Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La moranovenca Eva Vilanova Arrufat guanya el XLI Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb la novel·la ‘No em porteu roses’

24 agost 2023 · Noticies

Eva Vilanova va recollir el Premi en el transcurs del sopar literari de Vinebre.

El XLI Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre es queda a casa, donant “unes ales ben grosses per no deixar la ploma i continuar escrivint” a Eva Vilanova Arrufat, de Móra la Nova, flamant guanyadora d’aquesta edició amb la novel·la ‘No em porteu roses’, una obra “amb ADN riberenc” que transcorre per escenaris de la comarca i “reivindica la nostra manera de ser. Si no ho fem naltros, qui ho ha de fer?”.

Així ho expressava la mateixa autora en el tradicional sopar literari de Vinebre on cada estiu, des de fa 41 anys, es dóna a conèixer el veredicte del premi literari degà en llengua catalana de les Terres de l’Ebre, organitzat per un dels municipis més petits de la Ribera. Una “exitosa” trajectòria cultural, que “referma un cop més la capitalitat de Vinebre en les lletres ebrenques”, segons el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, que va aprofitar l’àmplia representació del teixit cívic, polític i social de la comarca a l’acte d’ahir per encoratjar a tots els ajuntaments riberencs a promoure la Cultura i els premis locals, tant de narrativa com de poesia, que ja s’organitzen, i fins i tot a crear-ne de nous, ja que “qualsevol petit gra de sorra és necessari i imprescindible pel futur de la llengua catalana i de la parla de la nostra comarca”.

El president del Consell Comarcal i l’alcaldessa de Vinebre, en els parlaments.

En la vetllada literària d’ahir hi eren pràcticament tots els alcaldes i alcaldesses de la Ribera d’Ebre, molts recentment estrenats en el càrrec, com la de Vinebre, Tere Viña, “orgullosa del llegat heretat” dels seus predecessors i “la tasca feta” pels companys de consistori que, gràcies a aquest guardó, han tret de l’anonimat a “persones amb molt talent” durant aquestes més de quatre dècades. Viña i el nou equip de Govern de Vinebre recull el testimoni amb la mirada posada a “continuar avançant” en la consolidació d’un premi literari “referent als Països Catalans”, pel que fa a “la defensa de la llengua i la literatura catalana”, que vol “promoure la lectura, l’estudi, la divulgació i la creació de noves obres que facin créixer el nombre de lectors en català”, en paraules de la regidora de Cultura, Rosa Maria Pros.

“Un somni” fet realitat

El president del Consell Comarcal es mostrava satisfet que el Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre es quedi enguany a la comarca, després de viatjar arreu del país en anteriors edicions; no el guanyava un escriptor de la Ribera des de l’any 2019, quan el recollia la benissanetana Núria Morera, avui vicepresidenta segona del Consell Comarcal i alcaldessa del seu poble. I és que aquesta 41a edició ha tingut “un marcat accent del territori”; hi aspiraven vuit obres “d’un bon nivell”, segons el jurat format per la regidora de Cultura de Vinebre, tres membres del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre: Jordi Montagut, Marta Pros i Nara Garreta; i Joan Josep Miracle, en representació de Cossetània Edicions.

Eva Vilanova, ‘molt contenta’ després de fer-se públic el veredicte.

Eva Vilanova, administrativa i locutora de ràdio Móra la Nova de professió, però escriptora “per vocació”, recollia anit el guardó riberenc “després de tota una vida escrivint”. No és la seva primera novel·la, però sí la primera que aconsegueix transcendir després de presentar-la al certamen “amb l’esperança que algun editor es fixés en la meva escriptura”. Així, el premi literari ebrenc més veterà farà realitat “un somni”: ‘No em porteu roses’, una trama amb personatges corals que arranca amb de la descoberta d’unes cartes de la Guerra Civil i descriu un any en la vida d’una família riberenca, serà publicada per Cossetània Edicions i l’autora, a més dels 3.000 euros, presentarà públicament la seva novel·la en el sopar literari de l’any vinent.

Literatura, Cultura, Art, Música, Patrimoni

El sopar va tenir lloc a la plaça 1 d’Octubre, davant el palau renaixentista de Ca Don Joan.

De fet, els 180 assistents que es van aplegar ahir a la plaça 1 d’Octubre, davant el palau renaixentista de Ca Don Joan, van ser obsequiats per l’Ajuntament de Vinebre amb la novel·la ‘La corona esquerada’, d’Asun Cesena, la guanyadora mataronina de la passada edició, qui, tot i excusar la seva assistència a darrera hora, va agrair el reconeixement i va presentar-la al públic a través del director de Cossetània Edicions, Josep Maria Olivé.

Un any més, la Ribera d’Ebre, a través del sopar del Premi de Narrativa, es reafirma i es retroba a través de la Cultura, l’Art i la Literatura en català. En un sopar d’estiu que és tota una tradició, amb productes de proximitat i vins vinebrans, que començava amb la visita a l’exposició ‘Oli de Ginebre. Remei i Patrimoni’ d’Amics de Riba-roja d’Ebre, tot amenitzat per la música de Joan Berenguer, el cant d’Alba Casaramona i les il·lustracions de Joan Casaramona, donant veu al pensament i els sentiments del creador literari i actor Valer Gispert, qui al seu dia també va ser mereixedor del guardó literari de la Ribera d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: