Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre s’adhereix a Educació 360 i aprova les bases per als ajuts per a llibres i llars d’infants d’aquest curs 23-24

28 setembre 2023 · Noticies

El Ple del Consell també estableix les quotes municipals per cofinançar els Serveis Socials Bàsics de la comarca i nomena, de nou, el miravetà Josep Maria Sáez com a gerent

El Ple Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat adherir-se a l’Aliança Educació 360, una iniciativa d’àmbit nacional liderada per la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviment de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill, que treballa per impulsar la innovació educativa al país. A petició de diverses escoles de la comarca, l’ens comarcal s’afegeix, així, a les més de 300 organitzacions i institucions que ja s’hi han adherit, compromeses amb abordar l’Educació des d’una perspectiva global i inclusiva, vinculada al territori i amb vocació de servei públic.

Imatge del Ple del Consell Comarcal, durant la sessió d’ahir a Móra d’Ebre.

Per unanimitat, el Consell assumeix el manifest ‘Educació 360. Educació a temps complet’. Les polítiques comarcals tindran en compte que s’aprèn i s’educa arreu: a l’escola, a l’institut, a casa, als carrers i places dels pobles, a l’esplai, quan es practica esport… El repte és oferir més i millors oportunitats als veïns de la comarca, des de l’equitat, sense exclusions, facilitant que els riberencs construeixin el seu propi itinerari vital i professional. El Consell, a través dels serveis d’intervenció socioeducativa que presta als pobles, promourà que l’educació dels infants i joves riberencs transcendeixi de l’ensenyament reglat, i que el Projecte Educatiu de les escoles i instituts estigui connectat amb els aprenentatges no lectius, de manera que tot allò que s’aprèn fora dels centres educatius sigui reconegut i hi estigui connectat. El conseller d’Educació, Òscar Fortunyo, i el tècnic comarcal d’aquest àmbit actuaran com a interlocutors amb l’Aliança Educació 360.

Ajuts per a llibres i per a les llars d’infants

No és l’únic acord que ha pres avui el Ple comarcal avui en l’àmbit educatiu. També s’han aprovat les bases que regularan els ajuts per a llibres i per a l’assistència a les llars d’infants de la comarca, dins el conveni de col·laboració amb la Diputació de Tarragona, per aquest curs 2023-24. Les bases es poden consultar al web del Consell Comarcal i s’hi pot optar fins al 18 d’octubre i el 16 d’octubre, respectivament.

Els ajuts per a l’adquisició de llibres estan destinats als alumnes d’Infantil, Primària, Secundària i Educació Especial, i contemplen subvencions d’entre 130 i 65 euros per a alumnes de 3 a 6 anys; d’entre 200 i 100 euros fins als 12 anys; i d’entre 250 i 125 euros fins als 16 anys, en funció de les necessitats particulars de cada escolar. Pel que fa a les subvencions als alumnes de les llars d’infants preveuen imports mensuals d’un màxim de 90 o 45 euros per aquells infants que facin ús del servei en horari de mitja jornada, i de 120 o 60 euros si assisteixen a la llar a jornada completa. Les bases aprovades recullen el barem de puntuació que estableix l’accés a la subvenció i l’import assignat pel Consell, en funció de llindars de renda, patrimoni, necessitats socials i diferents situacions familiars dels beneficiaris, com la custòdia compartida o casos de violència de gènere, entre altres, en alguns casos avaluades per part dels Serveis Socials.

Quotes municipals per cofinançar els Serveis Socials bàsics

Igualment, el Ple ha aprovat les quotes per cofinançar els Serveis Socials comarcals aquest any 2023, en total 140.934,72 euros a repartir entre tots els ajuntaments de la comarca, en funció dels veïns empadronats a cada poble. Aquesta partida es complementa amb una aportació equivalent del Consell Comarcal, fins al 33% del total de la despesa prevista per a l’Equip Bàsic d’Atenció Social (EBAS), format per les educadores i treballadores socials que atenen les demandes i necessitats dels riberencs en risc d’exclusió. La resta del pressupost de l’EBAS, fins als 840.000 euros anuals, es transfereixen del pressupost de la Generalitat: al voltant de 560.000 euros, que formen part del Contracte Programa 2022-2025.

Representants del Govern Comarcal a altres organismes

El president Barbero, amb la portaveu del Govern, Núria Morera, i el vicepresident 1r, Josep Jaimot, durant el ple.

Altres punts del Ple han estat el nomenament dels representants del Govern comarcal 2023- 2027 al Grup d’Assistència Sanitària i Social (SAGESSA). El president del Consell, Francesc Barbero Escrivà, formarà part de la Junta General i del Consell d’Administració d’aquesta entitat; i les conselleres de Serveis Socials, Blanca López, i de Joventut, Igualtat, Feminismes i Salut, Maria Rosa Garcia Piñol, seran la veu de la Ribera al Consell Rector.

Pel que fa al Consorci de Polítiques Ambientals Terres de l’Ebre (COPATE), en formaran part cinc membres designats pels grups comarcals: José Manuel Ramos Murria i Joan Martínez Borrell per part d’AM-ERC, Rubén Biarnés Renedo i Àngels Llombart Ferreres de Junts-CM, i Josep Jaimot Jiménez de Candidatura de Progrés. El republicà Joan Juncà Cubells n’és escollit suplent.

Relleu en la gerència  

D’altra banda, Juncà, que també és representant del Consell a l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), ha estat nomenat aquesta setmana com a vicepresident primer d’aquest organisme, coincidint amb el relleu produït en la direcció. A partir d’ara la flixanca Norma Pujol dirigirà l’IDECE en substitució del també riberenc Josep Maria Sáez Pujol, qui el Ple ha nomenat de nou gerent del Consell Comarcal de la Ribera, càrrec que ja havia ocupat l’anterior legislatura comarcal. Sáez relleva a Judit Masip Hernández, que torna a la seva plaça com a tècnica comarcal de Serveis Socials, després de deu mesos a la gerència, d’on s’enduu “uns coneixements i un bagatge” que continuarà al servei del Consell, on treballa des de fa 21 anys.

Josep Maria Sáez, ahir al públic, s’incorpora de nou a partir d’ara a la gerència del Consell Comarcal.

Pel que fa al nou gerent, el president Barbero va destacar-ne la “vàlua professional inqüestionable” i “el gran coneixement del teixit econòmic i social del territori, especialment després del seu pas per l’IDECE”, mostrant-li la seva “total confiança” per contribuir a desplegar els Fons de Transició Nuclear a la Ribera, també a l’hora de prestar serveis comarcals als municipis i donar suport a peticions que arriben des de la societat civil i econòmica del territori. Sáez assumeix el repte amb “il·lusió”, conscient del “moment decisiu” que viu la Ribera i disposat a seguir treballant en el Pla de Reactivació de la comarca, molt vinculat al Ribera d’Ebre Viva, per a la dinamització i diversificació de l’economia riberenca, amb especial atenció a la reindustrialització i captació de projectes estratègics per fer front al tancament de les centrals nuclear a set i nou anys vista.

Després del ple d’ahir, i amb els darrers nomenaments aprovats, el president riberenc dóna per tancada la reestructuració i nova organització del Govern comarcal i encara un mandat manifestant que “la nostra aposta de futur passa per la diversificació econòmica”, però també pel “manteniment i reforç dels serveis socials i educatius”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: