Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Ple del Consell Comarcal de la Ribera aprova un pressupost de 7,5 M€ per al 2023

23 desembre 2022 · Noticies

ERC i Junts, al Govern, van aprovar els números de 2023, amb l’abtenció de la resta de grups.

El Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre aprova avui un pressupost de 7.507.798 euros per al 2023, i així disposarà d’un 12,9% més de diners que aquest any en curs, en total 861.776 euros. La proposta ha tirat endavant amb el suport dels partits que conformen el Govern comarcal: ERC i Junts amb l’abstenció del PSC i la FIC.

L’augment del pressupost respon principalment al reforç de l’àrea de Serveis Socials (397.000 euros), a la implementació de nous serveis en el sistema de recollida selectiva comarcal (300.000 euros) i a l’augment dels sous dels funcionaris públics com preveu el BOE (164.000 euros).

Reforç de Serveis Socials i el reciclatge a la comarca

Així, el pressupost preveu la contractació de nous tècnics i nous serveis per a polítiques socials i de suport als col·lectius més vulnerables, reforçant els Serveis Socials comarcals, com es preveu al Contracte Programa signat aquest estiu amb el departament de Drets Socials de la Generalitat. Augmenta la dotació pressupostària per endegar el projecte Envelliment Quilòmetre Zero i enfortir l’atenció domiciliària, la teleassistència i la cura als majors de 65 anys; també hi ha més recursos per a polítiques de Joventut i per a Igualtat i feminisme, la qual cosa permetrà impulsar el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i donar una millor resposta al col·lectiu LGBTI i a migracions.

Gemma Carim pressupost a mitjans.

La presidenta comarcal, Gemma Carim, ha presentat avui el pressupost als mitjans.

L’increment pressupostari també es deu a la millora del sistema de recollida selectiva, un servei que a la majoria dels pobles de la Ribera es presta a través del Consorci de Residus del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta i es factura a través del Consell Comarcal. En el cas de la Ribera d’Ebre, es preveu més partida per la incorporació dels dos municipis de més població: Móra la Nova i Flix, al servei de recollida porta a porta, eliminant els contenidors. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge d’aquestes poblacions, com ja ha passat en altres municipis del Consorci abans, la qual cosa reduirà la despesa municipal en el servei d’escombraries perquè baixarà el volum de brossa que entra a l’abocador, un servei més costós que reciclar. Es preveu també major partida per assumir la gestió del porta a porta a Garcia i la Torre de l’Espanyol per part del Consorci (fins ara era municipal), així com el nou servei de deixalleria mòbil a tots els pobles riberencs consorciats (tots, excepte Móra d’Ebre, Ascó i Ginestar).

Radiografia per sectors: 64% per a persones i empreses

Més de la meitat dels recursos es destinaran a Serveis a les Persones: 3.977.403 euros, això és un 52,97% dels diners de 2023. El Consell atén els tres col·lectius més vulnerables d’una comarca que lluita contra l’envelliment de la població i el despoblament rural: infants i joves, gent gran i veïns amb risc d’exclusió social.

Així, 1.490.740 euros són per als més joves, dels quals 1.182.551 per als estudiants (transport escolar, beques per a menjador escolar i llibres) i 308.189 euros per fomentar la Cultura, l’esport i l’ocupació dels joves de la Ribera; 1.421.737 euros són per a la gent gran; i 555.808 euros per atendre persones amb situació de risc: Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), violència de gènere i famílies nouvingudes o desestructurades. A més, es destinen 162.430 euros per promoure la Cultura, l’esport, el turisme i el lleure, i 346.688 euros per a Urbanisme, Medi Ambient i Consum.

Pel que fa a la Promoció Econòmica i al suport a les empreses, el Consell preveu quasi 85.000 euros més que aquest any i pressuposta 830.960 euros (un 11,1% del total). Aquesta partida inclou el programa Ribera d’Ebre Viva per incentivar activitats econòmiques en els sectors estratègics de Comerç, Turisme i indústria agroalimentària, i per continuar el projecte 5G. Hi ha una partida de 112.000 euros del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) que permetrà contractar un tècnic per impulsar la innovació social i digital a la comarca, amb la mirada posada a reduir la bretxa digital del món rural, impulsant el sector alimentari i un banc de terres.

Serveis als ajuntaments i despesa corrent

Pel que fa als Serveis al Territori, s’han pressupostat 1.649.523 euros (un 21,97% del total de la despesa) per reforçar la prestació de serveis mancomunitats als pobles de la comarca, la majoria dels quals per sufragar el cost de la recollida selectiva i els tècnics comarcals d’Informàtica, Urbanisme i Medi Ambient que comparteixen els ajuntaments riberencs.

Per últim, hi ha 1.049.906 euros (un 13,96%) per a despesa corrent del Consell, que inclou els sous del personal i del funcionament de la institució, així com la promoció de la comarca.

D’on provenen els ingressos comarcals?

La major part dels ingressos del Consell Comarcal provenen del Govern de la Generalitat: 4.586.616 euros (61,1%), a través de contractes programa, fons de cooperació i òrgans dependents; i 1.847.446 euros els aporten els ajuntaments per sufragar serveis municipals mancomunats: el 82 % corresponen al cost del servei de recollida selectiva.

A més, la Diputació aporta 470.926 euros (6,3%); 284.591 (3,8%) són del conveni amb les empreses privades ANAV i GRT, gestors de les nuclears i el dipòsit de residus de Tivissa; 183.324 (2,4%) de lloguers i concessions administratives; i 135.170 (1,8%) arribaran del pagament dels usuaris pels serveis rebuts.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: