Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre, una de les sis seus de la Mobile Week Catalunya (MWC) com a comarca pionera en desplegar la societat digital en l’entorn rural

29 gener 2019 · Noticies

Del 18 al 24 de febrer es programaran activitats TIC a tots els pobles

La presidenta del Consell, amb els representants de la resta de ciutats catalanes de la Mobile Week 2019 i els organitzadors, en la presentació a Barcelona.

La Ribera d’Ebre participarà aquest any a la Mobile Week 2019, una setmana plena d’activitats paral·leles a la gran cita de la indústria mundial del mòbil que se celebra a Barcelona el darrer cap de setmana de febrer: el Mobile World Congrés (MWC). L’objectiu de la Mobile Week és estendre el coneixement i la tecnologia digital, que es concentra durant el cap de setmana de fira a Barcelona, més enllà dels experts i la indústria, i apropar-la a la ciutadania i a partir d’aquesta edició també arreu del país.

Debatre, conèixer, aprendre sobre l’impacte de la revolució digital que està transformant la nostra societat, també el món rural. I és que com va dir durant la presentació de la Mobile Week 2019 el Conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, “un quilòmetre d’asfalt ens connecta al poble del costat; un quilòmetre de fibra òptica, ens connecta al món. Hem de fer de Catalunya un país connectat amb tecnologia digital i des del Govern català treballem perquè tots els catalans, visquin on visquin, tinguin accés a la fibra òptica”. De fet, com va dir la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ahir a la presentació, “que hagin escollit la Ribera com a única comarca rural per participar en aquest esdeveniment no és casualitat”. Fins ara la Mobile Week se celebrava a Barcelona ciutat, però la Generalitat ha volgut aquest any apropar aquesta cita a tot el país, enguany com a prova pilot per més endavant fer d’aquesta “una cita de país”.

 

Estendre el MWC i la revolució digital arreu del país

La Ribera, al cartell Mobile Week Catalunya 2019.

El lema de la Mobile Week d’enguany és ‘La nostra senzilla relació amb la tecnologia’ i, com en les altres dues anteriors edicions celebrades a la ciutat de Barcelona, durant els dies previs al congrés mundial del Mòbil es programaran activitats per reflexionar sobre la relació personal i individualitzada amb la tecnologia i la societat digital. “Necessitem que la ciutadania es faci seus els reptes tecnològics que ens venen per davant, ens trobem davant de canvis tecnològics molt importants, és una revolució, i com a societat és tot un repte”, va dir el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, durant la presentació feta ahir a Barcelona ciutat.

La novetat d’aquest any és que a les més de 130 activitats que es faran a la ciutat de Barcelona, la Mobile Week arribarà també a altres ciutats de Catalunya: Girona, Lleida, Reus i Igualada, i a una comarca: la Ribera d’Ebre. Tots els seus habitants tindran així l’oportunitat de debatre entorn el desenvolupament tecnològic i els avenços i reptes de la societat digital amb artistes, científics, filòsofs, emprenedors, professionals i enginyers. Les activitats seran gratuïtes, i es concentraran durant la setmana prèvia a la MWC, en el cas de la Ribera d’Ebre del dilluns 18 al dissabte 23. El programa s’està encara acabant de tancar i es donarà a conèixer els pròxims dies, a cada territori. En el cas de la Ribera d’Ebre, el Consell vol que arribi a tots els pobles de la comarca, i que involucri a tots els ajuntaments.

 

La Ribera, primera comarca rural a la MWC

La presidenta del Consell va ser ahir a la presentació junt amb el conseller de Polítiques Digitals, rerepsentants del Mobile World Capital i de les altres ciutats.

La primera Mobile Week Catalunya neix amb la voluntat de l’any que ve arribar a encara més ciutats i pobles del país, i així es va posar de manifest en la presentació d’aquesta primera edició a la qual va assistir una delegació del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, encapçalada per la presidenta, Gemma Carim, i dos dels tècnics dels Serveis Informàtics del Consell Comarcal, un departament fonamental perquè la Ribera d’Ebre participi en aquesta cita al voltant del MWC.

I és que la Ribera d’Ebre “no hem estat escollits seu de la Mobile Week per casualitat, sinó que és fruit de la feina feta durant molts anys a la comarca”, diu Carim, que a la taula rodona amb altres ciutats participants va destacar com la Ribera d’Ebre ha estat “pionera en emprenedoria digital i en la creació d’un espai de coworking rural, a partir del qual hem promogut la xarxa de Cowocat Rural a tot el territori rural català, també amb Espanya i amb Europa, on formen part del projecte europeu de coworking rural CoLabora amb altres territoris rurals de sis països de la Unió Europea”. Durant la setmana del MWC s’obrirà un nou espai d’emprenedoria digital a la comarca, el CoEbreLab, com a incubadora de projectes que innovaran al voltant i gràcies també a la tecnologia.

La presidenta del Consell va defensar les TIC com a oportunitat que representen per afrontar e gran repte que té avui el món rural, no només català sinó de tot Europa: frenar el despoblament rural. “La tecnologia escurça distàncies, i als nostres pobles tenim bons serveis i qualitat de vida. Al primer espai de coworking rural hores d’ara ja tenim una vintena de coworkers, que en alguns casos han tornat al poble després de marxar a estudiar fora. L’objectiu és captar talent, retenir talent jove als nostres pobles, i la tecnologia és un factor determinant“.

I és que “si ja és difícil a les ciutats imagineu-vos a l’entorn rural”, va dir Carim per a qui estar presents aquest any a la programació del Mobile Week Catalunya amb altres grans ciutats del país és “fruit de l’esforç que s’està fent des de fa molts anys a la comarca. No ha estat fàcil per la Ribera, on encara no arriba la fibra òptica i el desplegament de la megafonia a tota la comarca, però si amb aquests recursos hem arribat fins aquí on podem arribar. Seguim treballant”.

 

Una trajectòria avalada

El conseller Puigneró amb la delegació de la Ribera, encapçalada per la presidenta i els tècnics comarcals d’Informàtica.

A la taula rodona amb altres ciutats participants al MWeek Gemma Carim va repassar aquesta trajectòria com a comarca pionera a Catalunya en l’avenç de la societat digital: “Ja des de la seva creació, fa tres dècades, el Consell Comarcal ha treballat de forma mancomunada entre tots els municipis, dinamitzant la informàtica i tot el que té relació amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació TIC) amb els ajuntaments, la ciutadania i les empreses de la comarca”, en un entorn rural format per 16 pobles.

Ara fa 16 anys, la Ribera d’Ebre va ser comarca pilot en la creació en zona rural de la xarxa de Telecentres, amb el Telecentre de la Ribera, una eina bàsica per dinamitzar les TIC i apropar-les a la ciutadania i les empreses de tots els pobles de la Ribera. Igualment de capdavanter ha estat el desplegament de l’administració electrònica a la comarca, en formació AcTIC a la ciutadania i a emprenedors i empreses, a qui des de fa anys se’ls forma i se’ls assessora en tot allò relacionat amb la societat digital: facturació electrònica, certificats digitals… a banda de ser pioners en emprenedoria digital en el món rural, “gràcies de nou a la visió dels nostres informàtics i a la tecnologia”, va explicar Carim.

A la taula rodona, el representant del Mobile Week Capital, la fundació organitzadora de la MWC, també va reconèixer la feina feta a la Ribera: “Hem trobat socis que entenen perfectament que volem fer a la Mobile Week: es tracta de portar a la ciutadania, sigui on sigui –també als pobles i entorn rural– les eines que necessitem per aprofitar la tecnologia digital”. “Apropar-vos als petits us fa més grans”, els va dir la presidenta del Consell Comarcal.

 

 

 

 

 

 

 

#mWeekEbre

La programació de la Mobile Week Catalunya es podrà consultar a través del web mweek.com, per territoris. Els actes s’aniran incorporant i fent públics en els pròxims dies. POdeu llegir-vos la notícia de la presentació del Mobile Week 2019 en aquest enllaç.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: