La Ribera d’Ebre enceta una nova campanya de fruita dolça després de les bones xifres de la ‘Ribera en flor’
16 maig 2023 · NoticiesEl sector de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre ha iniciat ja la campanya d’enguany, amb una recol·lecció que sempre és més primerenca que a altres indrets de Catalunya pel particular clima, ple de contrastos, de la comarca. Així, als camps on fa dos mesos passejaven els visitants de la Ribera en flor per gaudir d’experiències turístiques i del contacte amb la natura, avui els pagesos recullen els fruits d’una “superfloració” que aquest any ha estat “tardana i molt ràpida, més breu que altres anys, però molt bona quant a flor. I això es tradueix en bon inici de la campanya de recol·lecció”, explica Marc Piñol, el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, la cooperativa amb més volum de fruita dolça de la província de Tarragona.
Els primers fruits d’aquesta floració els ha recollit el sector turístic riberenc, que fa “un balanç positiu” de la Ribera en flor, malgrat la complexitat per quadrar les dates amb el procés dels arbres. Més de 1.110 persones van participar en les activitats programades, no gratuïtes, organitzades a gairebé tots els pobles riberencs al març; a banda, hi ha els visitants que van gaudir per lliure dels espectaculars paisatges florits, promocionats amb una campanya comarcal conjunta a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. Aquest ha estat l’any amb més activitats programades: 18, i que ha implicat a més empreses, ajuntaments i entitats en l’organització; hi havia oferta d’activitats a 12 dels 14 pobles de la Ribera: “Són unes bones xifres, tot i que es va haver d’ajustar el calendari i posposar l’inici de la campanya fins a tres setmanes, i que en algunes activitats es van haver de concentrar tots els visitants en un únic cap de setmana per la brevetat de la flor. Alguna empresa, fins i tot, va haver de tancar inscripcions abans d’hora davant la demanda, però entre elles mateixes es van distribuir als visitants”, diu la tècnica de Turisme del Consell Comarcal de la Ribera, Mònica Sabaté.
Després de sis temporades, dues condicionades per la pandèmia, “la Ribera en flor està cada vegada està més consolidada com a producte turístic”, afegeix Sabaté, que destaca que la iniciativa vol “posar en valor el sector agrari i el treball del dia a dia dels nostres pagesos” com un dels actius per promocionar el patrimoni natural, paisatgístic, històric i cultural dels pobles riberencs. A banda de l’escapada guiada als camps florits, l’oferta de la Ribera en flor oferia tastos de producte local, passejades a peu, en bici i en carro, menjar la clotxa o dinar en un restaurant, visites guiades a cooperatives i espais de la Batalla de l’Ebre, travessar el riu en barca, música i, fins i tot, un taller literari amb l’escriptor Vicens Llorca.
De fet, l’oferta al voltant de la floració va néixer d’una proposta de la Taula Comarcal de Turisme, un espai de treball on representants del sector públic i de les empreses de la comarca treballen plegats per a la diversificació econòmica del territori. Al seu voltant, amb el suport del projecte Ribera d’Ebre Viva, des de 2012 sorgeixen sinergies i iniciatives conjuntes per donar resposta i suport a les necessitats dels sectors econòmics estratègics de la comarca: Fruita dolça, Oli, Vi, Producte Local, Turisme, Comerç i Indústria. Campanyes com la Ribera en flor o el Degusta Ribera d’Ebre són exemples d’aquesta col·laboració. També el projecte pilot del kiwi, com a alternativa de futur del sector agrari.
La fruita dolça de la Ribera, ja als mercats
En aquesta època de l’any, als camps riberencs el protagonista és el fruit. Aquests dies ja es pot trobar als mercats cirera de la Ribera d’Ebre, que es comercialitza arreu del país i a Europa, també en alguns països més llunyans, com Dubai. Ens ho explica el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, on aquesta setmana, a banda de la cirera, ja s’estan collint els primers préssecs i albercocs. Al magatzem de l’entrada del poble ja hi ha personal contractat per aquesta campanya, es comencen a veure els pagesos descarregant la fruita i marxen camions carregats per distribuir-ho al mercat.
Aquesta campanya de fruita dolça es preveu millor que la de 2022: “Hem començat molt bé, la floració tardana i abundant, la falta de pluges i la calor han afavorit que les primeres varietats de cirera que fem arribar als mercats tinguin un bon calibre i la qualitat és excel·lent. Veurem com evoluciona… D’ara endavant, altres varietats no seran tan grosses, ara el temps no acompanya tant i també em consta que en alguns camps de la comarca acusen la falta d’aigua” afirma Marc Piñol, optimista, a l’espera de com evoluciona fer el balanç al final de la campanya.
La cirera és el principal cultiu de fruita dolça de la Ribera, amb 914 hectàrees segons les darreres dades de 2021; seguit del préssec (683 ha), la nectarina (421 ha) i l’albercoc (144 ha). La producció de la fruita dolça a la comarca arriba a les 25.000 tones l’any.
En el cas del Grup Fruiter de Benissanet, s’espera que la producció d’aquest 2023 arribi a les 5.500 de tones, per sota de les 8.500 d’antuvi, en un sector que els darrers anys està buscant alternatives per fer front al virus de la sharka que afecta els arbres fruiters de pinyol; no és el cas de la cirera, que ha vist incrementar el seu cultiu a la comarca com a alternativa, igual com l’oliver (8.123 ha) i l’ametller (3.571 ha). Per contra, la vinya ha sofert els darrers anys una forta davallada a la Ribera (1.103 ha).
L’alternativa del kiwi continua en estudi
Una altra alternativa per mantenir la competitivitat del sector agrari riberenc és el kiwi, un projecte pilot comarcal que s’està implantant a la Ribera per estudiar-ne la viabilitat a la zona, en el marc del Ribera d’Ebre Viva i amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquest és un altre dels exemples de col·laboració que fomenta el Consell Comarcal. De moment, l’any passat es van fer les primeres plantacions, i tot i que la mortalitat va ser més gran del que s’esperava “encara és aviat per dir si el kiwi és una alternativa a la Ribera d’Ebre. Encara estem en període de proves, a veure si dona resultat”, comenta Piñol. S’està estudiant aquest conreu com a prova pilot a la comarca en tres tipus de finques: en terra gravosa, l’habitual a la zona per la proximitat al riu, amb més còdols; en terra sorrenca (més lleugera) i en terra ecològica, més respectuosa amb el medi ambient, ja que evita l’ús de productes químics.
De fet, el primer any les previsions apuntaven que es perdria un 15% de les noves plantacions, però les pluges i les altes temperatures que va fer fa just un any, quan s’acaben de plantar i instal·lar les estructures al camp, van fer perdre gairebé un terç de la plantació pilot a la comarca. “Per cobrir aquest contratemps, enguany s’estan plantant nous kiwis i s’està deixant un petit espai a les finques per a noves varietats en un futur”, diu la tècnica comarcal del sector Agroalimentari del Ribera d’Ebre Viva, Núria Descarrega. Aquest any, es farà una formació especialitzada en el cultiu del kiwi dirigida als agricultors de la comarca, amb el suport de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya.
Per a més informació de la campanya de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre podeu consultar el Dossier Ribera d’Ebre sobre el sector de la fruita dolça a la comarca, publicat a València Fruits aquest maig de 2023, on a més de l’entrevista a la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, trobareu informació de productors i empreses d’aquest sector estratègic de l’economia riberenca.
Descarrega aquí versió en pdf.