Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Una delegació de la ribera visita el Regne Unit per conèixer bones pràctiques i avançar en el projecte CoLabora de coworking rural europeu

8 abril 2019 · Noticies

Trobada del projecte de cooperació LEADER Transnacional.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, juntament amb la gerent del Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), Begoña Garcia, i del Cowocat Rural, han estat quatre dies de visita a Gal·les (Regne Unit) en el marc d’un projecte de cooperació LEADER Transnacional per impulsar els espais de coworking en zones rurals europees: CoLabora. European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas. A la trobada hi participen la resta de socis europeus implicats en aquest projecte, els sis Grups d’Acció Local (GAL): el GAL Land in Bloom i el GAL Pieriga Partnership de Letònia; el GAL Leipziger Muldenland d’Alemanya, el GAL Donegal Local Development Company d’Irlanda, el Vale of Glamorgan Council (Gales) i el GAL Pays de Guéret (França).  

Per Carim, ha estat una experiència molt inspiradora: “hem pogut conèixer exemples inspiradors d’economia creativa i economia col·laborativa, i diferents perfils de negoci i models aplicables a casa nostra. I nosaltres també hem fet la nostra aportació a Europa”.

The Old Church Schools, un dels espais visitats.

Així, durant el viatge van tenir l’oportunitat de visitar els espais de coworking anglesos Boxworks i Framework a Bristol, així com estudiar i visitar els centres exemples de bones pràctiques Edventure, Cheese and Grain i The Old Church Schools, entre altres. Dimecres 3 d’abril, a Edventure van poder conèixer un espai de treball compartit i un centre de formació de suport a emprenedors, amb una visió social i amb especial atenció a col·lectius vulnerables. També van estar a The Old Church, que acull més de 130 empreses i 220 coworkers, molts vinculats al sector tecnològic i que és un veritable motor econòmic de Frome, una ciutat de poc més de 25.000 habitants.

Ja dijous, van visitar l’espai Castlelands Community Centre, on una petita cooperativa gestiona també un espai de coworking i es dedica a recuperar espais públics o privats, sense ús, amb fins socials, i amb l’objectiu de crear sinergies a la comunitat local. En altres llocs, com a Welsh Ice, van conèixer l’oferta formativa i el suport que es dóna en aquest hub d’emprenedoria i empreses tecnològiques. Divendres la delegació de la Ribera va visitar St Donats Arts Centre, a Llantwit Major, una escola internacional on es va fer una trobada amb els responsables del GAL Vale of Glamorgan Council i de la resta d’agents locals vincultas al LEADER de Gal·les.

A més de veure experiències i recollir informació, la delegació riberenca va poder participar en diferents reunions amb els seus socis europeus del CoLabora, exposant la situació actual del projecte i l’evolució de cada acció des l’última cita, definint les línies a seguir en els pròxims mesos fins que es tornin a trobar.

Igual com ara han visitat el Regne Unit, tots els socis europeus ja es van trobar aquest passat mes de novembre a la Ribera d’Ebre, on es va signar l’acord de col·laboració per treballar conjuntament en l’impuls del coworking rural, entès com una peça clau en el desenvolupament rural per retenir i captar talent per tal de frenar el despoblament. La delegació riberenca, juntament amb el grup francès, impulsor d’aquest projecte transnacional, estan desenvolupant una de les quatre accions previstes en el CoLabora, en concret, estan elaborant una guia metodològica amb els passos necessaris per crear, gestionar i dinamitzar espais de coworking rural.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: