Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal de la Ribera aprova una moció contra el macro abocador de Riba-roja d’Ebre

30 gener 2019 · Noticies

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat aquest vespre la moció consensuada en el darrer Consell d’Alcaldes celebrat a la comarca i en la qual s’expressa el rebuig al projecte de macro abocador que es pretén construir a Riba-roja d’Ebre, davant unes 150 persones que omplien la Sala de Plens, a Móra d’Ebre. La proposta ha tirat endavant amb el suport de 13 dels 18 consellers comarcals assistents al ple; dos han estat vots en contra i tres abstencions.

 

A continuació podeu llegir el text aprovat

Moció de posicionament de rebuig al projecte del macro abocador que es pretén construir al municipi de Riba-roja d’Ebre consensuat al darrer Consell d’Alcaldes de la Ribera d’Ebre de data 4 de gener de 2019

Arrel de la inquietud i rebuig que ha provocat l’anunci del projecte de construcció d’un macro abocador al municipi de Riba-roja d’Ebre, es va celebrar un Consell d’Alcaldes a la Ribera d’Ebre, el passat dia 04/01/19, per què l’alcalde de Riba-roja d’Ebre pogués informar de primera mà del projecte i les seves característiques i que la resta d’alcaldes i alcaldesses de la comarca expressessin la seva posició envers el projecte.

El sentiment de rebuig al projecte es pot qualificar de pràcticament unànime, fet que va propiciar prendre l’acord de redactar i sotmetre a votació, inicialment, al Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i posteriorment a tots i cadascun dels ajuntaments de la comarca i comarques veïnes, si s’escau.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

– A la nostra comarca hem patit la deslocalització d’empreses, patim per la incertesa del futur post-nuclear i la manca de diversificació econòmica que tenim, de moment, per fer-hi front.

– Tenim un abocador a Tivissa, que en principi era pels municipis de les comarques de Terra Alta, Priorat i Ribera d’Ebre, que s’ha convertit en un gran abocador de més de la meitat de Catalunya de residus industrials, amb tot el que això suposa. El trànsit rodat de tràilers per les nostres terres, ha marcat el perfil geogràfic del sud de la comarca, i el llast que suposa pels municipis veïns d’una instal·lació així pel seu desenvolupament turístic.

– A la Ribera d’Ebre hem apostat pel turisme de qualitat que aprofiti els nostres actius històrics, patrimonials i naturals. Hem apostat pel sector primari i sobretot pel sector agroalimentari, posant en valor els nostres productes i la seva qualitat. Aquesta és una línia de treball que ha costat molt de consensuar i engegar, però que ha aconseguit que tots els municipis de la comarca, i persones a nivell particular, hi apostem, i després de tants esforços per a què això sigui així, un projecte com el de l’abocador de residus industrials que es planteja al municipi de Riba-roja xoca frontalment amb la línia marcada i consensuada a la nostra comarca.

– Volem un projecte de comarca on el desenvolupament econòmic i social de tots els nostres municipis estigui basat en el turisme rural i gastronòmic, en els nostres actius històrics i naturals, en la qualitat dels nostres productes i el nostre entorn, i una industria compatible amb la Reserva de la Biosfera. I no un model de desenvolupament que es basi en portar tones i tones de residus industrials de tot Catalunya pel benefici econòmic d’un sol municipi, que de ben segur llastrarà, encara més, l’esdevenir de la nostra comarca de per vida.

– No podem admetre que de nou es plantegi un altre abocador per albergar la brossa de més de mitja Catalunya. La Ribera d’Ebre ja ha contribuït més que suficientment i hem sigut més que solidaris en acollir els residus de més de mig País durant molts anys.

Per tot això:

Proposem al Ple de Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre l’aprovació dels següents

ACORDS:

1.- Manifestar l’oposició frontal al projecte d’abocador que es planteja a Riba-roja

d’Ebre, que es contrari a la línia de desenvolupament econòmic consensuada per tots els municipis riberencs i marcaria molt negativament el futur de la nostra comarca.

2.- Instar al Departament de Territori i Sostenibilitat i a l’Agència Catalana de Residus que paralitzin immediatament els tràmits del projecte de l’abocador.

3.- Instar als promotors del projecte, la UTE l’Estaca Proyectos (Urbaser i Griñó) que retiri immediatament el projecte de l’abocador.

4.- Instar a l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre a no autoritzar el projecte presentat per a la construcció d’un abocador de residus industrials.

5.- Instar a tots els Ajuntaments de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat a no donar cabuda a un projecte similar al seu terme municipal.

6.- Instar a totes les institucions, entitats cíviques, econòmiques i socials del territori, que es sumin en aquest posicionament.

7.- Comprometre’ns a realitzar totes les accions necessàries que estiguin al nostre abast per què aquest projecte d’abocador no tiri endavant, pel bé del futur de la nostra comarca i d’aquells que l’estimem i que pretenem viure-hi, gaudir-la i que els nostres fills també ho puguin fer.

8.- Fer arribar aquest acord a tots els Ajuntaments de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, a l’Agència de Residus de Catalunya, a la Delegació del Govern i a la presidència del Parlament perquè la traslladi a tots els grups parlamentaris.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: