Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre estrena un nou curs escolar amb més de 3.000 alumnes i 616 usuaris del transport escolar comarcal

12 setembre 2016 · Noticies

Els 35 alumnes de l'escola Vinebre, puntuals, a la porta de l'escola Les Eres a les 9 del matí per començar el curs escolar 2016/2017.

Els 35 alumnes de Vinebre, puntuals, a la porta de l’escola Les Eres, a les 9 del matí per començar el curs escolar 2016/2017.

Uns tres mil alumnes han començat aquest dilluns el curs escolar a la Ribera d’Ebre, en els 19 centres educatius que hi ha a la comarca, tots ells públics, a excepció del col·legi Santa Teresa de Móra d’Ebre. D’aquests, 589 estan matriculats a segon cicle d’Infantil (P3-P5) i 1.216 a Primària, una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat (15 alumnes menys en total). A aquests s’han de sumar els alumnes que cursen Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius als tres instituts públics de la comarca: Julio Antonio de Móra d’Ebre, Flix i l’institut-escola 3 d’Abril de Móra la Nova i del col·legi concertat, dels quals encara no hi ha dades, ja que els alumnes s’estan matriculant aquests dies. En total, si tot va sobre el previst, són 30 grups de la ESO, 7 de Batxillerat i 21 classes de cicles formatius, segons dades del Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

La directora territorial d'Ensenyament, Manolita Cid, acompanyada de la regidora de Vinebre, Pili Rams, han inaugurat el nou curs a l'escola riberenca Les Eres.

La directora territorial d’Ensenyament, Manolita Cid, acompanyada de la regidora de Vinebre, Pili Rams, han inaugurat el nou curs a l’escola riberenca Les Eres.

Igualment, avui s’han incorporat els alumnes del Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragas. Es tracta de 33 nens i nenes de tota la Ribera, a més de les comarques veïnes de la Terra Alta, el Priorat i el Baix Camp. Per un d’ells, d’Horta de Sant Joan, avui era el primer dia a aquesta escola d’Educació Especial; la resta ja hi anaven el curs passat.

La tornada a l’escola de les quatre comarques ebrenques, amb un total de 27.220 alumnes, ha estat marcada per la normalitat, sense incidències, segons ha destacat la directora territorial d’Ensenyament de les Terres de l’Ebre, Manolita Cid, que s’ha desplaçat a primera hora a la Ribera d’Ebre per acompanyar als 35 alumnes de l’escola Les Eres de Vinebre en la represa de les classes després de l’estiu.

Quatre escoles riberenques acullen alumnes d’escola bressol

L'escola rural de Vinebre és un dels centres ebrencs que formen part del Pla Experimental de de primer cicle Infantil.

L’escola rural de Vinebre és un dels centres ebrencs que formen part del Pla Experimental de de primer cicle Infantil.

A Vinebre, Cid ha pogut conèixer de primera mà una de les novetats de l’inici de curs a la comarca: la posada en marxa de grups d’Educació Infantil de cicle inicial (P1 i P2) adscrits a les mateixes escoles d’Infantil i Primària dels municipis que així ho han sol·licitat els seus ajuntaments. Així, les escoles de Vinebre, Garcia, La Torre de l’Espanyol i Ginestar són quatre de les 50 escoles rurals del país que formaran part aquest curs escolar del Pla Experimental de primer cicle Infantil en escoles rurals. Fins a 11 d’aquestes escoles són de les Terres de l’Ebre.

Aquest Pla Experimental permet a municipis de menys de 3.000 habitants disposar al mateix poble del servei de llar d’infants, amb capacitat per a un màxim de 10 alumnes, la qual cosa permet a les famílies escolaritzar els seus fills més petits sense desplaçar-se a altres municipis. En aquests casos, l’Ajuntament es fa càrrec del tècnic d’Educació Infantil (TEI), que es fa càrrec del grup dels més petits amb el suport pedagògic del mestre d’Educació Infantil de l’escola, i amb el suport del departament d’Ensenyament. Es tracta de “donar resposta a les necessitats dels municipis petits que no tenen recursos per disposar de llar d’infants”, ha explicat la directora territorial, afegint que la iniciativa, engegada el curs passat a dues escoles ebrenques, va donar molts bons resultats, i un alt grau de satisfacció, tant per als pares i alumnes com per als mestres i els municipis”.

I és que segons destaca la regidora d’Ensenyament de Vinebre, Pili Rams, permet realitzar tota la primera etapa educativa, des d’1 any i fins als 12, al mateix poble, sense haver de marxar fora per escolaritzar els nens, un factor molt important i de màxim interès per a l’Ajuntament d’un poble petit com Vinebre, i que té l’escola com un dels serveis de màxima prioritat. “Està demostrat que si marxen fora, ja no tornen a l’escola de Vinebre, i no volem perdre alumnes ni l’escola al poble”, explica la regidora. La matrícula en aquest centre continua oberta, fins als 10 alumnes que permet el departament escolaritzar en aquest Pla Experimental.

616 usuaris utilitzen el transport escolar comarcal

El començament del curs suposa també la posada en marxa del servei de transport escolar gratuït gestionat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que consta de divuit rutes i del qual es beneficien 616 usuaris. I és que un cop finalitzada l’etapa de Primària, que es pot estudiar a tots els pobles de la comarca (excepte a Darmós, que està adscrit a l’institut-escola de Móra la Nova), els alumnes s’han de desplaçar a l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre o al de Flix per continuar els seus estudis.

Aquest curs 2016/2017 utilitzaran aquest transport 291 alumnes d’ESO, 252 de cicles formatius i Batxillerat i 9 de Primària (els de Darmós). També s’inclouen dins del servei de transport els 64 usuaris del CEE Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre. Per la seva banda, els joves de Rasquera viatgen diàriament a l’institut Blanca d’Anjou del Perelló, amb un servei gestionat pel Consell Comarcal del Baix Ebre. Així, els únics que reben ajudes directes del Consell Comarcal són aquells alumnes que viuen en masos o disseminats.

 

Ajuts per a llibres i llars d’infants

A banda del transport escolar, el Consell Comarcal també gestiona ajuts per a l’adquisició dels llibres i per les llars d’infants per a aquelles famílies amb menys recursos de la comarca. En tots dos casos, el termini per presentar la sol·licitud continua obert fins al pròxim divendres 30 de setembre. Els interessats poden consultar les bases de les dues convocatòries al web del Consell Comarcal:

El curs passat es van aprovar un total de 390 sol·licituds d’ajuts per a llibres per un import total de poc més de 30.000 euros. 114 sol·licituds es van acabar denegant, la majoria perquè no es va presentar tota la documentació requerida. En el cas de les beques per a llars d’infants, se’n van aprovar 9, amb un import de gairebé 4.000 euros.

 

Menjador escolar per a Darmós

El Consell Comarcal tan sols gestiona el servei de menjador escolar de Darmós, mentre que la resta de menjadors de la Ribera d’Ebre estan coordinats pels diferents Ajuntaments o AMPES dels centres. N’hi ha a Flix, Vinebre, Ascó, Benissanet, Tivissa, Móra d’Ebre i Móra la Nova, a més d’a Riba-roja d’Ebre, on es fa amb carmanyola. En aquest àmbit, el Consell gestiona ajudes a través de l’Àrea de Serveis Socials. El curs passat se’n van donar un total de 62.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: