Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Consell Comarcal i Generalitat buscaran la fórmula jurídica per paralitzar l’abocador de Riba-roja d’Ebre

14 febrer 2019 · Noticies

El Consell d’Alcaldes de la Ribera s’ha reunit amb el conseller i el seu equip al Consell Comarcal, a Móra d’Ebre.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit avui el Consell d’Alcaldes de la Ribera d’Ebre per informar de primera mà del projecte d’abocador de Riba-roja d’Ebre, en una trobada a la qual també han assistit el delegat del Govern a Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; la Secretària de Medi Ambient, Marta Subirà; el director de l’Agència de Residus (ARC), Josep Maria Tost; i la directora general de Qualitat Mediambiental, Mercè Rius.

La delegació del Govern català recollia així la invitació de la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, davant el clam pràcticament unànime de la comarca contra l’abocador, responent així el compromís d’escoltar la Ribera que el mateix conseller Calvet havia manifestat quan a finals de desembre es va conèixer la notícia de la tramitació de la llicència d’obres del dipòsit de residus no perillosos a l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre. Aquest fet va propiciar diverses accions polítiques de rebuig al projecte: un manifest de càrrecs electes, la celebració d’un Consell d’Alcaldes al gener i l’aprovació d’una moció de rebuig al ple del Consell Comarcal.

A la sortida, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha agraït la “bona predisposició” del Conseller per escoltar el territori i el clam de la comarca “contra l’abocador i a favor de treballar per tenir un projecte de futur”. “Poble a poble, hem tingut l’oportunitat de mostrar al Conseller el nostre rebuig a l’abocador”, ha dit Carim, especialment satisfeta que “els alcaldes hagin parlat no sol com a representants del seu poble, sinó en clau comarcal”.

El 13 de març, dictamen jurídic

La plana major del departament de Territori s’ha desplaçat a la comarca, convidats per la presidenta comarcal.

Així, Conselleria i Consell Comarcal s’han emplaçat a treballar conjuntament per buscar la fórmula jurídica per paralitzar el projecte. Segons ha explicat el mateix conseller, “es constituirà immediatament un grup de treball jurídic”, format pels assessors del mateix Departament i del Consell Comarcal riberenc, per “explorar si es troba una escletxa per revisar el projecte”, que fins a la data ha superat tots els tràmits legals i, per tant, “no pot fer-se una revisió d’ofici”. Això requerirà “molt rigor jurídic”, ha dit.

Calvet ha afegit que la iniciativa acordada avui entre els alcaldes i la Generalitat “aprofundirà en els tres camps en el que tenim capacitat d’actuació: el tràmit ambiental realitzat l’any 2012, la llicència urbanística de 2013 i les llicències municipals”. Les conclusions d’aquesta comissió jurídica es coneixeran el 13 de març, i en aquest temps a més hi haurà “diàleg constant amb l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i el promotor del projecte”. El Conseller també ha assegurat que “hem pres nota que la comarca no vol l’abocador perquè considera que el seu model socioeconòmic és incompatible amb aquesta instal·lació”.

“No és la solució definitiva, però si és un bon acord per veure cap a on podem anar i de quina manera es pot aturar el projecte”, creu la presidenta comarcal. També el portaveu d’ERC al Consell, Josep Maria Sáez; l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suàrez; i el de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, han coincidit a fer un balanç positiu de la reunió amb el conseller de Territori: “És important que el Conseller hagi pogut copsar de primera mà que a la Ribera d’Ebre no volem l’abocador de Riba-roja”, ha dit Sàez. “Cal explorar totes les possibilitats sense prendre decisions precipitades. La voluntat de Riba-roja és formar part de la comarca”, ha afirmat Suàrez. “És un bon pas endavant, tot i que no estarem 100% contents fins que no sigui definitiu”, ha afegit Juncà.

 

Representants de tots els municipis i de la Plataforma Ribera Digna

Representants de la Plataforma Ribera Digna lliurant el manifest contra l’abocador al Conseller Calvet.

A la trobada d’avui hi han assistit tots els alcaldes i alcaldesses de la Ribera d’Ebre, excepte el de Tivissa, tot i que hi eren representades l’EMD de la Serra d’Almos i Darmós; així com els portaveus dels grups polítics comarcals i els alcaldes d’Almatret, Maials i Llardecans del Segrià. A més, representants de la Plataforma Ribera Digna, que aquest matí ha manifestat el seu rebuig a les portes del Consell Comarcal, han pogut exposar de primera mà al Conseller de Territori el seu posicionament contrari a l’abocador, lliurant-li en mà el manifest que han promogut perquè aquest projecte no es faci a la Ribera.

Per Carim, “no és un tema de partits polítics i no volem tornar a la vella política de la brossa com a futur. Els pobles petits no volem viure barallats. Són molts els motius que ens uneixen: sector agroalimentari, Turisme, Patrimoni, Cultura i Indústria, però no l’abocador”, ha dit Carim, posant d’exemple de treball conjunt que ha permès la celebració de la Mobile Week Ribera d’Ebre la setmana vinent al voltant de les TIC.

La Plataforma Ribera Digna s’ha concentrat davant el Consell per mostrar el seu rebuig al conseller Calvet.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: