Vuit obres opten al XLI Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre que es proclama aquest vespre a Vinebre
23 agost 2023 · NoticiesVinebre acull aquest dimecres el tradicional sopar literari que cada estiu proclama el guanyador o guanyadora del Premi Literari Ribera d’Ebre, un certamen que arriba a la seva 41a edició amb l’honor de ser el més veterà en llengua catalana de les Terres de l’Ebre. El veredicte es farà públic a la plaça 1 d’Octubre, amb el palau renaixentista de Ca Don Joan com a teló de fons, després que el jurat hagi valorat les vuit obres que opten enguany al guardó, dotat amb 3.000 euros i la publicació del llibre per part de Cossetània Edicions.
Hi aspiren vuit títols anònims i inèdits: ‘De negre a verd’; ‘No tan estranys’; ‘A l’ombra d’un destí emmetzinat’; ‘Converses entre un poca-solta, un impostat i un ploma xafarder’; ‘Dispensin que hi torni’; ‘No em porteu roses’; ‘Dependència’; i ‘Cabells llargs, llavis rojos’. En les seves pàgines, escrits “molt lligats al nostre territori, amb descripcions de paisatges i tradicions dels nostres pobles, i trets dialectals del català occidental. Per la manera d’escriure, és una edició on molt clarament predominen autors ebrencs”, coincidia el jurat d’aquesta 41a edició.
Un estiu dedicat a la lectura
N’han format part la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vinebre, Rosa Maria Pros; un representant de Cossetània, Joan Josep Miracle, i tres membres del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE): Jordi Montagut, Marta Pros i la vinebrana Nara Garreta, qui no va poder assistir a la reunió per força major, però va enviar les seves valoracions per correu electrònic.
Tots ells van rebre les vuit propostes pels volts de Sant Joan i s’han passat l’estiu llegint, “aprofitant les tardes al costat de la bassa, al sofà de casa o a la platja durant les vacances, prenent notes i gaudint de la lectura”, expliquen.
En l’elecció han tingut en compte la correcció ortogràfica, l’originalitat, l’estil i l’estructura narrativa, la construcció dels personatges, la trama creativa… “Hi ha un bon nivell, de les edicions que més”, consideren Rosa Maria Pros i el benissanetà Jordi Montagut, tots dos amb uns quants anys d’experiència en el jurat del premi riberenc. S’hi estrenaven l’emissari de Cossetània i la professora d’institut Marta Pros, de Móra d’Ebre, pels qui ha estat “un plaer poder contribuir a promoure la creació literària, la nostra llengua i la lectura en català” formant part d’aquest jurat.
Dilluns posaven en comú les seves impressions a la sala de plens de Vinebre, en una deliberació “força unànime” de les propostes que hi havia sobre la taula. Així, en les lectures d’aquest estiu han trobat “bona prosa”, hi ha “estils molt diferents”, però “bastant intimistes”, amb “molts personatges femenins”… Són propostes “plenes de valors” i “reflexions sobre la realitat que vivim”, amb “temes d’actualitat” com la maternitat, la sida, les parelles del mateix sexe… Hi ha detectat “sentit de l’humor” i “autoficció”; aborden “la recuperació de valors i tradicions dels iaios i dels nostres pobles”, amb reminiscències a la Guerra Civil, un tema “habitual” del premi literari riberenc…
Presentació de la novel·la guanyadora el 2022
La decisió ja està presa i es desvetllarà aquest vespre davant els 180 assistents al tradicional sopar que dóna inici a les festes majors de Vinebre. L’acte estarà presidit pel nou president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, i la nova alcaldessa de Vinebre, Tere Viña. El Premi Literari de la Ribera d’Ebre l’organitza l’Ajuntament de Vinebre, amb el suport del Consell Comarcal, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el departament de Cultura de la Generalitat. La regidora vinebrana de Cultura, que conduirà l’acte d’aquest vespre, destaca amb orgull el fet que Vinebre, un dels pobles més petits de la comarca i de les Terres de l’Ebre, sigui referent després de 41 anys organitzant aquest premi literari en català, refermant l’aposta del municipi en Turisme Cultural.
En el transcurs de la vetllada es presentarà la novel·la guanyadora del XL Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre: ‘La corona esquerdada’, de la mataronina Asunción Cesena Caparrós, publicada per Cossetània. El sopar literari serà a base de productes del Degusta Ribera d’Ebre i amb vins de tres cellers vinebrans: Molí de Rué, Vins Desantesos i Cooperativa Agrícola de Vinebre, tot amenitzat amb una proposta musical de recuperació de la memòria sonora a càrrec d’Alba Casaramona i Joan Berenguer, i les il·lustracions en directe de Joan Casaramona. Els assistents podran visitar l’exposició ‘Oli de Ginebre. Remei i Patrimoni’, que durant dos mesos estarà instal·lada a Ca Don Joan.