Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal suma una subvenció del Pla de Foment Turístic al ‘Camí de Sirga, Camí de Riu’ per desenvolupar l’oferta turística al voltant del GR-99

5 novembre 2018 · Noticies

Ribera d’Ebre: Camí de Sirga, Camí de Riu, un projecte al voltant del GR-99 i el riu Ebre al seu pas per la comarca.

La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Turisme, ha concedit una subvenció de 207.571,94 euros al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per realitzar noves actuacions de millora en el sector turístic, i més concretament per desenvolupar Ribera d’Ebre: Camí de Sirga, Camí de Riu, un projecte al voltant del GR-99 i el riu Ebre al seu pas per la comarca. Els diners provenen del Pla de Foment Turístic, que des de 2014 destina part de la recaptació de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics a millorar la competitivitat de les destinacions turístiques catalanes que aposten per un model sostenible i de qualitat.

En el cas de la Ribera, l’objectiu és convertir els tres trams riberencs del camí de llarg recorregut GR99, en total 70 quilòmetres (tram 37, 38 i 39), en un camí accessible que uneixi la comarca de nord a sud, sense les actuals interrupcions per manca d’adaptació a un públic familiar o amb mobilitat reduïda, tot posicionant la comarca en l’àmbit del senderisme i el cicloturisme.

El projecte té un pressupost global de 415.143,88 euros, dels quals la meitat estaran subvencionats pel Pla de Foment Turístic. A més, les actuacions estan incloses també en el projecte comarcal del FEDER que s’està desenvolupant a la Ribera, amb la qual cosa entre el FEDER i el Pla de Foment queden sufragats un 91,3% de la inversió prevista en actuacions supramunicipals a Camí de Sirga, Camí de Riu, alliberant d’aquesta despesa als ajuntaments de la comarca, que tan sols han de fer front a 36.024,88 euros. Aquesta inversió se suma al més d’un milió d’euros d’actuacions que ja s’estan executant amb el FEDER en 7 municipis de la Ribera.

Senyalització, millores i mapping comarcal

Tot plegat permetrà senyalitzar diversos punts del GR99 i subrutes que parteixen del mateix GR amb afectació als 14 municipis de la Ribera, entre els quals la senyalització turística i urbana de Miravet, la ruta de les ermites de la Torre de l’Espanyol i l’accés al camí de Sebes a Flix. Igualment, es rehabilitaran i es millorarà l’accessibilitat dels punts conflictius del Camí, com el Pas de l’Ase a Ascó o el tram 37 al seu pas per Riba-roja d’Ebre. I una part del pressupost es destinarà a promocionar la Ribera i a crear un producte turístic innovador: un mapping comarcal que expliqui els actius turístics i paisatgístics de la comarca, projectant animacions i imatges en els edificis patrimonials més emblemàtics de la Ribera d’Ebre, creant així una ruta itinerant per promocionar i atraure visitants.

Com en el FEDER, en aquest cas també és imprescindible la coordinació dels diferents municipis per generar un producte únic, integrador i comú al voltant de GR-99 a la Ribera, amb el que es vol revalorar, rehabilitar i promocionar el patrimoni natural, cultural i històric comarcal. Un cop més, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha destacat “el treball conjunt i la bona col·laboració entre els diferents ajuntaments per tirar-lo endavant”, un consens i una confiança sense la qual no seria possible un projecte supramunicipal com aquest.

Una aposta de futur

L’oferta de senderisme i cicloturisme al voltant dels GR’s, és un sector estratègic del turisme riberenc.

Camí de Sirga, Camí de Rius’ emmarca en l’aposta de futur per sectors estratègics com el Turisme, en la qual el Consell Comarcal ve treballant els darrers anys a través de diferents programes, com el Ribera d’Ebre Viva o els ajuts europeus del LEADER, amb la vista posada a contrarestar la dependència econòmica del sector industrial a la Ribera, especialment la nuclear, conscients que aquest model econòmic té data de caducitat. De fet, la senyalització del GR es va realitzar com a projecte estratègic per part del Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre Terra Alta, amb ajuts europeus, fa tres anys; i des de la Ribera s’ha treballat per definir una l’estratègia per al desenvolupament turístic del GR99, que al seu dia es va presentar també al Ministeri i a les comunitats autònomes per on passa aquest camí natural de l’Ebre, amb la vista posada a captar al turisme nacional i internacional interessat en l’oferta de senderisme i cicloturisme al voltant dels GRs, un model que està molt consolidat a la resta de territoris dels grans rius europeus.

El GR-99 o Camí Natural de l’Ebre és un sender de llarg recorregut que neix a Fontibre (Cantàbria) i recorre tot l’Ebre fins a la seva desembocadura a Riumar. Són 1.280 quilòmetres de recorregut, durant el qual travessa sis comunitats autònomes: Cantabria, Castellà Lleó, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. Es divideix en 42 etapes ideades per fer caminant en un dia. A la comarca de la Ribera hi transcorren tres etapes, que coincideixen en la majoria dels trams amb el Camí de Sirga: etapa 37 de Riba-roja d’Ebre a Flix, etapa 38 de Flix a Móra d’Ebre i etapa 39 de Móra d’Ebre a Benifallet.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: