Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre transfereix el coneixement del CoEbreLab a la URV per implantar estudis pioners de 5G a l’Ebre

14 desembre 2022 · Noticies

Taula rodona amb representants de la 4hèlix, entre els quals la presidenta del Consell Comarcal i el president del CERE.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va participar ahir en una jornada a l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre per analitzar la implementació del model 5G rural al territori i el seu impacte en el teixit educatiu, social i empresarial en la comarca de la Ribera d’Ebre. Aquest centre educatiu és pioner a Catalunya a l’hora d’implantar aquest curs escolar 2022-23 un mòdul de tecnologia 5G en el cicle formatiu de grau mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, una iniciativa que ha estat possible gràcies al coneixement i el talent que hi ha al voltant del laboratori d’innovació social CoEbreLab que el Consell Comarcal té a la nau del Molló, a Móra la Nova.

Carim, que va intervenir en una taula rodona, va recordar la seva etapa d’estudiant, quan per formar-se s’havia de marxar a altres ciutats, com encara passa avui en dia en molts camps, per fer valdre l’aposta del Consell Comarcal per impulsar el laboratori d’innovació social del Molló, avui referent a l’hora d’implementar la tecnologia 5G a l’entorn rural. “Des del Consell Comarcal creiem que la tecnologia pot transformar la Ribera, i treballant en equip tirarem endavant. Ho estem constatant en aquesta jornada i en la transferència de talent i coneixement de la qual participem. Gràcies a la innovació i al CoEbreLab som referents en 5G també per a la Universitat, impensable anys enrere”, va dir Carim, convençuda que el coneixement i l’experiència d’aquesta tecnologia “contribuirà a retenir talent a la comarca”, permetent que joves que marxen fora a estudiar puguin plantejar-se tornar amb una bona qualitat de vida.

Treball de recerca

La jornada es va celebrar a l’institut Julio Antonio de Móra, amb alumnes i mestres que cursen el cicle formatiu on s’imparteix el mòdul de 5G.

L’objectiu de la jornada era posar en comú les conclusions de l’experiència d’aquest curs escolar, dins el treball de recerca que està duent a terme la universitat: La tecnologia mòbil 5G i el seu impacte en l’entorn rural: casos pràctics a la 4hèlix, que compta amb un ajut Creu Casas de la Xarxa Vives d’universitats, a través de l’Institut Ramon Muntaner, de la qual també participa el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE). Tot plegat, perquè el treball metodològic que s’està aplicant amb el mòdul 5G a l’institut riberenc, amb el suport del CoEbreLab, serveixi per implementar estudis de la tecnologia 5G, el pròxim curs escolar als instituts de les Terres de l’Ebre, i a partir d’aquesta experiència pionera, a altres centres educatius del país i de l’Estat.

Així, a les taules de debat i ponències van participar representants de la 4hèlix: ciutadania, empreses, universitats i Formació Professional, i administració pública que treballen de costat per impulsar els estudis d’una tecnologia, com la 5G, que encara està en fase de desenvolupament. A més de la presidenta comarcal, van intervenir el dinamitzador del CoEbreLab, Albert Pujol; el president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Josep S. Cid; el director de l’institut Julio Antonio, Joan Salvador; el director dels Serveis Territorials d’Educació, Marià Cano; el tècnic de l’institut de Ciències de l’Educació de la URV, Joan Carles Sambró; el Comissionat de Govern Obert i Tecnologies de la Informació de la URV, Jordi Castellà; el director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Miquel Àngel Bové; i el director del projecte de recerca, Manel Fandos, del departament de Pedagogia de la universitat. També van prendre-hi part els docents del cicle formatiu i alumnes que estan treballant amb aquesta tecnologia a les aules amb casos pràctics de l’experiència del mòdul 5G implementat aquest curs a l’institut riberenc, així com empreses del sector tecnològic, com la Fundació I2Cat, soci en el projecte comarcal per impulsar el 5G al territori.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: