Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre expressa el seu compromís amb la Republica Catalana en el primer aniversari de l’1 -O

1 octubre 2018 · Noticies

Concentració i lectura de manifest de compromís amb la República Catalana, un any després del referèndum de l’1-O.

Al punt de la una de migdia, treballadors i representants polítics del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre s’han concentrat davant les portes de la institució, a Móra d’Ebre, per llegir el manifest de compromís elaborat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb motiu del primer aniversari de l’1 d’Octubre. L’acte s’emmarca en la campanya Republiquem, l’objectiu de la qual és fer visible el compromís del món local en la construcció de la República Catalana. L’acció va acompanyada d’una pancarta de l’AMI que no ha arribat a temps al Consell, però que en els propers dies es penjarà a la balconada de la plaça Sant Roc, davant el passeig fluvial de la capital riberenca.

D’aquesta manera, la Ribera d’Ebre, que fa un any ja es va manifestar a favor de la democràcia i contra la repressió policial de l’1-O,  ha volgut fer palès el seu compromís amb el referendum de 2017 i la construcció de la Republicana Catalana, així com amb els valors democràtics, el municipalisme, la pau i les llibertats i drets fonamentals, el diàleg, els presos polítics, els exiliats, els càrrecs electes i les persones investigades, així com amb els ciutadans anònims que van fer possible l’organització del Referèndum de l’1 d’Octubre de 2017, amb els resultats del qual el Consell Comarcal de la Ribera es compromet per materialitzar la creació de la República Catalana. Entre els assistents, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim; el vicepresident Josep Maria Sáez; i diversos representants de municipis de la comarca.

A continuació, el manifest llegit a les portes del Consell:

REPUBLIQUEM

COMPROMÍS AMB LA REPÚBLICA CATALANA
Amb motiu del primer aniversari de l’1 d’octubre, els alcaldes/ses i regidors/es catalans volem manifestar el nostre COMPROMÍS amb:

 1. Catalunya. La nostra història com a país és llunyana i neix 1.000 anys enllà en el moment en què Europa s’estructura en estats. Hem tingut i tenim una tradició política i democràtica, una llengua i una cultura pròpies que ens donen personalitat i configuren un tarannà obert al món sense deixar de mirar mai els nostres orígens, dels quals ens sentim orgullosos. La nostra identitat no entén d’exclusions i està oberta, en tot moment i tothora, a què en formi part tothom qui vulgui construir el futur, vingui d’on vingui. Això ens ha convertit, al llarg dels segles, en terra d’acollida, en un país que sempre ha mirat més enllà de les fronteres i amb una forta vocació europeista. Per tant, volem mostrar un COMPROMÍS amb Catalunya, amb la nostra història, la llengua, la cultura, els símbols i els valors que ens representen.
 2. El municipalisme. Tenim un país divers geogràficament i política. De la Mediterrània fins l’alt Pirineu passant per les planes interiors, les valls, les serralades, les grans ciutats, les viles mitjanes i els pobles. Un país divers però amb un denominador comú fonamentat en els municipis per créixer, progressar i gestionar el territori des de la base. Catalunya està formada per una xarxa de 948 municipis amb un únic objectiu: donar servei, atendre i resoldre des de la proximitat les necessitats de tots i cadascun dels ciutadans. El municipalisme és la política propera, la política de primer grau basada en la descentralització i en la gestió directa del dia a dia en contacte amb els veïns i veïnes. El COMPROMÍS com a alcaldes i alcaldesses amb el MUNICIPALISME és evident i el promourem com a fórmula de progrés, de creixement i de desenvolupament com a país.
 3. Els valors democràtics. Democràcia és una forma d’organització social on és el poble el que pren les decisions mitjançant la participació i la delegació de la representativitat en estaments i òrgans de govern. Una democràcia es basa en la igualtat de tots els ciutadans davant la Llei i en una estricta separació dels poders de l’estat per tal de fer Justícia. La deriva de l’estat espanyol en els valors democràtics ens reafirma encara més en el compromís amb la construcció de la República Catalana que ha d’estar regida per un model democràtic sòlid, estricte i sense matisos. Només amb un fort COMPROMÍS democràtic podrem treballar amb equitat i justícia per tots els catalans i catalanes.
 4. La pau. ‘Pau i treva’ promulgava l’abat Oliba ara fa un mil·lenni. Aquesta iniciativa reflecteix bona part del que serà el tarannà del poble català. A partir d’unes assemblees, que esdevindrien les Corts de Catalunya, el primer Parlament d’Europa posava una llavor a la justícia social, un dels valors que s’han anat consolidant al llarg de la història d’aquest país i que ha de ser un pilar fonamental de la nova República Catalana. Cal tenir molt present la tradició democràtica de pau per tal d’entendre la política actual: la de l’entesa, la de la discussió per arribar a acords, la que arriba a consensos després d’escoltar totes les parts, la política que parteix del poble i que es fa pel poble. El COMPROMÍS amb la pau és ferm i no entenem cap altra forma d’avançar.
 5. El diàleg. La democràcia només serà plena si parteix del diàleg. Tindrem la mà estesa al diàleg per aconseguir un estat propi, no ens cansarem mai de demanar que la solució per Catalunya ha de passar per l’entesa. El respecte per l’adversari polític és democràcia, sense respecte i tolerància no hi pot haver societat justa i civilitzada. Des del món local fem arribar el COMPROMÍS pel diàleg i per una solució pacífica que busqui l’acord. 
 6. Les llibertats individuals i els drets fonamentals. Llibertat per pensar, ser i fer el que cadascú cregui. Llibertat de pensament, d’expressió i d’acció i respecte absolut pels drets fonamentals de les persones i de les societats. Els tractats internacionals es basen i garanteixen aquests drets, entre ells el dret de participació i el dret a l’autodeterminació, a tots els ciutadans del món, també per als catalans. Considerem que en els darrers anys se’ns han vulnerat de forma clara i flagrant diferents drets i llibertats i per aquest motiu ens COMPROMETEM a vetllar pel seu compliment i denunciar-ho arreu del món i davant les Nacions Unides.
 7. Totes les persones anònimes que van fer possible l’1 d’octubre de 2017. Amb tot l’estat en contra, Catalunya va votar l’1 d’octubre. Va votar gràcies a la col·laboració i la participació anònima de milers de ciutadans que van fer possible una jornada històrica, un triomf de la democràcia, en majúscules. Un poble organitzat va plantar cara a un estat disposat a tot per evitar la lliure expressió del poble. L’estat espanyol va optar per la violència. Va enviar Policia i Guàrdia Civil a reprimir amb contundència als votants i, tot i el gran nombre de ferits, no va poder evitar el Referèndum. Un any després, volem mostrar sense matisos el COMPROMÍS amb totes les persones que van facilitar i defensar el Referèndum. 
 8. Els resultats del Referèndum. Tenim un mandat clar que sorgeix dels resultats del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017: un total de 2.286.217 vots comptabilitzats, tot i les urnes que violentament es van retirar, amb un 90,18% dels VOTS que ens demanen que fem efectiva la República Catalana. El mandat popular és contundent i nosaltres no farem cap concessió, ni cap pas enrere amb aquest encàrrec que ens ha fet la ciutadania. El COMPROMÍS amb el Referèndum de l’1 d’octubre de 2017 és viu i treballarem per materialitzar la creació de la República Catalana.
 9. Els nostres presos polítics i exiliats. Ells van fer possible que el poble català votés i expressés la voluntat de ser lliure. El president Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritxell Serret i tots els altres polítics que estan sent investigats de forma injusta, que seran jutjats pel que pensen i no pel que han fet i que tindran una sentència basada en la venjança. Sense oblidar tampoc els líders socials que igualment estan a la presó per uns fets inexistents: Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, així com les polítiques exiliades Marta Rovira i Anna Gabriel. A tots ells i elles, els volem fer arribar el COMPROMÍS que el seu sacrifici no serà en va, sinó que serà un sacrifici del qual naixerà la República Catalana. 
 10. Els alcaldes i altres persones investigades. Des de l’any 2011 s’han obert prop de 500 causes contra alcaldes i regidors per temes relacionats amb la sobirania de Catalunya i els símbols, pel pensament polític, per defensar un estat independent. Són causes que s’han vist incrementades arran de l’1 d’octubre amb una causa general contra el món municipal que busca atemorir, intimidar i coaccionar els electes des dels jutjats i les fiscalies. Alcaldes, però també diputats i altres càrrecs institucionals. Però els electes no en tenim l’exclusiva. També es persegueixen funcionaris, mestres, artistes, periodistes, pallassos, mecànics i moltes i moltes persones anònimes. Ens mostrem ferms en el COMPROMÍS amb tots els que han passat i passaran pels jutjats i unim esforços per defensar-nos conjuntament davant una justícia que mutila el debat polític i la democràcia. 
 11. La República Catalana. El nostre futur passa per la República catalana, un estat democràtic i pacífic, profundament europeista i obert a tot el món. Un país socialment just, on es posi per davant de tot el benestar de les persones i es treballi per fer més petites les desigualtats. Volem una República Catalana respectuosa amb la diferència, inclusiva, solidària, pròspera i dinàmica econòmicament, un país on tots tinguem les mateixes oportunitats i on la justícia sigui justa per a tothom. L’1 d’octubre de 2017 es va votar sense matisos per la República Catalana. Un any després, nosaltres, alcaldes i alcaldesses catalans, ens COMPROMETEM a fer-la créixer una mica més cada dia.

  REPUBLIQUEM, AVUI MÉS QUE MAI

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: