Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Es presenta en societat ‘Dolium’, el nou oli gurmet de la Ribera d’Ebre

19 desembre 2017 · Noticies

L’Església Vella de Miravet ha estat escenari d’un dels actes més esperats d’aquest any 2017: la presentació del nou oli gurmet de la Ribera d’Ebre, un projecte que implicat 9 productors oleícoles de la comarca, tècnics experts i el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, dins el marc del projecte Ribera d’Ebre Viva per al desenvolupament local i la diversificació econòmica de la comarca.

La presidenta del Consell, Gemma Carim, durant el tast de l’oli

Durant l’acte es va donar a conèixer el nom d’aquest oli d’oliva verge extra: Dolium, un secret molt ben guardat fins ahir i que vol retre homenatge al passat iber i romà de la Ribera d’Ebre, bressol del nou oli, com va destacar la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, en la presentació. A la vegada, aquest nou producte riberenc té una particularitat que el fa únic al món: incorpora una varietat autòctona d’oliva, la fulla de salze, que només es cultiva a una zona molt concreta de la comarca i que domina en conjunt, ja que és el 50% del cupatge final. Aquesta fulla de salze aporta un aire picant, característic del nou oli. Se li afegeixen les varietats Rojal i Picual, també presents a casa nostra, i que li donen potència de boca, densitat, matisos florals…

Cultura, territori, paisatge i història de la Ribera

Agustí Romero, tècnic de l’IRTA, mostrant els matisos de l’oli

“Totes tres varietats es complementen perfectament i fan de Dolium un oli de color verd brillant amb molts pigments, que crea una ombra al pas de la llum. És un oli preciós”, segons Agustí Romero, especialista en olis de l’Institut d’Investigació Agroalimentària (IRTA) i membre del Panell de Tast Oficial d’olis verges d’oliva de Catalunya. Romero va fer ahir un tast professional a tots els presents per assaborir el nou oli riberenc: “Dolium és cultura, territori, paisatge i història. La nostra cultura, el nostre paisatge, la nostra història”, afegeix la presidenta comarcal.

 

Els nou productors riberencs presentat Dolium

La tècnica comarcal Núria Galende, va reconèixer que “per arribar fins aquí, hem fet molta feina tots, sector públic i sector privat, sense la qual no hagués estat possible Dolium”. Segons es va posar ahir de manifest, Consell i empreses coincideixen que “s’han complert els objectius marcats”. Els productors riberencs van donar les “gràcies per l’oportunitat que se’ls hi ha donat des del Consell” i es mostraven “orgullosos de poder estar aquí, presentant el nostre oli, l’oli de la Ribera d’Ebre”, va dir Sergi Borràs en nom de les nou empreses participants: La Masrojana, Olis Escoda, Molí de Rué, Les Àrgoles, Olis Montané, Aceites Hijo Manuel Suñer, Olis Cal Brisda i les cooperatives, Agrícola i Secció de Crèdit La Ginesta de Ginestar i l’Agrícola Sant Jaume de Benissanet.

 

La imatge de Dolium, el nou oli gurmet de la Ribera d’Ebre

En la posada de llarg del nou oli també es va fer una degustació d’altres productes riberencs, maridats amb el vi també riberenc de La Pocavergonya, que com Dolium, és un cas de professionalització i creació de producte amb marca de la Ribera en el que van participar quatre cellers i que ara  ja va per la seva tercera anyada. A més a més, la degustació ha estat amenitzada pel grup “El Rebost”. En aquest primer any, s’ha fet una producció de 1.800 litres d’oli Dolium, primant qualitat versus quantitat, amb la mirada posada a presentar-se a concursos que li donin un reconeixement internacional. La comercialització, per ara, es fa a través de les empreses participants.

Per més informació sobre la creació i la producció de Dolium, cliqueu aquest enllaç.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: