Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre desembarca a Itàlia i Àustria per augmentar les exportacions de fruita dolça de la comarca

11 abril 2016 · Noticies

L’objectiu és obrir nous mercats per a la fruita dolça de pinyol de la Ribera d’Ebre

Actualment s’exporta el 80% del que es produeix a la comarca, un 90% en el cas de la cirera

Ribera d'Ebre VIVAEmpreses de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre participen aquesta setmana en un viatge de
prospecció comercial al nord d’Itàlia i Àustria, amb l’objectiu de d’obrir nous mercats per al producte de pinyol de la comarca: cirera, préssec i paraguaià, principalment. L’actuació forma part del programa Ribera d’Ebre Viva, coordinat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al Desenvolupament Local.

La presidenta comarcal, en una reunió prèvia al viatge amb els empresaris del sector de la fruita dolça.

La presidenta comarcal, en una reunió prèvia al viatge amb els empresaris de la fruita dolça.

La comitiva, encapçalada per la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, està formada per les empreses del Grup La Coma – La Capelleta, Grup Fruiter de Benissanet i Cerima Cherries, que representen aproximadament el 80% de la producció de fruita dolça de la Ribera d’Ebre: fins a 19 milions de quilos, donant feina a fins a 1.500 persones de la comarca, havent triplicat el nombre de treballadors des de 2011. Els empresaris estaran acompanyats també per la directora del Projecte Ribera d’Ebre Viva, Pili Carballo.

Els participants, que assumeixen les despeses del seu viatge en l’àmbit individual, van ser els encarregats de seleccionar els dos països on dirigiran la seva nova estratègia d’exportació, a partir de l’estudi de prospecció que s’ha realitzat dins el marc del Ribera d’Ebre Viva. Actualment, l’índex d’exportacions de la fruita dolça de la comarca se situa en un 80% de la producció, xifra que arriba al 90% en el cas de la cirera.

Dos mercats amb bones perspectives

Les principals raons per triar aquestes destinacions van ser l’oportunitat que representa Àustria pels productors de la Ribera d’Ebre per la forta concentració d’importadors i la baixa penetració del producte espanyol en el seu mercat (només un 7% de les 67,5 tones anuals). I en el cas d’Itàlia perquè, tot i ser el principal productor de fruita dolça a nivell europeu, adquireix el seu producte de qualitat al mercat espanyol: més de 143 tones a l’any, el que representa un 70 per cent de les importacions d’aquest país, una xifra a més en constant creixement els darrers anys.

Durant el viatge, es mantindran una dotzena d’entrevistes amb grans importadors, grans distribuïdors i grans superfícies, tots ells referents d’aquest sector a Itàlia i Àustria. L’objectiu és conèixer millor els nous mercats i tancar acords que siguin beneficiosos per les empreses fructícoles i, per extensió, per a la comarca. Alhora, i aquesta és una prioritat del Ribera d’Ebre Viva, es vol dotar els productors de totes les eines necessàries per garantir una entrada competitiva als mercats seleccionats. I és que aquest tipus d’iniciatives “ens permeten conèixer mercats i adquirir una capacitat de decisió que per nosaltres mateixos no podríem aconseguir”, comenta en Marc Piñol, gerent del Grup Fruiter de Benissanet, una de les empreses participants.

Bona experiència amb Holanda, Rússia, Bielorússia i Escandinàvia

Aquest és el cinquè viatge de prospecció comercial que es realitza en el marc del programa impulsat pel Consell Comarcal i el SOC, des que l’any 2011 es va començar a treballar amb el sector de la fruita dolça. L’any 2012 es va explorar el mercat d’Holanda; el 2013, Rússia; el 2014, Bielorússia i l’any passat van aterrar als tres països escandinaus: Noruega, Suècia i Dinamarca. Un dels objectius del projecte és donar suport a les empreses “per vèncer un dels seus principals reptes estratègics: aconseguir que siguin proveïdores directes de fruita de pinyol, evitant amb la mesura del possible els intermediaris”, afirma la responsable tècnica de Ribera d’Ebre VIVA, que també destaca el paper d’aquestes expedicions perquè “afavoreixen la cooperació entre empreses, i consoliden i fan créixer un sector que és estratègic per a la comarca”.

Amb aquest tipus d’actuacions es millora la competitivitat de les empreses, com ja es va demostrar amb l’enfonsament dels preus de la fruita europea, també a casa nostra, quan fa dos anys Rússia va tancar l’entrada als productes provinents dels Estats Units i la Unió Europea. “El viatge a Escandinàvia de l’any passat ha suposat encarar el 2016 amb una major posició competitiva per al sector de la fruita de la Ribera, sense dependre del mercat rus, ja que els acords de col·laboració tancats en aquella expedició no només van millorar la competitivitat individual de cada empresa, sinó la global de tot el sector de la fruita de pinyol, amb la consegüent repercussió a la nostra comarca”, afegeix Carballo.

Sector estratègic per a la comarca

El sector de la fruita dolça de pinyol és un dels sectors estratègics per a la diversificació econòmica la Ribera d’Ebre, juntament amb el turisme, el comerç, l’oli i el vi. Pel que fa a les empreses del sector fructícola, produeixen 25 milions de quilos de fruita de pinyol a l’any i en temporada alta donen feina a 2.000 persones de la comarca. Els resultats d’aquest viatge de prospecció de nous mercats s’exposaran i es faran extensius a la resta de productors a través de la Taula Comarcal on està representat el sector públic i privat de la Ribera i des d’on es treballa conjuntament no només per a la internacionalització de les empreses i l’exportació de la producció, sinó també per a la formació, la identificació de recursos i finançament públics i la millora de les competències transversals, la viabilitat, la gestió i la competitivitat de totes les empreses de la Ribera d’Ebre.

Més ifnormació: Ribera d’Ebre Viva.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: