Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els alumnes del curs d’ajudant de Cuina i Rebosteria comencen les classes a l’obrador, després de finalitzar la part de cuina

24 maig 2018 · Noticies

Els onze riberencs que participen en el curs d’ajudant de Cuina i Rebosteria han arribat a l’equador d’aquest curs que organitza el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, dins el programa Ribera d’Ebre VIVA, per formar-se en aquest sector, amb la mirada posada a millorar les seves competències i facilitar la seva incorporació al món laboral. Per ara han completat gran part de la formació dedicada a la cuina, després de superar una part teòrica i de realitzar la part pràctica al restaurant de l’Hostal la Creu de Móra d’Ebre. A més, han pogut conèixer dues realitats ben diferents del sector a la comarca: la cuina d’un restaurant de Garcia i la cuina d’una residència d’avis de Móra d’Ebre. I tot just ara comencen la segona part del curs, dedicada a conèixer el món de la rebosteria, durant la qual combinaran classes teòriques amb sessions pràctiques a l’obrador de la Pastisseria Valero de la capital riberenca.

Dues maneres de treballar de cuiner

El propietari del restaurant Pas de l’Ase, Marc Gaixet, els hi va explicar als alumnes com treballaven en la cuina del restaurant.

Un dels aspectes més valorats pels alumnes que es formen en el cursos del Ribera d’Ebre VIVA, i que per tant estan inscrits al Dispositiu d’Inserció Sociolaboral de la comarca i es troben en recerca activa de feina, són les visites a empreses del territori, ja que els permet conèixer la realitat del món laboral per al qual s’estan formant. L’experiència i descobrir diferents tipus de cuines i, per tant, de sortides laborals després del curs, els ajuda a definir les seves prioritats i quin tipus de feina els agradaria fer un cop acabada la formació.

En aquesta edició del curs d’ajudant de cuina i rebosteria, els participants han trepitjat les cuines del restaurant Pas de l’Ase i de la Residència Natzaret, veient de prop dues maneres de treballar en una mateixa feina, la de cuiner, però amb una concepció totalment diferent. El propietari del restaurant Pas de l’Ase, Marc Gaixet, els hi ha explicat el funcionament del restaurant i tot allò que busca en un treballador: “En una cuina el personal ha de ser ràpid i àgil, però ha de fer la feina bé i amb cura, estem de cara al client”, els va dir Gaixet, qui creu que s’ha d’inculcar als futurs treballadors del sector que “és una feina dura, amb molta tensió i  on saps quan començaràs, però l’horari de sortida el marcarà el nombre de comensals”, una mitjana de 70 clients per servei en el seu cas, i “no pots deixar ningú sense menjar”. “Cada servei és un món”, afegeix.

Els participants del curs van conèixer el més important del funcionament de la cuina de la Residència Natzaret.

Una altra realitat ben diferent és la dels treballadors de la cuina de la residència d’avis de Móra d’Ebre. Els alumnes van poder visitar les instal·lacions i conèixer al cap d’àrea de Serunion, empresa que dirigeix el servei, Juanjo Cacho, qui els va explicar tot allò que s’ha de fer i la cura que han de tenir a l’hora de cuinar el producte i de conservar-lo en una residència. Com en tot establiment que manipula aliments, “les mesures de seguretat en el menjar són molt estrictes”, i en el cas de la residència “encara que no hi hagi la tensió de servir als comensals que entren per la porta com en un restaurant, ja que d’entrada saps quants menús serviràs, està tot més planificat, sí que hi ha moltes responsabilitats amb els avis i àvies”.

La part més dolça del curs

Després de les visites a empreses i d’aprendre a fer diferents receptes de  cuina, els alumnes s’estan introduint ja en el món de la rebosteria, en aquest cas combinant també la part teòrica amb les pràctiques a l’obrador de la Pastisseria Valero. En la part més dolça de la formació, els alumnes aprendran i posaran en pràctica moltes receptes, adquirint tècniques de rebosteria, i se’ls ensenyarà a utilitzar ingredients i els estris necessaris per fer bones postres i dolços, com la mànega de pastisseria o la batedora.

La segona part de la formació es portarà a terme a l’obrador de la Pastisseria Valero.

La primera premissa que han après a l’obrador és que “la rebosteria és de quantitats exactes, i tot ha d’anar amb les mesures exactes que marca la recepta”. Per ara, els primers dies, ja han fet les seves primeres planxes de bescuit, farcides de trufa, nata i moka (cafè). En les properes setmanes, abans d’obtenir el títol d’ajudant de cuina i rebosteria, aniran combinant aquestes pràctiques amb sessions teòriques, amb l’expectativa d’acabar la seva formació fent pràctiques en empreses de la comarca i, sobre tot, de poder trobar feina. De fet, l’any passat el 41% de les persones que van realitzar aquesta formació van incorporar-se a un lloc de treball i 3 de cada 4 van poder fer pràctiques en empreses de la Ribera. El curs els permet obtenir, a més, el carnet de manipulador d’aliments, imprescindible per treballar en aquest sector.

Millors expectatives per trobar feina

Accions formatives com aquest curs estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i es decideixen a partir de les necessitats i demandes que exposen els mateixos empresaris de la comarca, ja que l’objectiu és donar resposta al mercat laboral de la Ribera d’Ebre. A més d’aquest curs de cuina i rebosteria, des de febrer també s’està fent un curs d’auxiliar i peó agrícola i, després de l’estiu, en començarà un altre de cuidador/a de persones dependents. Gairebé la meitat de les persones en recerca activa de feina que l’any passat van passar pel Dispositiu comarcal van trobar feina.

Galeria d’imatges

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: