Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els sectors de l’oli i fruita dolça de la Ribera d’Ebre fan els seus primers passos a Rússia per posicionar-se en nous mercats

19 abril 2013 · Noticies

Foto Rússia fruitaPer aconseguir-ho, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha organitzat un viatge de desenvolupament de negoci al país eslau, on algunes de les empreses ja han tancat acords comercials amb els principals distribuïdors.

 

Aquest viatge de desenvolupament de negoci, desenvolupat en el marc del projecte Ribera d’Ebre VIVA–“Treball a les 7 comarques”, impulsat pel Consell Comarcal de Ribera d’Ebre amb el suport del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i els Fons Socials Europeus (FSE), tenia per objectiu posar en contacte els productors amb els principals distribuïdors del país.

El viatge de prospecció ha tingut una durada de 10 dies i s’ha dut a terme entre Moscou i Sant Petersburg. Les visites i entrevistes han permès posar en contacte a les principals empreses d’oli i de fruita dolça amb els distribuïdors més rellevants de Rússia. Concretament s’han visitat 12 importadors per fruita i 7 per oli, una activitat que marca la diferència entre les prospeccions de mercat, ja ha permès posar la llavor de futures col· laboracions entre empresaris i distribuïdors. D’aquesta manera, les empreses del clúster han tornat a l Ribera d’Ebre satisfetes i amb la possibilitat de tancar futurs acords que fomentaran la competitivitat del sector, objectiu base del projecte.

Durant les reunions s’ha donat a conèixer l’oferta de les empreses i s’han negociat acords d’exportació de fruita. Segons, Jordi Jardí, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, “la resposta de la fruita ha estat extraordinària“. De fet, algunes empreses han tornat a la Ribera d’Ebre amb contractes sobre la taula per exportar els seus productes en breu. Pel que fa als empresaris d’oli “ja hi ha sol·licituds per venir a veure com produïm i en quin entorn fem el nostre oli“, ha afegit Jordi Jardí.

Per la seva banda, els empresaris riberencs han tornat altament satisfets del viatge. Marc Pinyol, gerent del Grup Fruiter de Benissanet, una de les empreses més rellevants de la comarca, assegura que el viatge els ha permès entrar en contacte amb molts potencials clients. Encara que diu que “no hem tancat encara cap acord” perquè “hem d’analitzar la situació; cal dir que la missió ha estat perfecta. Millor impossible“.

És important constatar el caràcter innovador del viatge de Business Development en qüestió. De fet, els distribuïdors russos es van mostrar sorpresos per les activitats, perquè segons explica el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre “per primera vegada algú els portava fruita de l’arbre i arribava a ells pràcticament com a consumidors finals. Ells estan acostumats a comprar a Holanda, on hi ha un centre de redistribució mundial, i també a Perpinyà, on compraven la fruita catalana“. Un dels factors claus és el microclima del que gaudeix Ribera d’Ebre que possibilita avançar la collita respecte a zones amb molta més producció. Això ha permès als productors de la fruita introduir-se en nous mercats. Pel que fa a la producció d’oli, un dels aspectes clau ha estat l’alta qualitat del producte, juntament amb el fet que Ribera d’Ebre disposa de varietats exclusives al món com la fulla de salze.

El viatge a Rússia compta amb un treball previ de prospecció de mercat, així com nombroses sessions de grups de treball amb els empresaris riberencs i s’emmarca dins del projecte “Ribera d’Ebre VIVA”, organitzat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb el suport del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i els Fons Socials Europeus (FSE). En el futur es continuarà treballant per fomentar la competitivitat de les empreses del sector, donant continuïtat als projectes duts a terme el 2013.

Foto Rússia oli

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: