Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Institut Català de la Dona reconeix el projecte ‘Kant per la Igualtat’ com un exemple en la prevenció de la violència masclista

29 octubre 2015 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha participat avui en la primera Trobada anual dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) organitzada per l’Institut Català de la Dona a Barcelona, i ho ha fet exposant el treball que s’ha fet els darrers anys en matèria de prevenció de la violència masclista amb alumnes d’ESO de la comarca. Així doncs el projecte Kant per la Igualtat, que des del 2012 coordinen les àrees d’Acció Social i Joventut del Consell Comarcal, ha estat un dels quatre exemples de bones pràctiques es fan arreu del país en matèria de política de dones, gènere i igualtat.

SIAD Projecte KantL’encarregada de presentar el projecte riberenc ha estat la coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Anna Rel, acompanyada de la coordinadora del SIAD a la Ribera d’Ebre. Fins a 110 professionals d’aquests serveis socials d’arreu del país han pogut conèixer doncs el treball fet els darrers anys amb alumnes de segon, tercer i quart d’ESO dels tres instituts de la nostra comarca. La iniciativa, amb activitats com l’anàlisi de mitjans de comunicació, tallers, una obra de teatre i enquestes, ha estat sensibilitzant el col·lectiu més jove de la població, després de detectar un augment en els casos de violència masclista a la comarca en un moment (any 2012) en què no s’estava fent cap tipus d’actuació en prevenció per sensibilitzar a la població d’aquesta xacra.

9 casos de violència de gènere i 120 dones ateses al SIAD aquest any

En el cas de la Ribera d’Ebre, des de principis d’any s’han registrat 9 casos de violència de gènere, una xifra que al llarg de tot l’any passat va arribar a 15. A més, des del passat mes de gener i fins ara a l’octubre, el SIAD de la Ribera ha atès 120 dones de tots els pobles de la comarca, la majoria d’elles casades i de nacionalitat espanyola. L’any passat van ser 128, en tot l’any. Les consultes més freqüents són de caràcter jurídic i acostumen a arribar per iniciativa pròpia, tot i que també hi ha casos que es deriven dels serveis socials o els cossos policials.

El SIAD és un servei presencial que es presta tots els dimarts a la tarda a la seu del Consell Comarcal, a Móra d’Ebre, on les dones de la comarca reben assistència per part d’una treballadora social, una psicòloga i una advocada, en funció de cada cas i de les seves necessitats. El de la Ribera és un dels 108 SIAD que hi ha a tot Catalunya, on l’any passat es van atendre un total de 28.199 dones. D’aquestes, 8.458 travessaven situacions de violència masclista.

Més informació: Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situacions de violència masclista, que ofereix un conjunt de serveis específics per a l’atenció integral d’aquesta xacra.

D’altra banda, i coincidint amb el Dia Internacional de la Violència contra la Dona, el pròxim 25 de novembre es realitzarà un mural amb els alumnes de BAT, que ja van participar en el projecte Kant.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: