Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Més de 230 alumnes i docents d’escoles rurals experimenten al CoEbreLab amb tecnologia 5G aplicada al món educatiu

12 desembre 2022 · Noticies

Taller de realitat virtual al CoEbreLab del Molló, a la Ribera d'Ebre.

Taller de realitat virtual al CoEbreLab del Molló, a la Ribera d’Ebre.

Els alumnes de les escoles de Vinebre, la Torre de l’Espanyol i Garcia, de la ZER Ribera d’Ebre Nord, han visitat aquest matí el laboratori d’innovació social CoEbreLab del polígon del Molló per participar en tallers de realitat virtual i augmentada, experimentant aplicacions de la tecnologia 5G que els permeten aprendre medi natural, matemàtiques, música o art en escenaris interactius de 360 graus, amb continguts específics per a l’etapa de Primària. “Ha sigut molt xulo aprendre sobre el sistema solar amb les ulleres virtuals, sentia que estava allí envoltada de planetes”, diu la Ikram, una alumna de 5è de l’escola el Tormo que, amb 10 anys, creu que “és més divertit i fàcil aprendre així; m’agradaria que les classes fossin sempre així”. Per la directora de la ZER Ribera d’Ebre Nord, Ruth Serra, “és fantàstic poder experimentar amb la tecnologia i portar la internet de les coses a l’escola perquè els nens aprenguin i vegin els seus usos. Suposa una oportunitat per l’escola rural, que sempre som els últims a rebre els recursos; aquest cop som pioners”.

Alumnes de la ZER Ribera d’Ebre nord, avui al CoEbreLab.

Els tallers foment part de la iniciativa RuralCatLabs que té per objectiu impulsar les escoles del futur explotant les possibilitats de l’ús de noves tecnologies en la comunitat educativa. La iniciativa, liderada per la Diputació de Tarragona i desenvolupada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Pobles Vius i Actius, que té per objectiu lluitar contra el despoblament de les àrees rurals. Des d’octubre, fins ara, hi ha participat més de 200 alumnes i 30 docents d’una quinzena d’escoles rurals de la demarcació de Tarragona, entre les quals les de Miravet, Benissanet, Ginestar, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, la Palma d’Ebre i Tivissa, a més de Vinebre, la Torre i Garcia.

Tots ells participen també en un taller per investigar i descobrir com, a partir d’un galliner que està instal·lat uns dies a l’escola, es poden aplicar conceptes de l’Internet de les coses (IoT) a través de l’ús de sensors, plaques i dispositius diversos. Els tallers serveixen també per introduir aspectes bàsics sobre ciberseguretat, tant a l’escola com a casa.

Reconeixement al CoEbreLab

La presidenta Gemma Carim ha remarcat la feina feta durant anys pel Consell Comarcal i el CIS per ser avui referents en 5G.

Durant la presentació d’avui, el responsable de CatLabRural, Carles Lozano, de la URV, ha fet valdre les instal·lacions i el suport rebut del CoEbreLab, el Consell Comarcal de la Ribera i el departament d’Educació per poder testejar la tecnologia 5G a les aules rurals, abans que es pugui aplicar a la resta de centres del país. “Els alumnes i els mestres són molt importants en aquest projecte per poder investigar i provar les aplicacions que la tecnologia 5G pot tenir a les escoles; ens interessa molt la seva opinió i les conclusions que traiem dels tallers que fem al laboratori del Molló”, afirma Lozano.

Per a la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, “avui és un dia molt important per la Ribera d’Ebre. El que era una nau inutilitzada durant anys, que havia de servir per gestionar brossa, és avui un laboratori tecnològic gràcies al treball que s’ha fet a la comarca durant anys, picant pedra i apostant fins i tot quan no teníem fibra òptica en els inicis, i que avui ens permet captar talent i portar la innovació a les escoles rurals, abans fins i tot que a les ciutats”.

Carim ha volgut estar acompanyada del dinamitzador del CoEbreLab i tècnic d’Informàtica del Consell, Albert Pujol, i de la gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta, Begoña Garcia, reconeixent el treball fet durant anys a la Ribera amb ajuts europeus al desenvolupament rural per crear i dinamitzar projectes basats en les noves tecnologies, al voltant del coworking rural, una iniciativa exportada i referent a altres països europeus i zones rurals del país.

Captar talent i noves inversions a la Ribera

La presidenta ha reivindicat la necessitat d’un model alternatiu a les indústries extractives per a la comarca.

“La Ribera d’Ebre pot tenir un model alternatiu, més enllà de les indústries extractives que agafen els recursos i se’n van”, generant riquesa a altres territoris. Carim ha volgut reivindicar així “l’orgull rural, el talent i la capacitat” riberenca, reclamant un cop més la necessitat que arribin els Fons de Transició Nuclear per fer més competitiva la comarca a l’hora de captar noves inversions per fer front a l’anunciat tancament de les centrals nuclears. “El 80% del jovent dels nostres pobles que marxa a estudiar fora no torna”, ha recordat l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliner, fent valdre l’aposta pel 5G per “revertir aquesta realitat i que aquest talent jove que marxa pugui tornar amb una bona qualitat de vida” a la comarca.

Aquest PECT està liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, i hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

Els alumnes han fet també un taller de ciberseguretat i s’han creat el seu propi avatar.

Els nens han pogut aprendre continguts de medi en escenaris interactius de 360 graus.

La nau del Molló ha estat escenari per fer una classe virtual de medi, amb ulleres virtuals i de realitat augmentada, descobrint i experimentant la tecnologia 5G.

La presidenta comarcal, l’alcalde de Móra la Nova i els tècnics del CoEbreLab i el CIS, amb el responsable del projecte de la URV i la representant de la Diputació.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: