La Ribera d’Ebre fa un balanç positiu de la primera cursa de drons al CoEbreLab, una cita pionera a les Terres de l’Ebre
19 juny 2023 · Noticies18 pilots d’arreu de Catalunya han participat aquest cap de setmana en la cursa de velocitat de la Lliga Catalana de Drons, celebrada dissabte a la nau 5G del polígon de Molló de Móra la Nova-Tivissa. Després d’un matí d’entrenaments a porta tancada per posar a punt els drons i conèixer el circuit proposat per aquesta cita de la Lligueta, a la tarda el públic va poder gaudir de l’espectacle que ofereix aquest disciplina de l’aeromodelisme, relativament nova i innovadora per l’ús de noves tecnologies, que aquest any 2023 recorre la geografia el país. La cita d’aquest dissabte ha estat la primera cursa de drons que se celebra a les Terres de l’Ebre, i és una de les 7 proves puntuables per a la Lliga Catalana que es disputen 24 pilots federats a la Federació Aèrea Catalana.
A la classificació final, Albert Rosines, conegut com a Blessed, de Sant Sadurní d’Anoia, ha estat el guanyador de la cursa ebrenca; mentre, Isaac Massot, Ixaaqui, i Marc Bosch, Mr. Paito, tots dos pilots de Bordils (Girona), han ocupat el 2n i 3r lloc del pòdim del CoEbreLab.
La prova ha tingut també repercussió econòmica al territori, especialment en el sector de la restauració i turístic de Móra d’Ebre, Móra la Nova i Tivissa, on es van allotjar l’organització, els pilots i les seves famílies durant la seva estada a la comarca. Tot plegat, fa que se’n faci “una valoració positiva”, ja no sol perquè “permet desplegar l’estratègia tecnològica al voltant del dron” sinó també “per donar a conèixer la Ribera d’Ebre i atraure visitants als nostres pobles”, diu el vicepresident en funcions i responsable de l’Àrea TIC del Consell Comarcal, Jesús Álvarez.
Bones perspectives per al CoEbreLab Dron
I és que l’activitat del cap de setmana ha permès donar visibilitat a l’estratègia CoEbreLab Dron, en la qual el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre treballa, de la mà de la Fundació I2Cat i els socis tecnològics del laboratori d’innovació social i digital situat al polígon del Molló. És un pas més per consolidar aquest equipament, equipat amb les darreres tecnologies i propietat del Consell, com un emplaçament pioner i referent en recerca i innovació tecnològica, més enllà del que es fa a Barcelona i l’entorn de les grans ciutats.
Fins ara, el CoEbreLab es coneixia per les aplicacions al voltant de la tecnologia 5G, amb 8 projectes pilot en marxa a la nau comarcal en el seu primer any en funcionament, la qual cosa converteix l’Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre en la més activa de les 9 on s’està desplegant aquesta estratègia per promoure aquesta nova tecnologia al país. També com a espai innovador i de coworking rural, on la Ribera d’Ebre ha estat pionera i model a Catalunya, España i Europa.
Ara, els responsables comarcals del CoEbreLab són optimistes pel que fa a les perspectives de creixement de la Ribera d’Ebre en aquest camp els pròxims anys, ja que “la innovació tecnològica requereix unes instal·lacions, un ecosistema de talent i una necessitat de formació de les quals ja disposem en el laboratori d’innovació social i digital del Molló, i hi podem donar resposta” afirma el dinamitzador del CoEbreLab, Albert Pujol.
Desplegament del dron, també en el sector públic
L’estratègia al voltant del dron es desenvolupa en tres àmbits d’actuació: l’aplicació en el sector de l’oci, amb les curses de drons com la d’aquest cap de setmana; en el món privat, al voltant d’empreses que testegen aplicacions en diferents sectors, com la indústria i l’agricultura, amb projectes pilot en marxa també al laboratori riberenc de la mà d’EbreDron; i les seves aplicacions en l’administració pública, en la qual el Consell Comarcal de la Ribera vol aprofitar la seva llarga trajectòria en la digitalització de serveis públics, reconeguda i referent al país.
A continuació, us deixem un resum de la cursa del Molló:
CoEbreLab de la Ribera d’Ebre.