Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre, escollida com a seu de l’activitat tecnològica innovadora BeFuture! de la Mobile World Capital Barcelona

18 octubre 2023 · Noticies

La Fira Multisectorial de Móra la Nova acollirà una jornada de debat i una carpa tecnològica amb experiències digitals, fins ara només obertes al públic de Barcelona, Shangai i Las Vegas

 

El ‘youtuber’ Carlos Santana i Salomé Valero, referents en intel·ligència artificial (AI), parlaran sobre l’impacte de les solucions digitals en Educació, Medi Ambient i Salut en una trobada amb agents del nostre territori el divendres 27 d’octubre

 

La Ribera ha estat present en les darreres edicions de la Mobile com a territori referent en el desplegament de tecnologies en l’àmbit rural.

La fundació Mobile World Capital Barcelona organitzarà a la Ribera d’Ebre una activitat tecnològica innovadora basada en les mateixes experiències que es van poder veure en el seu estand al Mobile World Congress (MWC Barcelona), la fira de referència mundial per als professionals del sector de la indústria de tecnologies mòbils, celebrada el passat mes de febrer a Barcelona. La iniciativa inclou un espai de debat, les àgores participatives, per descobrir i conèixer de primera mà solucions que pot oferir la tecnologia en un futur.

 

Serà en el marc de la 191a edició de la Fira Multisectorial de Móra la Nova, un aparador amb 50.000 visitants que se celebra l’últim cap de setmana d’octubre i que, en aquesta edició, comptarà amb una carpa tecnològica oberta al públic i d’una jornada de debat al voltant de les aplicacions i l’ús de les noves tecnologies en l’ecosistema local, en aquest cas centrades en el món de l’educació i en la conservació del medi ambient, la prevenció riscos i la salut de les persones. Es tracta d’una iniciativa innovadora, batejada com a BeFuture!, un nou format que la fundació MWCapital impulsa amb el suport del Govern català per apropar les novetats que cada any es presenten al congrés mundial més enllà del públic de Barcelona.

 

La carpa del BeFuture! Ribera d’Ebre

Una de les experiències sensorials donarà a conèixer la planta-robot ‘Herbie’.

La carpa amb el circuit tecnològic sensorial, instal·lada a la plaça de l’Església dins el recinte firal, es podrà visitar des de divendres 27 d’octubre a la tarda, fins al tancament de la Fira Multisectorial diumenge, amb l’objectiu d’humanitzar la tecnologia, fer-la accessible a la ciutadania d’una manera lúdica, senzilla i educativa, i promocionar vocacions STEM (les sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) entre els joves del territori. Les experiències immersives de la MWCapital a la Ribera seran quatre, al voltant dels sentits.

 

Així, el públic podrà experimentar la generació d’un avatar: el visitant en generarà un de propi utilitzant tècniques de reconeixement facial per construir un avatar fotorealista de manera senzilla. Pel que fa al gust, hi haurà una experiència gastronòmica immersiva a partir d’un snack cítric combinat amb les dades del metavers. Per l’oïda, es traslladarà el visitant a una experiència virtual immersiva per gaudir de sessions musicals i integrar la música en nous formats de continguts digitals. I, per últim, hi haurà el ‘Plantivers’, sobre les noves formes de robòtica i intel·ligència artificial i el seu impacte a la societat: els visitants podran conèixer Herbie, una planta intel·ligent amb qui podran interactuar per conèixer totes les possibilitats que ofereix.

 

Clica per veure el cartell amb el programa de la jornada BeFuture MLN del divendres 27.

Àgores participatives

El mateix dia de la inauguració de la carpa, a partir de les 10 del matí, s’ha programat una jornada de reflexió i debat, que tindrà lloc al Casal Municipal de Móra la Nova, per conscienciar a la ciutadania de la gran oportunitat que representen les noves tecnologies en l’avanç econòmic, social i cultural. S’hi abordaran qüestions com les ‘Noves capacitats digitals en educació’, amb els ponents Carlos Santana, divulgador i professor de Machine Learning & Data Science, creador del canal de YouTube ‘Dot CSV’, que acumula més de 806.000 subscriptors; i Marisa Vidal, Enginyera Tècnica en Telecomunicacions i assessora en cultura digital als Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre.

 

La segona àgora participativa de la jornada tractarà sobre ‘Noves tecnologies per a la conservació del medi ambient, la prevenció de riscos i la salut de les persones’. Una de les ponents serà Salomé Valero, doctora en enginyeria liderant l’àrea d’aplicacions, dades i intel·ligència artificial a Kyndryl Espanya i Portugal. Ha guanyat un premi internacional amb el projecte Prometeu: un dispositiu per monitorar les tasques d’extinció incendi dels bombers. També hi intervindrà Pere Josep Jiménez, enginyer Tècnic Químic dedicat durant més de trenta anys a projectes de gestió i conservació del patrimoni natural i d’educació ambiental a la Ribera d’Ebre, actual director tècnic de l’Associació l’Aube.

 

Una ocasió única per experimentar amb les noves tecnologies

El tast de tecnologia que es farà a la fira riberenca es va fer a l’estiu, a Barcelona.

Així, la Fira de Móra la Nova acollirà per primera vegada fora d’una gran ciutat una part de l’exposició ‘Feel the Technology’, una experiència creada exclusivament per als visitants professionals dels congressos mundials de la Mobile. A més d’estar instal·lada a la Fira de Barcelona, fins a la data només s’ha pogut visitar a Shangai i Las Vegas, tot i que els veïns de la capital catalana ja van gaudir d’aquesta immersió digital dins la programació del festival Cruïlla.

 

Aquesta és “una ocasió única” per als veïns de la Ribera d’Ebre i els visitants de la fira del nostre territori, que podran “viure en primera persona” una experiència singular, fent “una immersió tecnològica que fusiona el món físic i virtual per experimentar i descobrir, a través dels sentits, les solucions digitals que marcaran el nostre futur”, diu el vicepresident i responsable de l’àrea TIC del Consell, Jesús Álvarez. Aquest conseller riberenc va tenir l’oportunitat de visitar l’exposició en la darrera edició de la fira de Barcelona, on ell mateix va presentar el projecte pilot 5G de control eficient del consum d’aigua de boca que s’està implantat a Móra la Nova.

 

Capdavanters en el desplegament de la societat digital

Alumnes de Primària de la comarca ja han pogut provar les ulleres i la tecnologia 5G al CoEbreLab.

L’aplicació de les noves tecnologies en el servei municipal d’aigües en aquest poble de la Ribera, dins l’Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre, va ser una de les iniciatives capdavanteres que es van exposar en la darrera edició del Mobile a Barcelona, com a exemple del catàleg de projectes innovadors de les àrees 5G rurals de Catalunya. “No és casualitat que la Mobile vingui a aquesta fira de referència de casa nostra. Som l’àrea 5G rural més activa de les 9 del país, amb 17 casos d’ús en marxa”, afirma el responsable del CoEbreLab del Molló i tècnic d’Informàtica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Albert Pujol. 

El Consell Comarcal de la Ribera té una llarga trajectòria en el desplegament de la societat digital a l’entorn rural, com a partner de la Generalitat, contribuint a la cohesió social i a reduir la fractura digital al país. Hi col·labora des de l’any 2002 amb la creació de la xarxa de telecentres a tots els pobles riberencs, dins el projecte Punt TIC del Govern català; el 2012 va ser pioner amb la posada en marxa del primer espai de coworking rural, embrió de la xarxa Cowocat Rural que avui s’estén a tot el país gràcies als ajuts europeus al desenvolupament rural; i el 2019 es crea el laboratori d’innovació social, digital i col·laborativa CoebreLab, avui seu de l’Àrea 5G ebrenca. “Tot plegat, ha propiciat que, un cop més, la Ribera d’Ebre sigui escollida per estrenar una iniciativa tecnològica pionera arreu del país”, diu Álvarez, també primer tinent d’alcalde de Mora la Nova. En aquesta ocasió, la carpa tecnològica de la fira multisectorial permetrà experimentar amb les noves tecnologies a tota la ciutadania del territori, una experiència tecnològica que gràcies al CoebreLab ja han pogut provar alguns col·lectius riberencs, com alumnes de Primària d’escoles rurals  o estudiants de cicle formatiu de l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, entre altres.

 

Més informació del programa de la jornada i com arribar en aquest enllaç del BeFuture Mora la Nova 2023

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: