Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

75 joves, la majoria estudiants, es formen aquest estiu per trobar feina en l’oferta de lleure educatiu de la comarca

21 juliol 2023 · Noticies

Els alumnes dels cursos per treballar en el món del lleure educatiu fan pràctiques en els casals de la comarca.

L’Àrea de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha format aquest estiu gairebé un centenar de persones, la majoria joves, per treballar en el món del lleure educatiu i com a monitors de transport i menjador escolar, uns perfils professionals amb una alta demanda a la comarca, especialment durant els períodes de vacances escolars. Fins a 75 d’aquests s’han tret el títol per treballar en l’oferta de lleure infantil i juvenil.

L’interès per aquestes titulacions s’ha posat de manifest, un any més, amb les dades d’inscripció als cursos que s’organitzen a l’estiu. En el cas del curs de premonitors, inicialment es preveia fer una formació de 20 hores per impartir nocions bàsiques de lleure educatiu a 25 joves d’entre 15 i 17 anys, a Móra la Nova. “Les places es van esgotar ràpidament per l’alta demanda en la inscripció, i vam decidir obrir un segon grup per formar 25 joves més com a premonitors, en aquest cas a Móra d’Ebre”, diu la tècnica de Joventut, Jose Piñol. Tot i les 50 places ofertes, però, alguns interessats han quedat encara en llista d’espera, pendents de pròximes edicions. Tots dos grups han pogut fer una pràctica final, que han preparat durant el curs, a un dels casals d’estiu que s’organitzen a la comarca.

L’Ona i l’Agnès veuen el món del lleure com una bona oportunitat per treballar durant les vacances mentre són estudiants.

“Si tens el títol és més fàcil poder treballar a l’estiu, i tens més opcions, com estar en un casal”, admet la riba-rojana Ona Bonet, una de les noies riberenques que ha fet el segon torn del curs de premonitors, a Móra d’Ebre. Amb 15 anys, ella havia estat fins fa pocs anys usuària de l’oferta de lleure extraescolar, com l’asconenca Agnès Grau. Totes dues van acabar al juny l’ESO i estudiaran Batxillerat a l’institut de Flix a partir de setembre; s’han animat a fer el curs de l’Àrea de Joventut per “poder compaginar una feina de temporada amb els estudis, i així “poder guanyar uns diners i experiència”. L’Agnès, “no només a l’estiu, també en altres moments de l’any, com als tallers de Nadal, ara que han posat en marxa el Rebelluga’t al meu poble”, explica, mentre ajuda en els preparatius per fer el joc de les cadires al pati de l’escola Lluís Viñas. És l’activitat que han preparat durant el curs per posar en pràctica els seus coneixements amb infants, concretament amb els nens més petits del casal Treu Banya de la capital de la comarca.

 

Un primer contacte  amb el lleure que sovint va més enllà

Xènia Allende, a l’esquerra, amb la tècnica comarcal de Joventut, Jose Piñol.

El curs de premonitors, per a menors d’edat, és “un primer contacte amb el món laboral relacionat amb el lleure infantil. La majoria, per no dir tots, han estat usuaris de casals i colònies i ja saben quin tipus de tasques faran. Quan han acabat l’ESO proven amb aquest curs introductori si els agrada treballar amb infants” afirma Xavier López, el formador de l’escola EFA que ha impartit els cursos a la Ribera aquest estiu, i afegeix: “l’experiència ens diu que després molts d’aquests estudiants es treuen el títol de monitor i s’hi continuen dedicant, compaginant-ho amb els estudis i alguns, fins i tot, enfocant la seva carrera professional al món educatiu”.

Aquest és el cas de Xènia Allende, que va fer les pràctiques del curs de monitors que organitza el Consell Comarcal de la Ribera cada any l’any 2013. Deu anys després, la Xènia dirigeix el casal municipal d’estiu de Móra d’Ebre, amb l’esplai Treu Banya. Ella va decidir estudiar Magisteri “per vocació, els nens sempre m’havien agradat, i l’experiència com a monitora em va fer acabar de decidir”, explica la Xènia, que amb 31 anys avui és mestra de Primària a Móra d’Ebre.

 

25 joves es formen com a monitors

Els alumnes del curs de monitors, en el seu comiat a Flix.

Pel que al curs de monitors, “un clàssic de l’estiu” a la comarca, hi ha participat 25 joves majors d’edat, dels quals 15 són veïns de la Ribera d’Ebre i 10, de la comarca veïns de la Terra Alta. Els dos serveis comarcals de Joventut, amb el suport de la Direcció General, fa anys que organitzen conjuntament aquesta formació per cobrir la demanda als pobles del territori.

La formació lectiva per ser monitor de lleure és de 150 hores, les quals en aquesta edició la primera setmana es van impartir a Gandesa i la segona, a Flix. A més, per obtenir la titulació de monitor de lleure cal que facin 160 hores de pràctiques en casals, esplais, colònies… Molts dels participants les faran en l’oferta de lleure que aquest estiu hi ha als pobles, en casals o en colònies, i un cop acabin podran treballar en totes les activitats de lleure regulades pel decret de la Generalitat, arreu.

En el cas del curs de monitors de transport i menjador escolar, a la qual van participar 21 riberencs, va ser la primera d’aquestes formacions a impartir-se al Consell, la darrera setmana del mes de juny. Teniu més informació en aquesta altra notícia del web comarcal.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: