Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El model de coworking rural de la Ribera d’Ebre, exemple de bones pràctiques a la trobada estatal de desenvolupament territorial i rural

3 febrer 2019 · Noticies

Foto de tots els participants a la trobada de RNN, a Olot.

La Ribera d’Ebre va participar aquesta setmana a la trobada d’àmbit estatal organitzada per la Red Rural Nacional, del Ministeri d’Agricultura, a Olot per intercanviar experiències i parlar sobre El coworking com a oportunitat per al desenvolupament territorial i social. Entre els participants, agents de desenvolupament econòmic d’arreu de l’Estat, en la majoria de l’àmbit rural i vinculats als Grups d’Acció Local que, com el Centre Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre Terra Alta, gestionen ajuts europeus Leader al desenvolupament rural. També hi havia coworkers, dinamitzadors d’espais de coworking, un representant del món sindical vinculat a nous models d’ocupació en entorns rurals…

Una delegació de la Ribera d’Ebre, encapçalada per la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, i la gerent del CIS, Begoña Garcia Barco, participaven a les ponències per explicar l’experiència de la comarca en aquest model de desenvolupament rural, com a comarca pionera en obrir el primer espai de coworking rural a la Ribera, concretament Zona Líquida a Riba-roja, amb el seu suport dels informàtics del Consell Comarcal, l’any 2011, així com la posterior creació com a projecte estratègic del CIS de la xarxa Cowocat Rural a Catalunya, que actualment compta amb una vintena d’espais repartits en els territoris GAL català. També Jordi Silvente, president de Cowocat, la xarxa nacional que integra els espais de coworking, que va intervenir a la trobada per explicar els canvis que s’han donat en el món laboral els darrers anys i el paper del coworking a través de diferents formes de gestió, en alguns casos tutelats per la iniciativa pública, d’altres privades o lligades al tercer sector o a la Universitat. La jornada va tenir lloc a l’espai Núria Social d’Olot, que forma part de la xarxa Cowocat Rural.

 

Un gran aliat per captar talent jove

La gerent del CIS, Begoña Garcia, una de les ponents a la jornada celebrada a l’espai Núria Social.

Entre les principals conclusions, el coworking és vist com una oportunitat adaptada a un públic cada vegada més autònom i independent que busca connectar els valors del territori amb el seu projecte professional i personal. I en particular, per a zones rurals, com un model alternatiu de generar riquesa més enllà dels entorns urbans, gràcies a l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), on el dinamitzador i fer xarxa suposen “una alternativa real de creixement i desenvolupament per fixar població”, diu Garcia Barco.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera va explicar en l’obertura de la jornada el que ha suposat l’avenç de la revolució digital a la comarca, i com aquesta contribueix al repte comú que tenen totes les zones rurals de l’Estat i d’Europa: frenar el despoblament rural davant l’envelliment de la població i l’èxode dels joves que marxen a estudiar fora: “El coworking és un gran aliat per fer front a aquesta realitat”, va dir Carim, que afegí: “L’objectiu és retenir talent jove a territoris rurals com el nostre i que els joves es plantegin viure als pobles com a alternativa a la ciutat”.

La presidenta del Consell Comarcal va explicar l’experiència de la Ribera en coworking rural en l’obertura de la jornada.

En aquest sentit, la presidenta riberenca va parlar de com fer xarxa ha permès a la comarca ser exemple de bones pràctiques, no només a aquesta trobada estatal d’Olot sinó també en d’altres cites que s’han celebrat abans i en les diverses visites que els darrers anys han rebut per part d’agents de desenvolupament rural d’arreu de l’Estat i d’Europa. De fet, arran d’una trobada de territoris Leader celebrada a Móra d’Ebre a finals de 2017 i el contacte amb un Grup d’Acció francès va propiciar un projecte a escala europeu CoLabora, on la Ribera d’Ebre i la Terra Alta participen per desenvolupar el coworking rural junt amb territoris de sis països de la Unió Europea.

 

Un orgull i una gran oportunitat

Per Carim, “és un orgull que la xarxa Cowocat Rural continuï creixent, i que sapiguem aprofitar bé les tecnologies perquè els pobles també som futur”, en la línia del lema de la jornada d’Olot: “És rural, és vital”. Com a exemple de les oportunitats que representa aquest avenç de la societat digital també al món rural la presidenta de Consell va posar la participació de la Ribera d’Ebre com a seu de la Mobile Week Catalonia, la segona quinzena de febrer, coincidint amb la celebració del Mobile World Congrés que reuneix a la gran indústria mundial del mòbil a Barcelona, junt amb les grans ciutats del país.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: