Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Vuit empreses desenvolupen els seus projectes 5G al CoEbreLab en el seu primer any de funcionament

25 gener 2023 · Noticies

La fundació i2CAT és el partner tecnològic del Consell, i ha dotar tecnològicament la nau del Molló.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha organitzat la primera mostra de projectes 5G del CoEbreLab, una iniciativa amb la qual es vol donar a conèixer l’activitat que s’està desenvolupant a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, ubicada a la Ribera. Així, a punt de complir el primer any en funcionament del CoEbreLab a la nau del Molló, aquest laboratori d’innovació social i digital comarcal acull 8 projectes gràcies a la tecnologia i l’equipament de darrera generació que el Consell Comarcal té a la nau del polígon industrial moranovenc.

“Veure la nau amb activitat, fent proves, amb gent treballant és una satisfacció molt gran i una mostra de com la capacitat per anar sumant sinergies al projecte comarcal ha permès fer realitat que avui siguem referents en 5G rural i a les Terres de l’Ebre”, diu la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, que destaca “la capacitat de captar talent, el treball de la 4hèlix (administracions, universitats i centres de recerca, empreses i ciutadania) i la diversitat dels projectes i sectors” que hi ha a la nau del Molló.

Innovació en sectors molt diversos

Ebredron va mostrar in situ com treballen per aplicar el 5G en la seva activitat empresarial.

L’activitat al CoEbreLab ha permès a empresa i administració ebrenca desenvolupar projectes en sectors econòmics molt diversos, aprofitant la transmissió de dades molt més ràpida i fiable del 5G. En el sector industrial, Ebredon l’està aplicant a les inspeccions tècniques d’aerogeneradors amb drons que ja realitza als parcs de la Terra Alta; i Neutroon està testant situacions reals de la xarxa 5G en entorns empresarials i industrials. En el sector de la salut, un dels punts forts on aquesta tecnologia mòbil té ja un gran impacte, la fundació I2CAT treballa l’ús d’eines mèdiques per enviar informació ràpida a un CAP o hospital. La mateixa fundació també testeja un projecte de Tecnologies Digital Avançada (TDA) per aconseguir altes velocitats d’internet a llocs remots en zones de difícil accés amb fibra òptica. En el sector públic, AigüesCAT està desenvolupant comptadors d’aigua intel·ligents que ja estan instal·lats com a prova pilot a Móra la Nova per un control eficient del consum gràcies a l’enviament de dades en temps real.

ExpaciaXR va mostrar els seus avenços en realitat virtual aplicada al món iber.

El sector educatiu del territori él l’àmbit on major impacte ha tingut fins ara el fet de tenir la seu de l’Àrea 5G TE al Molló. Disposar de la nau amb equipament de darrera tecnologia ha permès a l’institut Julio Antonio de Móra ser el primer centre educatiu de Catalunya que imparteix un mòdul especialitzat dins el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, una experiència es vol traslladar el pròxim curs a les quatre comarques de l’Ebre aprofitant les sinergies i recursos de l’Àrea 5G TE. A més, els alumnes de les escoles rurals de la Ribera ja han tingut l’oportunitat d’utilitzar noves tecnologies a les aules, amb les ulleres de realitat virtual, gràcies a la iniciativa del PECT Pobles Vius i Actius de la Diputació i la Universitat Rovira i Virgili. I l’empresa ExpaciaXR està també testant les ulleres de realitat virtual en aplicacions culturals i educatives al voltant del món iber a Vinebre i Tivissa.

AigüesCAT ja té en marxa el seu projecte pilot per al control eficient del consum d’aigua.

“Esperem que la tecnologia 5G sigui una revolució tecnològica i industrial com la que al seu dia va suposar l’arribada del ferrocarril o de les nuclears a la comarca”, diu l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, també president del Consorci per a la promoció del sol industrial del polígon del Molló, qui espera que “l’Àrea 5G TE sigui l’embrió de projectes que generin ocupació, dinamisme i riquesa a Móra la Nova i a la Ribera d’Ebre”.

Referents en el desplegament de la societat digital a l’àmbit rural

La nau industrial, construïda el 2007 però durant anys sense activitat, compta actualment amb una xarxa 5G que reprodueix exactament el sistema que ofereixen les operadores 5G del mercat, la qual cosa permet a les empreses i a l’administració pública testejar els seus projectes en un entorn simulat abans de la seva sortida al mercat, un suport fonamental en la fase de desenvolupament d’un projecte innovador basat en una tecnologia nova, com és el 5G.

CoEbreLab i l’àrea 5G Terres de l’Ebre tenen la seva seu a la nau del Molló.

Amb tot, la Ribera d’Ebre ha estat des de fa anys pionera en el desplegament digital de l’entorn rural català, de la mà de l’Àrea d’Informàtica del Consell Comarcal, primer amb el desplegament de la xarxa de Telecentres, més tard amb l’impuls de la xarxa de coworking Cowocat Rural, i partir del 2019 amb la participació en la Mobile Week, organitzant activitats paral·leles fora de l’àmbit urbà durant el Mobile World Congres, la fira de referència en la indústria mundial del mòbil que se celebra a Barcelona. D’aquesta experiència comença a forjar-se el CoEbreLab com a laboratori públic d’innovació social, digital i col·laborativa, que es consolida amb l’elecció de la Ribera com a seu de la primera àrea 5G rural del país i el seu trasllat a la nau del Molló, després de les obres realitzades per dotar-la de serveis, fibra òptica i diferents sales de treball, on des de l’abril de 2022 empreses i administració testegen projectes i nous productes.

Balanç positiu de l’Àrea 5G rural TE

La presidenta del Consell va mostrar-se satisfeta de veure resultats per l’activitat i les sinergies creades entre els partners del 5G a la Ribera.

La mostra de projectes ha coincidit amb la reunió del Comitè tècnic de l’Àrea 5G TE, de la qual formen part la Generalitat, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Consorci del polígon del Molló, la Diputació de Tarragona, el Mobile World Capital i la Fundació i2Cat. El balanç del comitè de l’Àrea 5G rural ebrenca en els seu primer any de funcionament, tenint en compte que molts dels projectes tenen previst sortir al mercat durant aquest 2023, és molt positiu. S’està avançant en el desplegament del 5G a l’entorn rural estudiant quina és la millor solució per donar resposta a poblacions petites, mitjanes i disseminades, en funció de les seves necessitats perquè comarques com la Ribera no quedin enrere en el desplegament de la societat digital.

El CoEbreLab dóna suport a projectes com Pobles Vius, col·laborant amb la Diputació i la URV.

“Testegem per trobar la millor solució tècnica i el millor model de negoci per al transport i la connectivitat de dades més enllà de les ciutats i àrees metropolitanes, on el propi mercat ja mou a les empreses privades per donar el servei. En entorns rurals és més complicat. Estem aplicant radioenllaços, connexió sense fils i tecnologies molt avançades en 5G que hem instal·lat a la nau del Molló per veure què necessitem per fer-ho viable, expliquen des d’I2CAT. Des dels primers contacte l’any 2019, el Consell Comarcal ha invertit per aportar l’espai adequat i els interessos del territori a l’hora de trobar aquestes solucions per a l’entorn rural, mentre que I2CAT ha invertit en la part tecnològica d’un projecte que permetrà a la Ribera desplegar el 5G abans que altres territoris.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: