Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El deltebrenc Jordi Gilabert guanya el 36è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, presidit per la consellera de Cultura i reivindicant la parla ebrenca

23 agost 2018 · Noticies

Jordi Gilabert, amb la consellera de Cultura, la presidenta de la Ribera i alcaldessa de Vinebre, la regidora de Cultura i la membre del jurat que va fer públic el veredicte, anit.

El professor d’Història Jordi Gilabert Miró, de Deltebre, va endur-se ahir a la nit el XXXVI Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, organitzat per l’Ajuntament de Vinebre amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera, i que cada any es dóna a conèixer en el transcurs del tradicional sopar literari que dóna inici a les festes majors de Vinebre, en aquesta ocasió presidit per la Consellera de Cultura, Laura Borràs.

L’obra guanyadora és A dellà del riu, la primera novel·la d’aquest professor, recentment jubilat, que narra les vicissituds i la vida d’una família del Delta entre el 6 d’octubre de 1934 i l’any 1941, “ambientada en les duríssimes conseqüències d’una guerra i una repressió franquista de la qual els protagonistes no entenen res i que els cau a sobre”, diu l’escriptor novell. La ficció que permet el gènere literari de la novel·la és, per a Gilabert, “l’única manera d’arribar a l’ànima del dolor i explicar una realitat tan complexa” com és la Guerra Civil i els primers anys de la dura postguerra. A més, la particularitat de l’obra guanyadora és que està escrita amb lèxic ebrenc, un “patrimoni immaterial molt important de la llengua catalana i essencial per la nostra cultura” que Gilabert va aprofitar per reafirmar, en una reivindicació que anit va ser compartida per la consellera de Cultura, filòloga i exdirectora de l’Institut de les Lletres Catalanes.

A dellà del riu és una de les 13 obres presentades en l’edició d’aquest any del premi literari en català més antic i amb més solera de les Terres de l’Ebre, i ha estat escollida per un jurat format per Roc Aragonès, Andreu Carranza i Jordi Montagut, del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE); una representant de l’editorial Cossetània, Raquel Estrada; i la regidora de Cultura de Vinebre, Rosa Maria Prous.

Jordi Gilabert se suma així als autors que ja han guanyat aquest reputat premi abans, entre els quals es compten noms com el mateix Andreu Carranza, Imma Monsó, Jesús Maria Tibau o Valer Gisbert, aquest darrer escriptor i dramaturg ebrenc guanyador de l’edició de 2017 que ahir va presentar l’obra guanyadora 8.834 passes, editada sota el títol A passes comptades, amb una posada en escena teatral que va captivar el públic assistent. L’editorial Cossetània l’ha editat, com també farà amb la novel·la guanyadora d’aquest any.

Un premi ‘referent i prestigiós’ que ‘entre tots fem gran’

Gemma Carim va agrair a la Consellera de Cultura la seva participació al premi literari riberenc d’aquest any.

Coincidint amb el 150 aniversari del naixement de Pompeu Fabra, i el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana, aquest any 2018 el Premi de Narrativa ha fet seves unes paraules del creador del català modern “Cal no abandonar mai la tasca ni l’esperança” com a lema d’una vetllada que va comptar amb una àmplia presència de les institucions que treballen per la llengua i la cultura del país, així com el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, directors territorials, consellers comarcals i representants dels pobles i comarques veïnes.

L’alcaldessa de Vinebre, i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, va destacar ahir la trajectòria d’un premi que “entre tots fem gran” i per al qual “continuarem treballant per tirar-lo endavant i fer-lo créixer”, ja que ho diuen els jurats del Premi de Narrativa “les obres presentades són de molta qualitat”. La consellera Borràs, per la seva banda, va destacar la “tenacitat i el rigor” d’un premi literari “referent i prestigiós que premia talents ja consolidats i que també serveix per al descobriment de talents nous, com aquest any amb una òpera prima, una labor aquesta també molt important” per la llengua i la literatura. La consellera va voler també fer valdre que “a banda d’una festa literària, la cita riberenca té tots els elements per fer-la de primer nivell: inici de festa major, gastronomia, productes locals i a més valoritza tota la feina que es fa des de Vinebre i des de la Ribera, i això és bo per a tot el país”. Com a curiositat, en el sopar servit a la Sala del Cine de Vinebre es va poder degustar un gelat de Dolium, l’oli gurmet riberenc, a més d’un menú a base de productes riberencs maridats amb vins de la nostra terra.

Cultura, llibertat, justícia i compromís
La vetllada va reivindicar la Cultura com a “element vertebrador de la identitat col·lectiva”, va dir la regidora de Cultura vinebrana, i la seva labor de “compromís, justícia i llibertat”, tot recordant, un cop més, als presos i exiliats polítics, una referència constant al llarg de la nit en els diversos parlaments, ja que com va dir la consellera Borràs, que ahir mateix havia estat a la presó de Lledoners, “cal no oblidar-nos” i “cal una mirada al passat per poder explicar qui som i que fem”, com fan els escriptors.

Jordi Pàmias, escriptor convidat en aquesta edició del sopar literari.

Aquest any l’escriptor convidat a dir unes paraules en el sopar literari ha estat Jordi Pàmias i Grau, reconegut pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) com a Premi Nacional de Cultura 2018, i Creu de Sant Jordi el 1999, entre altres. L’escriptor de la Segarra va fer referència a alguns dels seus poemes per parlar de l’evolució de Catalunya els darrers anys, del “crepuscle” a “l’esperança i la consciència lingüística”, per acabar recitant el seu Sopar de Nadal inspirat en els fets de l’1 d’octubre i la situació actual de presos i exiliats, on es canta que “A Catalunya encara dura un somni”. Com diu Pàmias “no perdem mai l’esperança, endavant sense defallir”, coincidint amb el lema de la XXXVI edició del premi de narrativa.

Exposició a Ca Don Joan

Abans del sopar, es va celebrar la tradicional recepció de convidats a Ca Don Joan, en un acte que va servir per inaugurar l’exposició Patrimoni oblidat. Memòria literària, en presència del seu comissari, Josep Santesmases, i de la consellera Borràs, qui l’havia impulsat quan era directora de l’Institut de les Lletres Catalanes, i per a qui és una bona mostra que “la paraula ens salva i ens serveix per recuperar llocs i un patrimoni que el pas del temps ha destruït i ha fet oblidar, com el Camí de Sirga que narra Jesús Moncada, i que només el podem recuperar amb la paraula i a través de la literatura”. Aquesta exposició, realitzada per la Coordinadora del Centre d’Estudis de Parla Catalana, i itinerant arreu dels Països Catalans, es pot visitar els caps de setmana, de 9 a 14 hores, fins al pròxim 2 de setembre.

Arribada de la Consellera a Vinebre.

Visita a l’exposició a Ca Don Joan.

Recepció a Ca Don Joan.

Arribada a al sopar literari.

La Sala del Cine, plena de gom a gom.

Presentació de l’obra guanyadora de 2017.

El guanyador de 2018, Jordi Gilabert.

Aplaudiments al saber-se el veredicte del jurat.

La consellera de Cultura va presidir el sopar.

Actuació musical de ‘És cosa de 3’ per tancar l’acte.

Portada del Premi de Narrativa 2017, editat per Cossetània.

 

 


 

 

 

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: