Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera convoca un Consell d’Alcaldes extraordinari i urgent pel dipòsit de residus de Riba-roja d’Ebre

3 gener 2019 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha convocat per demà divendres, a les 5 de la tarda, un Consell d’Alcaldes urgent i extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia: el dipòsit de residus industrials no perillosos a Riba-roja d’Ebre, un projecte que ha aixecat un moviment contrari a la comarca, impulsant un manifest conjunt d’alcaldes, consellers, regidors i càrrecs electes riberencs contra aquesta instal·lació, ja que, consideren, xoca frontalment amb la línia marcada i consensuada a la Ribera en diversificació econòmica.

A continuació podeu llegir el manifest de La Torre de l’Espanyol del 30 de desembre de 2018.

Comunicat conjunt d’Alcaldes i Alcaldesses, Consellers i Conselleres comarcals, regidors i regidores i càrrecs electes de la Ribera d’Ebre:

Exposem:

– A la nostra comarca hem patit la deslocalització d’empreses, patim per la incertesa del futur postnuclear i la manca de diversificació econòmica que tenim, de moment, per fer-hi front.
– Tenim un abocador a Tivissa, que en principi era pels municipis de les comarques de Terra Alta, Priorat i Ribera d’Ebre, que s’ha convertit en un gran abocador de més de la meitat de Catalunya de residus industrials, amb tot el que això suposa. Trànsit rodat de tràilers per les nostres terres, ha marcat el perfil geogràfic del sud de la comarca, i el llast que suposa pels municipis veïns d’una instal·lació així pel seu desenvolupament turístic.
– A La Ribera d’Ebre hem apostat pel turisme de qualitat que aprofiti els nostres actius històrics, patrimonials i naturals. Hem apostat pel sector primari i sobretot pel sector agroalimentari, fent valdre els nostres productes i la seva qualitat. Aquesta és una línia de treball que ha costat molt de consensuar i engegar, però que ha aconseguit que tots els municipis de la comarca, i persones en l’àmbit particular, hi apostem, i després de tants esforços perquè això sigui així, un projecte com el de l’abocador de residus industrials que es planteja al municipi de Riba-roja xoca frontalment amb la línia marcada i consensuada a la nostra comarca.
– Volem un projecte de comarca on el desenvolupament econòmic i social de tots els nostres municipis estigui basat en el turisme rural i gastronòmic, en els nostres actius històrics i naturals, en la qualitat dels nostres productes i el nostre entorn, i no un model de desenvolupament que es basi a portar tones i tones de residus industrials de tot Catalunya pel benefici econòmic d’uns pocs municipis, que de ben segur llastrarà, encara més, l’esdevenir de la nostra comarca de per vida.
– No podem admetre que de nou es plantegi un altre abocador per albergar la brossa de més de mitja Catalunya. La Ribera d’Ebre ja ha contribuït més que suficientment i hem sigut més que solidaris en acollir els residus de més de mig País durant molts anys.

Per tot això:

– Ens oposem frontalment al projecte d’abocador que es planteja a Riba-roja, que és contrari a la línia de desenvolupament econòmic consensuada per tots els municipis riberencs i marcaria molt negativament el futur de la nostra comarca.
– Instem al Departament de Territori i Sostenibilitat i a l’Agència Catalana de Residus que paralitzin immediatament els tràmits del projecte de l’abocador.
– Instem als promotors del projecte, la UTE l’Estaca (Urbaser i Griñó) que retiri immediatament el projecte de l’abocador
– Instem a l’Ajuntament de Riba-roja a no autoritzar el projecte presentat per a la construcció d’un abocador de residus industrials.
– Instem a totes les institucions, entitats cíviques, econòmiques i socials del territori, que se sumin en aquest comunicat.
– Ens comprometem tots els Ajuntaments de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat a no donar cabuda a un projecte similar al nostre municipi.
– En el següent mes, entrarem mocions als plens dels Ajuntaments i del Consell Comarcal perquè prenguin posicions.
– Realitzarem totes les accions necessàries que estiguin al nostre abast per què aquest projecte d’abocador no tiri endavant, pel bé del futur de la nostra comarca i d’aquells que l’estimem i que pretenem viure-hi, gaudir-la i que els nostres fills també ho puguin fer.
– Aquest comunicat conjunt es farà arribar a totes les entitats i institucions implicades.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: