Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Oficina Jove treballa la prevenció del ciberassetjament i la violència de gènere als instituts de la comarca

11 desembre 2018 · Noticies

Les tècniques de l’Oficina Jove de la Ribera d’Ebre han tornat aquest primer trimestre de curs als instituts de la comarca per promoure les relacions igualitàries entre els adolescents riberencs i fomentar bones pràctiques i relacions respectuoses entre els joves, lluitant així contra el sexisme i la violència de gènere, i contra qualsevol tipus d’assetjament i ciberassetjament. Ho fan de manera preventiva, amb les noves generacions, amb activitats que es porten a les aules amb la col·laboració dels tutors i coordinadors dels centres educatius i que tenen molt bona acceptació entre la comunitat educativa de la Ribera.

‘No és no’ per als de 4t d’ESO

Així, com es va fent ja des de fa uns anys, la violència masclista s’ha treballat a través de sis tallers impartits als alumnes de 4t de l’ESO dels quatre centres educatius de la comarca: l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, el 3 d’Abril de Móra la Nova, l’institut de Flix i el col·legi Santa Teresa. Aquests tallers formen part del projecte Kant per la Igualtat, impulsat conjuntament amb el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) del Consell Comarcal, referent arreu del país com a bona pràctica en la prevenció de la violència de gènere.

Així, 150 alumnes de 14 i 15 anys de tots els pobles han participat en dinàmiques de treball conjunt que els han portat a analitzar vídeos i parlar obertament entre ells d’aquesta xacra social, fent-los partícips del debat amb preguntes i donant-los dades reals de violència masclista al territori. Després de despertar consciències, els alumnes han dissenyat uns murals de rebuig i denúncia de la violència masclista en hores de tutoria, recollint idees i missatges contundents com “No és no”, “Que les noies no podem fer què?”, “Ens volem lliures”, “Ens volem vives”, “Ni una més” “No se toca, no se viola, no se mata”, “Lluitem per un món igualitari”… Els murals han quedat exposats en llocs de pas ben visibles a tots els centres educatius per fer d’altaveu i denunciar aquesta xacra davant de tota la comunitat educativa, coincidint també amb la celebració del 25N a la Ribera.

El ciberassetjament i l’assetjament, a debat a 2n d’ESO

L’obra de teatre fòrum va reunir tots els alumnes de 2n de la comarca a la Llanterna de Móra d’Ebre.

Amb els alumnes de 2n curs d’ESO el tema a debat ha estat un altre. Amb aquests, s’ha tractat de les relacions entre els joves, els casos de discriminació i rebuig entre amics i companys, les bromes que poden fer que una persona se senti exclosa o rebutjada… I s’ha fet a través d’una obra de teatre-fòrum sobre el respecte i la convivència, on els actors reproduïen a l’escenari situacions que consideraven injustes i opressores, per després convidar els joves riberencs a participar com a voluntaris per transformar aquella situació. L’activitat ha permès que els adolescents reflexionin sobre la manera de tractar-se entre iguals i demostrar-los com està a les mans dels joves decidir com ho fan i en quin costat volen situar les seves relacions d’amistat.

A més dels estudiants dels quatre instituts, en aquesta activitat també han participat alumnes del Centre Jeroni de Moragas. Tots ells continuaran treballant en els seus centres aquests temes, a través d’un dossier d’activitats que els ajudaran a diferenciar que és i que no és assetjament, la cultura de grup i les pressions, entre altres aspectes discriminatoris.

Els joves van sortir voluntàriament a transformar les situacions d’assetjament que plantejava l’obra.

Podeu veure imatges dels tallers als instituts al perfil d’instagram de Joventut Ribera d’Ebre, i seguir l’activitat de l’Oficina Jove de la Ribera a través de la seva pàgina facebook. Aquesta activitat compta amb el suport de la Direcció General de Joventut, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: