Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Oberta la inscripció a un curs de cuidador/a de persones dependents, un dels perfils laborals més demandats a la comarca

7 setembre 2018 · Noticies

Clica al cartell per fer la inscripció en línia.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a través del projecte Ribera d’Ebre Viva, organitza aquesta tardor un curs de cuidador/a de persones dependents de 170 hores que també inclou formació per fer la prova d’accés al Certificat de Professionalitat (CP) Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions, un títol homologat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i que permet treballar en el sector de la dependència, sigui en una residència o en l’entorn domiciliari, com a professional remunerat. Es tracta d’una formació pensada per a persones que busquen treball i disposades a participar del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral de la Ribera, un servei que assessora i acompanya als riberencs demandants d’ocupació en el procés per trobar feina.

El curs, 100% subvencionat i que s’allargarà d’octubre a desembre, preveu formació específica sobre dependència, primers auxilis, cura higiénic-sanitària i suport domiciliari, però també en competències bàsiques i competències transversals, amb l’objectiu de facilitar la incorporació dels participants al món laboral. A més, durant el curs es realitzaran visites a empreses del sector de la comarca per conèixer l’entorn de treball en el qual es formen. Per inscriure’s, cal presentar la sol·licitud al Consell, sigui presencialment o a través de la pàgina web del Ribera d’Ebre Viva, com a molt tard el dilluns 17 de setembre. La formació es farà a Móra d’Ebre i els participants tenen la possibilitat de sol·licitar un ajut al transport.

Demanda de cuidadors a la comarca
El de cuidador/a de persones dependents és un dels perfils amb més demanda a la Ribera d’Ebre, segons es constata en els processos d’intermediació que s’han detectat des del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral. Un fet que en bona part es deu a l’envelliment de la població de la Ribera, i que es tradueix en la creació de llocs de treball en aquest sector. “Històricament aquest perfil el demandaven particulars però cada vegada més s’observa que són entitats i empreses que presten serveis d’atenció a les persones les que generen llocs de treball d’aquesta ocupació i en aquests casos requereixen tenir una formació mínima”, explica Montserrat Ramon, tècnica comarcal de Prospecció Empresarial. Part de les demandes de famílies que necessiten d’aquest perfil arriben a través de l’Àrea de Serveis Socials del mateix Consell Comarcal.

Aquest és el tercer curs que s’organitza aquest any 2018 dins del Ribera d’Ebre Viva, a partir de les necessitats que es detecten en el mercat laboral riberenc i que demanden les mateixes empreses de la comarca. Al juliol va completar-se un curs d’ajudant de cuina i rebosteria i a principis d’any se’n va fer un de peó agrícola. Així, en els primers mesos de l’any 18 riberencs han pogut formar-se en diversos àmbits, realitzant pràctiques en empreses de la comarca, als quals abans de finals d’any se sumaran els 10 que ocupin les places del curs de cuidador/a.

4 de cada 10 participants actius del Dispositiu troben feina

Imatge del curs d’ajudant de cuina i rebosteria que s’ha realitzat aquest any entre els interessants inscrits al Dispositiu d’Inserció.

Aquests són cursos pensats per a persones que busquen feina i que participen en el Dispositiu d’Inserció, un servei pel qual des de gener d’aquest any han passat 193 persones de la comarca, la gran majoria aturats. Amb tot, 26 dels seus usuaris són persones de la comarca que tot i estar treballant segueixen buscant feina perquè volen millorar les seves condicions laborals.

Als usuaris se’ls fa una entrevista inicial a partir de la qual les tècniques comarcals els proposen un itinerari personalitzat que es pacta amb l’interessat per assolir el seu objectiu laboral. “A més de formació, els oferim eines com tallers per aprendre tècniques com fer el currículum o com afrontar una entrevista, i altres tallers més lligats a habilitats i competències personals, o sobre temes concrets”, explica Montserrat, que destaca que 4 de cada 10 usuaris actius del Dispositiu troben feina. En el primer semestre de l’any s’han fet tres tallers d’informàtica, 4 de tècniques de recerca de feina, 3 de competències transversals i dos monogràfics.

Entre els recursos que s’ofereixen hi ha també les aules de suport, cada dimecres, a Flix o a Móra la Nova, on els usuaris poden connectar-se a internet per buscar ofertes i inscriure’s a borses de treball amb l’ajuda de les tècniques d’Inserció, la Yolanda i la Roser. També es promouen pràctiques no laborals en empreses, com els 4 convenis de pràctiques que s’han signat el primer semestre de l’any amb empreses riberenques per permetre a persones formades en un sector accedir al mercat laboral i agafar experiència.

Properes visites d’atenció als pobles de la comarca
Les tècniques del Dispositiu i del Ribera d’Ebre Viva estan ubicades al Consell Comarcal, a Móra d’Ebre, però fan sessions d’atenció personalitzada a tots els pobles de la comarca, de manera periòdica, per apropar el servei als veïns de tots els pobles. Aquest mes de setembre, per exemple: dilluns 17 de setembre, tenen previst atendre a Benissanet, Miravet, Ascó i la Palma d’Ebre; dimarts 18, a Móra d’Ebre i Móra la Nova; dijous 20, a Ginestar i a Rasquera; dilluns 24, a Riba-roja d’Ebre i a Flix; i dimarts 25, a Móra la Nova de nou. Per ser atesos, cal demanar cita prèvia al Consell Comarcal o bé a través del formulari disponible a la pàgina web del Ribera d’Ebre Viva. Segons les darreres dades publicades, a la Ribera d’Ebre hi ha 1.159 persones aturades (agost 2018).

* Totes aquestes accions estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: