, dues nuclears i la fàbrica de Flix, no volem més indústria d’aquest tipus a la comarca. El nostre futur passa per la diversificació econòmica i per retornar als orígens, potenciant l’agricultura, la ramaderia, el turisme de qualitat i el patrimoni”.

Sentiment de comarca

La presidenta comarcal s’ha mostrat satisfeta del sentiment de comarca que ha copsat a la mesa d’alcaldes i de la bona entesa per continuar treballant conjuntament, com s’ha fet d’ençà que ella està al capdavant del Consell Comarcal, davant dels “dos grans reptes que té per davant la Ribera d’Ebre: el tancament anunciat de les nuclears d’Ascó i la gestió dels residus industrials de Flix”. Carim s’ha referit als programes del Ribera d’Ebre Viva que impulsen projectes amb els sectors estratègics de la comarca (fruita dolça, vi, oli, turisme i comerç) i a l’esforç que ha fet la Ribera els darrers temps per aconseguir recursos extra per desenvolupar una estratègia turística entorn del GR-99, gràcies a la consecució d’un ajut europeu FEDER i del Pla de Foment Turístic. També ha dit que la comarca està a l’expectativa que es pugui ampliar la marca ebrenca de Reserva de la Biosfera al nord de la Ribera d’Ebre, una zona que en va quedar exclosa inicialment.

“Som conscients que tenim els residus que tenim, però no volem més residus d’indústries d’altres territoris”, ha afegit l’alcaldessa de Vinebre, que recollint el sentiment majoritari de la resta dels alcaldes riberencs considera que “un abocador no ens aportarà més riquesa ni tants llocs de treball. Un poble no és més ric per tenir més ingressos, sinó per com utilitza els seus recursos”.

 

Encaix del nord industrial en el model comarcal

El primer a parlar al Consell d’Alcaldes ha estat l’alcalde de Riba-roja, que ha explicat als seus homòlegs el projecte i les contrapartides per al municipi, entre les quals ha destacat la construcció de 8 quilòmetres de carretera al camí de les Valls, que és una de les vies d’evacuació del Pla d’Emergència Nuclear (PENTA) a través del pont de Riba-roja. Suàrez també ha exposat els tràmits realitzats els darrers deu anys, inclòs el contenciós amb l’empresa, fins que fa tres setmanes es va formalitzar la compra dels terrenys i es va demanar la llicència d’obres per instal·lar un dipòsit de residus no perillosos a la partida de les Valls, mostrant-se “sorprès” amb la reacció dels alcaldes. Antonio Suàrez ha rebutjat qualsevol acusació d’haver amagat el projecte, i ha dit que “cap Ajuntament ha presentat al·legacions en tots aquests anys, ni en la tramitació de la llicència ambiental l’any 2012 ni de Pla Especial Urbanístic el 2013, havent sigut portada als mitjans ebrencs”. A més, ha dit que “el projecte de Riba-roja és diferent del dipòsit de Tivissa, són empreses amb diferents models de gestió i en el cas que ens ocupa  l’emrpesa està avalada per una trajectòria reconeguda en el sector”.

Davant la resta de pobles de la comarca, Riba-roja d’Ebre s’ha compromès a “no prendre decisions precipitades”, esperant la reunió amb el conseller Calvet, i afegint que “entenem que el projecte transcendeix més enllà dels límits municipals però l’Ajuntament té plena autonomia” a l’hora d’atorgar la llicència d’obres. Suàrez ha exposat la visió de Riba-roja dient que “sovint es parla del model econòmic de la comarca però, tot i estar fent molta feina, aquest model no està resolt al 100%, ja que encara no s’ha resolt l’encaix de tres poblacions del nord de la comarca: Ascó, Flix i Riba-roja, on hi ha un model econòmic industrial. I no podem perdre de vista que el 82% del PIB de la comarca ve de la indústria”. Així, coresponsabilitzant-se d’aquesta falta d’encaix, l’alcalde riba-rojà ha instat a tots els alcaldes “a posar-se a treballar tenint en compte, quan es parla de la Ribera, la realitat industrial del nord”. I ha afegit: “Tota activitat econòmica acostuma a ser un pol d’atracció i aquesta inversió es podria veure també com una oportunitat. La gestió de residus és una de les prioritats actuals a Europa, que aposta per l’economia circular, que alhora atrau tecnologia i professionals qualificats”, una oportunitat que “podria fer front al despoblament que pateixen els nostres pobles”.

Riba-roja considera que “hi ha dues visions complementàries, però no excloents a la comarca”. L’alcalde ha posat com a exemple altres territoris, com el Camp de Tarragona, on la Indústria conviu amb el Turisme, recordant que el seu municipi, tot i apostar per la indústria, participa també de l’aposta de diversificació comarcal, sent el segon ajuntament que més inverteix en el FEDER, formant part de projectes com el tren turístic Caspolino i l’escola de Música amb Benissanet, i sent pioner en coworking rural per impulsar emprenedoria al territori.

 

Front institucional, social i jurídic

Unes 240 persones es van concentrar davant el Consell coincidint amb la reunió dels alcaldes.

En acabar l’exposició de Riba-roja, tots i cada un dels pobles presents han argumentat i defensat el seu model local i de comarca. Entre ells l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, un dels pobles més actius i portaveu del front institucional, al que ha anunciat que també s’hi ha afegit un front jurídic per aconseguir tombar la construcció del nou dipòsit de residus a les Valls. Juncà ha subratllat que “en el Consell d’Alcaldes ha quedat clar el no sense matisos de la Ribera” a aquest projecte i s’ha mostrat satisfet que “com a mínim Riba-roja s’hagi compromès a no fer cap més pas fins que el Conseller Calvet capti la idea que en té el territori”, afegint que “tothom donava per fet que aquest dipòsit de residus no tiraria endavant per la falta de viabilitat del projecte”. L’alcalde de la Torre està “convençut que ho aturarem, com ha fet la pressió popular amb altres projectes en el passat”.

De fet, mitja hora abans de la reunió del Consell d’Alcaldes, unes 240 persones es van concentrar davant les portes del Consell Comarcal a Móra d’Ebre per mostrar el seu rebuig al dipòsit de residus no perillosos de Riba-roja, amb pancartes defensant “Una Ribera de la Biosfera, no per una Ribera de brossa” i “Prou merda a la Ribera”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: