Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Govern de la Generalitat i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre aturen el projecte de l’abocador de Riba-roja

21 març 2019 · Noticies

Els alcaldes de la Ribera, amb la presidenta comarcal al capdavant, en la reunió amb el conseller Calvet a Barcelona.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, que aquesta tarda s’ha reunit amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyada dels alcaldes de la comarca i dos alcaldes del Segrià, s’ha mostrat molt satisfeta que el Govern català i la conselleria de Territori hagin decidit aturar d’ofici i revisar la llicència mediambiental del projecte de dipòsit de residus de Riba-roja, que caduca el 17 de juliol. “Estem molt contents amb el suport rebut per part del Govern de la Generalitat a un territori petit com el nostre. Gràcies al moviment contrari de la majoria d’alcaldes i poblacions, i també de les plataformes socials, tots ho hem fet possible”, ha dit Carim.

Després de dies buscant escletxes legals, com es va comprometre el conseller Calvet en la seva visita a Móra el passat 14 de febrer, una notificació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha obert un nou escenari per al moviment contrari sorgit a la comarca. Segons ha explicat el mateix conseller Calvet,  “la CHE ha notificat que la llicència mediambiental del futur dipòsit no es pot prorrogar perquè l’activitat que s’havia autoritzat encara no està en marxa i perquè hi ha hagut canvis normatius en matèria d’aigua. Davant d’aquest nou escenari, caldrà revisar les possibles afectacions del projecte en l’aigua, l’aire, els residus i la biodiversitat de la zona”, ha dit Calvet.

El conseller ha dit haver “complert el compromís amb els alcaldes d’analitzar tècnicament i jurídicament els expedients del projecte, constatant de nou que les tramitacions estaven ben fetes i resoltes, i tot s’havia fet de manera correcta en temps i forma”. Amb tot, també ha dit haver constatat que hi havia una oposició gairebé unànime a la comarca contra el projecte, i “hem escoltat el territori: La Ribera vol un futur econòmic diferent, que passa per altres tipus de projectes, més vinculats als valors ambientals, paisatgístics, agroalimentaris i turístics que fan incompatible el projecte de l’abocador. Estem segurs que els municipis de la comarca sabran trobar camins per a una economia sostenible”, ha afegit.

 

Aposta comarcal per altres sectors

En aquesta mateixa línia, la presidenta Carim ha reafirmat l’aposta de futur del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, “una comarca d’origen agrícola que va fer una transformació industrial molt important ara en decadència, amb la fàbrica de Flix i dues centrals nuclears amb data de caducitat, i volem tornar als productes agroalimentaris i la diversificació econòmica en turisme, en una zona on tenim molt patrimoni natural, ibers, castells, un sector hoteler i turístic… Des del Consell estem duent a terme programes que permetin fer aquest canvi de model”. Carim també s’ha referit al treball conjunt que aquesta legislatura estan fent els municipis de la comarca, impulsant un FEDER i un Pla de Foment Turístic al voltant del GR-99, i “hem de ser capaços de trobar fórmules”. Ha posat d’exemple els 15 de llocs de treball de la reserva natural de Sebes, dels quals molts titulats superiors, i “en lloc d’abocadors hem de ser capaços de portar aquest exemple a altres zones humides de la comarca i posar en valor el patrimoni natural del riu Ebre”, ha dit.

Quant a la inversió de 30 nous llocs de treball anunciada per l’empresa promotora del dipòsit i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre en una ampliació del conveni actual, tant el conseller Calvet com la presidenta Carim han dit no tenir-ne constància: “Sabem que empresa i ajuntament han fet alguna reunió, però tenim un procediment ambiental i urbanístic, i un projecte concret que, si ara es volgués canviar, requeriria de modificacions urbanístiques i mediambientals, que ni tan sols s’han plantejat”, ha dit Calvet.

Sobre la unanimitat a Riba-roja per tirar endavant la inversió, Carim ha dit que “és un projecte que econòmicament podia ser viable per un poble perquè permetia uns llocs de treball i uns recursos que sempre són benvinguts; però per a la comarca era socialment un desastre perquè va en contra de tots els valors” en els que s’ha apostat els darrers temps. La presidenta comarcal, també alcaldessa de Vinebre, ha dit que “estem bolcats en tirar endavant un altre model comarcal” i ha explicat que al seu dia Vinebre “també va renunciar a tenir un abocador, malgrat els ingressos, i el poble està en contra, i la comarca també, pel trànsit de vehicles per carreteres que no estan preparades i que passen pel mig de poblacions”.

Després de la reunió d’ahir, el departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, comunicarà ben aviat a l’empresa la necessitat de revisió de l’autorització. Amb aquesta revisió anticipada, “a la pràctica aquest projecte no podrà arribar a temps de complir els paràmetres definits inicialment”, ja que segons ha insistit el conseller Calvet “la pròrroga de l’autorització mediambiental acaba el 17 de juliol”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: