Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El miravetà Fernando Meléndez Cañizares és escollit Avi Comarcal de la Ribera d’Ebre 2018

22 agost 2018 · Noticies

Avis i àvies d’arreu de la comarca, familiars, membres de les associacions de jubilats i representants municipals i comarcals es van aplegar ahir al vespre a Móra d’Ebre per escollir l’Avi de la Ribera d’Ebre 2018, un títol que ostenta ja en Fernando Meléndez Cañizares, veí de Miravet, prenent el relleu a la moranovenca Aurora Marqués. L’acte, organitzat per l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb l’associació de jubilats i l’Ajuntament de Móra d’Ebre, és tot un reconeixement a la vellesa riberenca, un homenatge a tota una vida de dedicació al treball i la família, en el transcurs del qual es van poder escoltar paraules, històries i sentiments dels protagonistes d’una vetllada molt emotiva.

A més de Meléndez, participaven d’aquest homenatge proposats per l’associació de jubilats de cada poble Francisco Salvadó Jornet (Ascó), Rosa Bertolí Miró (Benissanet), Palmira Rozas Garcia (Flix), Teresa Sicart Senisa (Garcia), Teresita Piñol Agné (Ginestar), Angeleta Font Piqué (Móra la Nova), Llàtzer Aymí Cubells (La Palma d’Ebre), Josep Vaqué Andreu (Riba-roja d’Ebre), Magdalena Puigbert Ribes (Tivissa), Mercè Jornet Elies (La Torre de l’Espanyol), Anna Mani Ferré (Vinebre) i Jaume Pujol Costa (Móra d’Ebre).

Tots ells van rebre una placa commemorativa i un ram de flors de mans dels seus alcaldes o regidors, així com del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim; la directora territorial de Treball, Afers Socials i Famílies, Rosa Ana Fatsini; i el primer tinent d’alcalde de Móra d’Ebre, Sixte Melchor. L’àvia de la Torre, de 86 anys, no va poder estar present ahir a l’acte per un contratemps de darrera hora, i al seu lloc un membre de la junta dels jubilats va recollir els obsequis, però amb tot Mercè Jornet va voler fer arribar unes paraules per dir “lo molt il·lusionada que se sent de rebre aquest reconeixement”, un sentiment compartit per la gent gran que omplia la plaça del Teatre la Llanterna de Móra.

Fernando Meléndez va dirigir unes paraules al ser proclamat Avi Comarcal de la Ribera d’Ebre 2018.

Un cop fet públic el seu nom, el nou Avi de la Ribera d’Ebre va voler dir unes paraules molt lligades a la seva trajectòria vital i al seu compromís amb la infància, fent una crida a la falta de famílies acollidores i oferint-se a compartir la seva experiència i els seus consells a tots aquells convilatans de la comarca que es plantegin acollir un infant perquè “el caliu que proporciona una família i una llar segura no té res a veure amb què els infants tutelats hagin de créixer en un centre de menors”. I és que a més de Jutge de Pau de Miravet, Fernando Meléndez va ser fundador de l’Associació de familiars d’acolliment de Tarragona i Terres de l’Ebre (AFATAR) l’any 2002, i n’ha estat president fins fa uns mesos, així com membre actiu de la federació catalana i de l’estatal de famílies que fan acolliment familiar. En el seu cas, ha acollit 7 nadons, alguns acabats de néixer, i un adolescent, una experiència que qualifica de “meravellosa” i a la qual vol sumar altres famílies per protegir als menors més desafavorits.

 

Reconeixement a les associacions de gent gran de la Ribera
La presidenta comarcal va agrair a les persones que estan a les juntes de les associacions locals de jubilats i als seus representants al Consell Consultiu de la Gent Gran de la Ribera “el compromís social i la dedicació per donar veu a un col·lectiu cada dia més nombrós”, amb qui Carim es va comprometre com a representant de l’ens comarcal a “atendre tot allò que us afecta i vetllar per una qualitat de vellesa digna, lluitant contra la soledat i cercant punts de trobada als pobles”. I és que “els nostres avis i àvies són model i referent de tots els valors que necessita la societat futura, pilars fonamentals de les famílies, i els necessitem per fer país”, va dir Fatsini, mentre el delegat del Govern els encoratjava a “seguir treballant per una societat més justa i digna, defensant els drets d’una societat gran que hem fet entre tots”.

 

“Els volem a casa”

Com a amfitrions, la presidenta de l’Associació de Pensionistes i Jubilats de Móra d’Ebre, Pepita Artal, i el primer tinent d’alcalde de la capital riberenca, Sixte Melchor, van ser els encarregats de donar la benvinguda a tots els avis i acompanyants de la resta de pobles de la comarca, en un acte presidit per un gran llaç groc i durant el qual es van tenir paraules de record per tots aquells que ja no hi són, en referència al pas del temps, i també als que no poden gaudir de les festes majors perquè estan empresonats o exiliats, “els recordem i els volem a casa”, va subratllar la presidenta Gemma Carim, qui va donar la paraula al delegat del Govern, Xavier Pallarès, reconeixent la injustícia per l’aplicació de l’article 155 cap a la seva persona durant els mesos en què fou apartat del càrrec.

Els gairebé 250 assistents van poder emocionar-se amb els avis i àvies escoltant les seves trajectòries vitals, lligades als records familiars, feines a la fàbrica, treball al camp, anys durs com la guerra, moment feliços com les festes majors, els naixements dels fills i els néts, la gran implicació de molts d’ells en les entitats i la vida dels seus pobles… i un sentiment de gratitud, dedicació i entrega a una vida, a les seves famílies i a la comarca que cada any es troben en una nit d’homenatge que vol ser “un acte entranyable perquè a tots ens agrada arrecerar-nos als braços dels qui tant han estimat, perquè l’amor no es gasta i encara els en sobra per compartir-lo”, els va dir Gemma Carim.

Francisco Salvadó, Avi d’Ascó.

Rosa Bertolí, àvia de Benissanet 2018.

Palmira Rozas, àvia de Flix 2018.

Teresina Sicart, àvia de Garcia 2018.

Teresita Piñol, àvia de Ginestar 2018.

Angeleta Font, àvia de Móra la Nova 2018.

Anna Mani, àvia de Vinebre 2018.

Jaume Pujol, avi de Móra d’Ebre 2018.

Josep Vaqué, avi de Riba-roja d’Ebre 2018.

Llàtzer Aymí, avi de La Palma d’Ebre 2018.

Magdalena Puigvert, àvia de Tivissa 2018.

Un membre de la Junta de Jubilats de la Torre va recollir l’obsequi de l’àvia de la Torre 2018, Mercè Jornet.

Fernando Meléndez, avi de Miravet 2018 i representant dels avis de la Ribera d’Ebre aquest any.

L’acte es va celebrar a la plaça Llanterna de Móra d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: