Prova pilot a la Ribera d’Ebre per començar a produir Kiwis a partir d’aquesta tardor
8 març 2021 · NoticiesEls darrers anys, els pagesos de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre s’han vist forçats a arrencar conreus i reconvertir molts camps pels efectes del virus de la sharka, que des de 2008 ja ha afectat més de 400 hectàrees d’arbres fruiters de la comarca. Fa més de deu anys que el Consell Comarcal treballa conjuntament amb el sector, però és ara que la necessitat d’alternatives per mantenir el dinamisme del sector ha unit empreses, cooperatives, propietaris, sindicats i institucions. L’objectiu és poder posar en marxa el pla pilot aquest any. De fet, la introducció de plantacions de kiwi a la zona és una de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou el Departament d’Agricultura i que sorgeix del treball realitzat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre dins el projecte Ribera d’Ebre VIVA, juntament amb representació del sector fructícola de la comarca. Aquest projecte està finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
“A partir de l’experiència de productors italians i viveristes de Lleida en el cultiu del kiwi i amb l’estudi de viabilitat de cultius alternatius encarregats pel Consell Comarcal, tot apunta que aquesta fruita originària de la Xina es podria cultivar sense gaires problemes als sòls i amb la climatologia de la Ribera d’Ebre. Primer, però, cal fer les proves per assegurar-nos-en”, explica Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal. I amb aquest objectiu, aquesta setmana tècnics especialistes en cultius de fruiters i de kiwi de l’IRTA, una representació del sector fruiter de la comarca de la Ribera d’Ebre i tècnics del Consell Comarcal han visitat diferents camps proposats per fer-hi les plantacions de kiwi aquesta tardor. Es tracta d’una prova pilot que va anunciar la consellera Teresa Jordà el passat mes de novembre i que permetrà identificar una sèrie de parcel·les amb diferents tipologies de sòls i característiques climàtiques diverses situades a la Ribera d’Ebre. Aquests camps experimentals hauran de servir per valorar si realment és viable el cultiu del kiwi en aquesta comarca, amb quines varietats, i quins problemes s’hi observen. Serà un banc de proves obert a la visita i consulta dels agricultors que hi estiguin interessats.
Diverses varietats de kiwis
Dins d’aquesta prova pilot, també s’experimentaran diferents varietats de kiwi, amb diferent valor de mercat però també amb diferent grau de dificultat de cultiu. Finalment, es provaran diverses estratègies d’ombreig, ja que aquesta fruita originàriament es cultiva en llocs ombrívols i amb una humitat mitjana-alta i de càrrega de matèria orgànica al sòl. En definitiva, es tracta de provar diferents estratègies exitoses de cultiu per veure com s’adapten a les característiques climàtiques i de sòl de la comarca. El seguiment i acompanyament al sector es realitzaran durant els pròxims 5 anys amb l’objectiu de treballar conjuntament en l’adaptació del cultiu i també d’implementar estratègies adequades al terreny. Una vegada seleccionats els camps, el pas següent serà la instal·lació de sistemes d’ombreig i protecció, cavallons de plantació i sistema de reg. Aquesta fase es durà a terme durant l’estiu perquè a la tardor estigui ja tot preparat per poder-hi plantar. Paral·lelament, l’IRTA dissenyarà tots els assajos plantejats i treballarà en la cerca i compra dels plançons de les diferents varietats proposades. Els primers kiwis s’esperen per a l’any 2024.