Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre celebra el Dia de l’Orgull LGTBIQ+ amb una aposta per l’educació en els valors

28 juny 2022 · Noticies

Avui s’ha presentat un projecte d’activitats pedagògiques destinades a nens d’entre 8 i 11 anys, vinculades al projecte artístic ‘Tenim molta cara’

Aquest matí, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha commemorat el Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBIQ+, que se celebra cada 28 de juny. L’acte —organitzat pel Servei d’Atenció Integral LGBT del Consell Comarcal, Oficina Jove de la Ribera— ha començat amb una lectura del manifest institucional. “A Catalunya tornarem a dir tantes vegades com faci falta «No passaran!». Més que mai, les entitats i els poders públics del país defensarem el dret de les persones a viure en llibertat, i treballarem per accelerar un canvi social que només serà possible si les polítiques públiques feministes són transinclusives, si les polítiques LGTBIQ+ són feministes, i si totes aquestes polítiques són també antiracistes i tenen en compte l’edat o la discapacitat”, ha llegit Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal. “Els drets de les persones LGTBIQ+ són part de la lluita compartida per la defensa del dret de totes les persones a ser i a viure lliures de discriminacions i de violències. Ja siguem persones cis, trans* o no-binàries i sigui quina sigui la nostra orientació sexual, aquesta lluita ens ha d’interpel·lar sempre, perquè els drets s’exerceixen i es garanteixen de manera col·lectiva”, ha dit conclòs Teresita Agnéconsellera comarcal d’Atenció i Serveis a les Persones.

Un projecte pedagògic // A la segona part de l’acte —que s’ha celebrat a la sala de plens— s’ha presentat el projecte d’activitats pedagògiques vinculades al projecte Tenim molta cara, una iniciativa impulsada per l’Àrea d’Atenció i Serveis a les Persones, l’Oficina Jove i el Servei d’Atenció Integral (SAI). Es tracta d’una proposta didàctica dirigida per a escoles i esplais amb xiquets i xiquetes d’entre 8 i 12 anys. “El projecte artístic i social Tenim molta es va presentar l’any passat i va prendre forma de quinze murals a l’espai públic, un per cada ajuntament de la comarca, més l’EMD de la Serra d’Almos amb la voluntat de qüestionar els prejudicis del col·lectiu LGTBIQ+ i de posar a debat el concepte de llibertat o el respecte pel gènere, l’origen, l’orientació i el desig sexual. Ara, aprofitant les sinergies del treball iniciat fa just un any, hem dissenyat un seguit de materials pedagògics”, ha recordat Anna Rel, cap del Servei a les Persones del Consell Comarcal.

“Per la importància de treballar aquests temes durant la infantesa i amb la voluntat de fer-ho a la nostra comarca per fomentar un futur més igualitari, hem elaborat la guia pedagògica amb activitats vinculades als quinze murals que es van pintar fa un any. Amb l’anàlisi de cada imatge, i a través de la reflexió, es vol aconseguir l’amplitud de mirada necessària que trenqui barreres i ens faci ser millors persones”, ha explicat Mireia Grangé, tècnica de l’Oficina Jove. Així, el treball inclou una guia d’activitats, un glossari amb terminologies sobre el gènere i l’orientació sexual i diverses eines de suport per al professorat. La idea és que més enllà de les escoles sigui un material de treball disponible per a esplais i altres membres que intervenen en l’educació dels infants i joves de la comarca”, ha afegit Sara Gimena, la tècnica d’Igualtat i Polítiques de Gènere del Consell.

La proposta s’estructura en cinc eixos temàtics: LGTBIQ+, Diversitat Cultural, Llibertat sexual i afectiva, estigma sobre el cos i Esport Femení. Precisament, en aquest darrer apartat es posa de relleu referents de l’esport femení professional a la comarca, com la nedadora Cristina Vallesopí (Móra la Nova), l’atleta Oxana Bonjon i la ciclista Heura Piñol (Móra d’Ebre), l’atleta Ingrid Pino i la futbolista Núria Llop (Benissanet), la juadora de handbol Judth Sans i la turadora Sònia Franquet (Ascó). El web www.riberaebre.org/tenimmoltacara disposa d’un aplicatiu amb la geolocalització dels murals, amb una proposta de ruta i conté un enllaç de descàrrega per poder consultar tots els materials pedagògics elaborats des del Consell Comarcal.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: