Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre aposta per potenciar el Camí de Sirga GR-99 com a atractiu turístic de futur amb el FEDER

19 juliol 2017 · Noticies

La presidenta comarcal i la consellera, durant la presentació.

La presidenta comarcal i la consellera, durant la presentació.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, acompanyada d’alcaldes i consellers comarcals, ha rebut aquest dimecres a la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i altres representants del Govern català, en una visita a la seu del Consell que ha servit per presentar-los de primera mà el projecte “Ribera d’Ebre: Camí de Sirga, Camí de Riu”, amb el qual la comarca es beneficiarà d’un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El projecte suposarà una inversió d’1.510.077,49 euros a la Ribera, entre els anys 2017 i 2020, i en paraules de la mateixa consellera “és fantàstic per la seva capacitat de donar valor i transformar un actiu com el riu i el camí natural”. Borràs ha volgut felicitar a la Ribera per la feina feta, ja que ha estat el tercer més valorat dels 70 presentats d’arreu del país”. L’objectiu és convertir la comarca en un referent del turisme actiu i sostenible, amb el suport d’un ajut europeu de 629.379,13 euros.

Així, “Ribera d’Ebre: Camí de Sirga, Camí de Riu” contempla actuacions que van des de la creació de nous punts d’informació turística fins a l’adequació de trams de camí que connecten el GR-99 amb altres punts d’interès, passant per millores en la façana fluvial o la construcció de passeres per a vianants. Unes inversions es faran directament des de set municipis: Riba-roja d’Ebre, Ascó, Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Móra d’Ebre, Móra la Nova i Miravet, i gràcies al suport del Consell Comarcal.

 

Treball conjunt dels municipis i el Consell Comarcal

Representants de tots els ajuntaments de la comarca han assistit a l'acte.

Representants de tots els ajuntaments de la comarca han assistit a l’acte.

A l’acte han assistit, entre altres, el delegat del Govern a les Terres l’Ebre, Xavier Pallarès; la directora territorial de Governació, Rosa Peig; consellers comarcals, alcaldes i regidors, tant dels pobles que es veuran afectats per les actuacions previstes en el FEDER, com per altres representants d’Ajuntaments de la Ribera que, tot i no estar directament implicats en el projecte, si entenen que aquest “és un projecte molt important per la comarca, ja que contribuirà a revaloritzar espais naturals i el patrimoni cultural i històric de la Ribera, tot promocionant econòmicament el territori a través del Turisme”, afirma la presidenta del Consell. Carim ha destacat, a més, “el treball conjunt i la bona col·laboració entre els diferents ajuntaments implicats per tirar-lo endavant”, una fórmula de treballar que la mateixa Meritxell Borràs ha titllat d’”exemplar. No sempre és fàcil assolir un consens entre administracions”, com és el cas.

 

Destinació de turisme actiu i sostenible
L’aposta pel FEDER a la Ribera d’Ebre vol, doncs, convertir el riu Ebre i el GR-99 (a la comarca hi passen tres etapes del Camí Natural de l’Ebre, que neix a Fontibre i acaba a Riumar) en un producte turístic competitiu, tot posicionant la comarca en l’àmbit del senderisme i el cicloturisme. Per aconseguir-ho es millorarà i es potenciar l’actual recorregut del GR-99 per la comarca: concretament les etapes 37, 38 i 39, a més de crear subrutes d’interès turístic al seu pas per la Ribera, facilitant l’accés als pobles des d’aquest camí natural.

 

Es preveuen actuacions, en 7 municipis riberencs i amb impacte a tota la Ribera d’Ebre, les principals de les quals:

 • L’adequació i millora de l’entorn de l’oficina comarcal de Turisme de Miravet, amb un pressupost de 17.611,55 euros, dels quals l’ajut FEDER en finança 7.277,50.
 • L’adequació i millora de l’últim tram del camí d’accés a peu al castell de Miravet des del nucli històric de Miravet, reduint l’actual perillositat d’alguns trams, amb un pressupost de 42.652,50 euros, dels quals 17.625 finançats per Europa.
 • Equipament de la xarxa de camins i un punt d’informació turística a Móra la Nova, amb un pressupost de 108.692,50 euros, dels quals 44.914,26 del FEDER.
 • Una sala d’activitats i exposicions temporals al Centre d’Interpretació Ca Don Joan de Vinebre, amb un pressupost de 95.124,40 euros, dels quals 39.307,61 del FEDER.
 • La restauració paisatgística del vessant del castell d’Ascó, amb un pressupost de 271.176,43 euros, dels quals 112.056,38 són del FEDER.
 • El desenvolupament de la museïtzació del Centre d’Atenció als Visitants de la Torre de l’Espanyol, amb un pressupost de 30.062 euros, dels quals 12.422,32 del FEDER.
 • La reforma de la plaça del Molí del Sindicat, l’embarcador i la zona de bany de Riba-roja d’Ebre, amb un pressupost de 134.178,50 euros, dels quals 55.445,66 del FEDER.
 • La recuperació de la Baixada de la Barbulla per connectar la façana fluvial i el nucli antic de Riba-roja d’Ebre, amb un pressupost de 115.295,67 euros, dels quals 47.642,84 són del FEDER.
 • La construcció d’una passera de vianants sobre el barranc de Faneca per donar continuïtat al GR-99 per Móra d’Ebre, amb un pressupost de 108.623,95 euros, dels quals 44.885,93 del FEDER.
 • La senyalització general del GR-99 i altres subrutes de diferents municipis, amb un pressupost de 108.900 euros, dels 45.000 subvencionats pel FEDER.
 • Un pla de manteniment i millora el GR-99 al seu pas per la comarca per actuar especialment als punts crítics de l’itinerari, amb una partida de 205.700 euros, dels quals 85.000 del FEDER.
 • Una campanya de promoció de la Ribera d’Ebre, amb un pressupost de 29.645 euros, dels quals 12.250 del FEDER.
 • La promoció de la comarca a través d’activitats de mapping, amb una partida de 102.366 euros, dels quals 42.300 del FEDER.

Tot plegat, unes inversions que giren al voltant de la creació i millora d’infraestructures turístiques, rehabilitació i millora de monuments, nuclis antics, adequació i conservació d’espais naturals, senyalitzacions d’elements patrimonials i naturals, millora de vies verdes i senders del GR-99, així com la seva promoció i accions de suport.

Descarrega’t la presentació del FEDER en aquest enllaç.

sala d'esquena

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: