Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Productors de fruita de pinyol de la Ribera d’Ebre estableixen relacions comercials amb el mercat escandinau per donar sortida al seu producte després del veto rus

14 abril 2015 · Noticies

La prohibició d’importació de productes alimentaris europeus per part de Rússia ha portat als empresaris de la Ribera d’Ebre a buscar noves alternatives per posicionar-se en mercats com Noruega, Suècia i Dinamarca, amb bons resultats

reunio de treball  (1)Cinc dies de viatge, tres països a recórrer, nou entrevistes realitzades i cinc visites en diverses botigues i grans comerços Aquest és el resultat numèric del “Viatge de prospecció comercial a Escandinàvia” que es va dur a terme des del passat dia 23 fins al 27 de març. Aquesta activitat de Business Development va reunir cinc dels empresaris de les empreses que generen major producció de fruita de pinyol a la comarca i també més ocupació. En concret, Cerima Cherries, La Coma-La Capelleta i El Grup Fruiter de Benissanet.

Si el resultat quantitatiu del viatge és notable, el resultat qualitatiu encara ho és més. El viatge, que va transcórrer entre Noruega, Suècia i Dinamarca, va destacar per poder oferir una visió global als empresaris que hi van participar. Això va ser possible gràcies al fet que en els casos de Noruega i Suècia les entrevistes realitzades van configurar una perspectiva total del sector, doncs es van portar a terme entrevistes amb tots els importadors de fruita de pinyol del mercat. Això ha proporcionat un anàlisi complet dels mercats, fet que ha derivat amb un coneixement ampli, exhaustiu i profitós que resulta útil per establir futures relacions comercials. Precisament són aquestes relacions comercials un dels altres resultats a destacar; i és que tant sols una setmana després del viatge ja s’han restablert els contactes entre les empreses escandinaves entrevistades i les empreses de la Ribera d’Ebre. Fins i tot ja s’estan tancant alguns acords comercials cara a la vinent campanya del sector de la cirera.

És important constatar la importància d’aquest projecte de prospecció comercial respecte l’afavoriment del posicionament internacional del producte de la Ribera d’Ebre. També la visió de futur que ha demostrat el sector, que després de veure com els seus reptes dins el mercat rus es veien modificats degut a la prohibició de Moscou d’importar aliments des de EE.UU i la UE, van decidir buscar alternatives on expandir-se. Cal tenir en compte també que un terç de la fruita que s’exporta des d’Espanya cap a Rússia és catalana, raó afegida per la qual els empresaris de fruita de pinyol van percebre el mercat escandinau com una opció favorable d’expansió.

Tot i que a priori es tingués la visió de què els països nòrdics compartien un funcionament de la importació de producte alimentari homogeni, l’experiència del viatge ha permès observar una realitat diferenciada: Noruega, Suècia i Dinamarca tenen diversos nivells de sofisticació i un coneixement completament diferents del producte. Per tant, una de les conclusions extretes és que tots tres països requereixen criteris de compra molt diferenciats pel que fa als retailers i importadors. Tanmateix, sí que tenen un punt en comú: la seva concentració de mercat. Les entrevistes i visites realitzades van ajudar a determinar que Noruega era el país que major concentració tenia i Dinamarca el menor.

El viatge compta amb un treball d’anàlisi i treball de camp, així com nombroses sessions de grups de treball amb els empresaris riberencs i s’emmarca dins del projecte “Ribera d’Ebre Viva”, subvencionat pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i cofinançat pel Fons Social Europeu i el Ministerio de Empleo y Seguridad Social-Servei Públic d’Ocupació Estatal.

Els objectius però no finalitzen amb el viatge de prospecció, sinó que s’estenen i permetran continuar treballant amb les empreses per fomentar la competitivitat del sector. És per això que la aquesta setmana s’aprofundirà en els resultats obtinguts durant un grup de treball sobre els països escandinaus visitats. En aquesta jornada es debatran les principals claus a l’hora de poder penetrar en el mercat com a proveïdors i també l’estructura dels mercats estudiada. Finalment s’identificaran els principals players destacats i es faran les primeres passes per determinar-ne la relació i acords, que alguns d’ells ja han començat a donar els seus fruits just una setmana després del viatge.

reunio de treball  (2) reunio de treball  (4)

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: