Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Ribera d’Ebre i Terra Alta participen en un projecte de Cooperació amb altres sis territoris europeus per impulsar el coworking rural

13 novembre 2018 · Noticies

El coworking rural s’estén a altres regions de la Unió Europea i al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili

Representants de sis regions de la Unió s’han trobat aquest dimarts matí a l’Arxiu Comarcal de la Ribera, a Móra d’Ebre.

El Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta participa, juntament amb altres sis Grups d’Acció Local (GAL) de la Unió Europea, en un projecte de cooperació LEADER Transnacional per impulsar els espais de coworking en zones rurals europees: CoLabora. European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas.

És per això que representants de sis regions de la Unió, concretament de Letònia, Alemanya, Irlanda, França, Gales i Catalunya s’han trobat aquest dimarts matí a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, amb representants del CIS i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per signar l’acord i avançar conjuntament en les línies de treball que permetin avançar en la sostenibilitat d’aquest model d’economia rural.

A l’acte hi ha participat la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma, i el seu homòleg de la Terra Alta, Carles Luz, ambdós al capdavant de la direcció política del CIS, així com el director territorial del DARP a l’Ebre, Ferran Grau. Els representants catalans, acompanyants de la gerent del CIS, Begoña Garcia, s’han trobat amb membres de les altres regions europees implicades en el projecte: el GAL Land in Bloom i el GAL Pieriga Partnership de Letònia; el GAL Leipziger Muldenland d’Alemanya, el GAL Donegal Local Development Company d’Irlanda, el Vale of Glamorgan Council (Gales) i el GAL Pays de Guéret (França).

Aquest projecte transnacional està impulsat pel grup francès, a qui una delegació del CIS va visitar a principis d’any per compartir experiències i a partir de la qual sorgeix aquesta iniciativa transnacional, que vol reactivar l’economia rural europea a partir de les TIC i de comunitats actives que treballin en xarxa, frenant el despoblament i captant o retenint talent en aquests territoris. Per a la presidenta riberenca, Gemma Carim, el coworking rural és una “peça clau” per al futur de la gent que viu als pobles petits: “els joves i la gent que hi vivim som el futur dels nostres pobles. I projectes com aquest ens permeten mantenir la porta oberta per desenvolupar aquí la nostra vida, sense haver de marxar lluny, sols, per començar de nou. Els pobles també som futur”.

Una vintena de coworkers europeus visiten la Ribera per conèixer el model de coworking rural desenvolupat a Catalunya.

Línies de col·laboració europea
L’objectiu més immediat és col·laborar entre les diferents regions europees per establir un recull de bones pràctiques de coworking rural, un model que neix a la Ribera i que de la mà del CIS s’ha anat estenent a altres territoris rurals, a través del projecte LEADER de cooperació, a Catalunya i també a altres punts de l’Estat. Ara l’objectiu és “traspassar fronteres i cooperar amb altres regions europees, amb qui tenim molts punts en comú. Podrem participar aportant coneixement i experiència, perquè aquí tenim més desenvolupat aquest model, però a més segur que també aprendrem moltes coses que alhora també podrem aplicar aquí”, diu al gerent del CIS i impulsora del projecte de cooperació català, Begoña Garcia. De la mateixa opinió és Eric Durand, de l’espai francès La Quincaillerie, de Guéret: “Tots coincidim en voler ser un espai de coneixement i de referència al nostre territori, estem molt interessats a compartir experiències”.

Així, amb el projecte transnacional es pretén elaborar una guia metodològica amb els passos necessaris crear, gestionar i dinamitzar un espai d’aquest tipus, i crear un banc de recursos per als dinamitzadors dels espais, amb l’objectiu d’establir models econòmics sostenibles per als espais de coworking rural, promovent el treball en xarxa entre els usuaris de la comunitat i amb els diferents espais que en formen part. “Nosaltres tenim unes bones instal·lacions amb molts serveis però necessitem més velocitat en  la connexió a internet i ens interessa molt la figura del dinamitzador del model de coworking català per fomentar la col·laboració entre els nostres veïns i usuaris”, diu la irlandesa Julianne Hayes, del grup d’acció local de la regió de Donegal.

Conèixer diferents models de Coworking Rural a Catalunya
L’acte d’avui a l’arxiu riberenc forma part d’un viatge de tres dies durant els quals els col·laboradors europeus visiten Catalunya per conèixer més a fons el projecte de cooperació catalana Cowocat_Rurali els diferents models de gestió dels espais de coworking de l’entorn rural de casa nostra. Així, aquesta tarda visiten Zona Líquida, a Riba-roja d’Ebre,gestionat per l’Ajuntament; demà dimecres al matí aniran a l’Espai Kowo d’Amposta, a migdia, estaran a Tortosa per assistir a la signatura del conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per promoure un espai d’aquestes característiques al Campus Terres de l’Ebre, que a més serà el primer en l’àmbit universitari fora de les grans ciutats. Demà a la tarda aniran a l’espai de La Magrana, de gestió privada, i ja dijous la darrera parada del viatge serà l’espai Núria Social d’Olot, com exemple de reconversió d’un antic ateneu popular en un espai col·laboratiu lligat a les TIC i a l’emprenedoria social.

Signatura del conveni amb la URV

Pel que fa al primer espai de coworking rural a l’àmbit universitari, la signatura del conveni va tenir lloc aquest dimecres 14 de novembre, al Camp ebrenc de la URV, a Tortosa. L’objectiu és que el CIS Ribera d’Ebre Terra Alta els assessori per fomentar projectes i emprenedoria en l’àmbit de l’economia digital, inicialment a través de 15 espais de treball.  Tota la informació d’aquest conveni en aquest enllaç de notícies de la URV.

Visita Coworking Zona Líquida, Riba-roja d’Ebre

Visita Coworking Zona Líquida, Riba-roja d’Ebre.

Visita Coworking Zona Líquida, Riba-roja d’Ebre.

Visita al Campus Terres de l’Ebre URV, Tortosa.

Signatura del conveni entre la URV i el CIS.

* Aquesta acció forma part dels ajuts per al desenvolupament de projectes de Cooperació entre Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, i estan cofinançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: