Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre reclama la millora del finançament local per mantenir la qualitat dels serveis públics a la comarca

29 novembre 2023 · Noticies

El Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha acordat, per unanimitat, una moció per a la millora del finançament dels ens locals: tant dels ajuntaments com dels consells comarcals, en un “crit d’auxili” de cara a l’aprovació dels pressupostos de 2024, per mantenir la qualitat dels serveis públics a la comarca. Entre altres prioritats, es demana afrontar el finançament dels Consells Comarcals en l’avantprojecte de Llei de Governs i Finances Locals de Catalunya, amb la participació activa de les mateixes entitats municipalistes.

Així, tots els grups polítics riberencs se sumen a les reivindicacions de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM), en ple debat sobre “la necessitat d’un nou sistema de finançament local que posi fi al dèficit estructural”, reclamant que s’estableixi “una distribució dels ingressos equitativa a les obligacions i competències dels ens locals”, de manera que com a gestors més propers al ciutadà, i encarregats de prestacions tan importants, com els serveis socials arreu de la Ribera, en el cas del Consell Comarcal, deixin d’estar supeditats a transferències, programes i recursos d’altres administracions.

La moció fa referència a “una dècada de legislació lesiva contra l’autonomia local” per fer front a “una crisi socioeconòmica continuada”, agreujada els temps amb la COVID i l’impacte sobre les arques municipals que ha provocat l’augment de preus de la guerra d’Ucraïna i la disminució d’ingressos de la recent reforma de l’IBI, sobre costos que han assumit directament els ens locals a càrrec del seu pressupost.

Així, demanen al Govern de l’Estat la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), aprovada el 2013: “Les limitacions de disposar de romanents i l’escàs marge a l’hora de gestionar la despesa ens posa en la pitjor de les situacions, sobretot a administracions com el Consell Comarcal, que no tenim impostos indirectes ni tributs propis, i que tenim un pressupost que depèn exclusivament del que ens deleguen altres administracions”, apunta el president del Consell Comarcal de la Ribera, Francesc Barbero.

Podeu consultar el text íntegre de la moció sobre el finançament dels ens locals en aquest enllaç.

Altres punts del Ple

El Ple de novembre també va aprovar el nomenament de la consellera de Joventut, Igualtat, Feminismes i Salut, Maria Rosa Garcia Piñol, com a representant del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a la Fundació Educativa i Social del grup Sagessa; una modificació del pressupost comarcal de 2023 per habilitar una partida de 7.236,53 euros per als interessos d’una subvenció del SOC de l’exercici 2020; així com l’acord de compromís per al desenvolupament de polítiques de suport i promoció industrial de la Ribera d’Ebre, també per unanimitat.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: