Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

A la Ribera d’Ebre, el curs escolar 2018/19 comença amb 2.821 alumnes i 11 rutes de transport comarcal

26 setembre 2018 · Noticies

La directora territorial i consellera comarcal Montse Perelló va ser ahir a la inauguració oficial del curs amb els mestres de la Ribera.

Riba-roja d’Ebre va acollir ahir la conferència inaugural del curs 2018/2019 a la Ribera d’Ebre, un acte que se celebra cada any en un poble diferent de la comarca i que en aquesta ocasió es va dedicar a la Neurociència i les emocions aplicades a l’ensenyament. Més d’un centenar de mestres d’arreu de la comarca van seguir la presentació de Laia Casas, especialista en PNL i Educació Emocional, que va explicar als mestres riberencs l’impacte de les emocions en l’aprenentatge, donant-los pautes per afavorir l’atenció i la memòria dels alumnes a les aules, i demostrant-los com la reacció física del cos davant l’estrès impedeix aprendre.

L’acte, que forma part del Pla de formació dels docents de la Ribera, del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va posar l’accent en la importància d’integrar la intel·ligència emocional a les escoles, en un moment en què ja hi ha escoles riberenques que comencen a treballar per projectes i amb noves metodologies. “La intel·ligència no es té, es construeix”, “quan compartim, aprenem més”, “tots podem millorar sempre” o “a més estrès, menys cervell”, són algunes de les afirmacions amb què Casas va motivar al professorat de la Ribera per afrontar un curs escolar que ha començat amb 2.821 alumnes matriculats, des dels 3 anys i fins a cicles formatius superiors. D’aquests 550 són de segon cicle d’Educació Infantil, 1.202 de Primària i 704 de l’ESO, tant a la pública com a la concertada. A més, 152 alumnes estudien Batxillerat, 149 cicles formatius de grau mitjà i 64 cicles formatius de grau superior, en aquest cas als dos instituts de la comarca.

465 alumnes usuaris del transport escolar comarcal

Alumnes de la Ribera Nord es desplacen a l’institut de Flix amb el transport comarcal per poder seguir estudiant a partir de l’ESO.

Fins a 6è de Primària, tots els nens i nenes de la Ribera poden estudiar a l’escola del seu poble, excepte 6 alumnes de Darmós que s’han de desplaçar a l’institut-escola 3 d’Abril de Móra la Nova per seguir els estudis d’Infantil i Primària. Del servei de transport escolar comarcal se n’encarrega el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que organitza 11 rutes diàries, de dilluns a divendres, perquè els alumnes dels diferents pobles puguin desplaçar-se a estudiar als instituts Julio Antonio de Móra d’Ebre, a l’institut de Flix, al 3 d’Abril de Móra la Nova i al Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragas.

En total, el transport comarcal dóna servei a 465 alumnes de la Ribera. Els usuaris de Riba-roja, Ascó, La Torre, La Palma i Vinebre van a l’institut de Flix: 169 en total, dels quals 118 fan la Secundària Obligatòria. A l’institut Julio Antoni se’n desplacen cada dia 226 des de Benissanet, Miravet, Garcia, Móra la Nova, Tivissa i Ginestar, dels quals 121 cursen l’ESO. Pel que fa a la ruta 11 de Darmós, a més dels 6 d’Infantil i Primària, n’hi ha 4 més que fan la ESO a l’institut-escola 3 d’Abril, 10 en total. I hi ha 60 alumnes, distribuïts en 6 rutes per tota la comarca, que es desplacen amb el transport comarcal al CEE Jeroni de Moragas.

Equitat territorial i implicació comarcal per mantenir l’escola rural

Laura Casas va fer una ponència sobre neurociència i emocions en l’aprenentatge per als mestres de la comarca.

Pel que fa al nombre de mestres, a les escoles de la Ribera d’Ebre hi ha aquest inici de curs 340 mestres d’Educació Infantil, Primària i Secundària, als que s’han d’afegir les mestres de les llars d’infants i professorat de centres específics, com Escola Oficial d’Idiomes, Educació Especial, Adults, Arts i Disseny.

La directora Territorial d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, i consellera comarcal, Montse Perelló, va aprofitar la inauguració oficial del curs a Riba-roja per donar la benvinguda al col·lectiu de docents riberencs animant-los a encarar els reptes d’un curs escolar que a la Ribera ha començat sense incidències però marcat pel descens de la natalitat, com a la resta del país, tot i que “en una comarca de pobles i escoles petites és més visible i té un major impacte”. Perelló va defensar l’equitat territorial i el model de les ZER que permet compartir mestres especialistes entre escoles de diversos pobles, i va reconèixer els esforços dels ajuntaments de la comarca a l’hora d’implicar-se en oferir serveis extres a les escoles, com menjador, hora d’acollida o extraescolars, per evitar que les famílies marxin a altres municipis més grans, posant en perill les escoles rurals, sobretot als pobles més petits.

Mestres de la Ribera fent les dinàmiques amb la Laia Casas en neurociència.

Magda Polo, mestre de l’escola de Riba-roja, experimentant amb xocolata durant la ponència.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: