Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Oberta una nova convocatòria d’ajuts de 9.900 euros a fons perdut per als joves emprenedors que vulguin obrir el seu propi negoci com a autònoms

9 agost 2018 · Noticies

Elisabet Montaña, podòloga i jove emprenedora que s’ha beneficiat del Garantia Juvenil.

Amb 23 anys, Elisabet Montaña és una de les emprenedores que han donat d’alta una activitat a la Ribera d’Ebre el darrer any; de fet, al setembre ja farà un any que és autònoma i està molt contenta del pas endavant que va fer quan va acabar els seus estudis i buscava feina. Quan l’estiu de l’any passat es va graduar en Podologia, aquesta jove d’Ascó tenia clar que volia tornar a viure a la comarca, va tirar diversos currículums i quan la idea de muntar el seu propi negoci va començar a agafar forma va acudir al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per buscar assessorament i ajuts. El primer pas va ser apuntar-se al programa Garantia Juvenil, la qual cosa li va obrir les portes per poder accedir a un dels ajuts per a l’autoocupació destinats als joves menors de 30 anys que volen muntar el seu propi negoci. Onze mesos després, i a pesar de la seva joventut, l’Elisabet té el seu propi Centre de Podologia a Móra la Nova, l’únic d’aquestes característiques acreditat pel departament de Salut a les Terres de l’Ebre: “Súper bé, patia per si aconseguiria mantenir-me però ja estic a punt de complir el primer any i estic il·lusionada. Fins i tot m’he presentat als premis Emprèn de la Diputació, per provar sort”, explica.

Com l’Elisabet, 11 joves de la Ribera han rebut fins a la data els 9.900 euros del programa Joves per l’Autoocupació, i l’experiència està sent molt positiva. De fet, dels 417 ajuts que es van atorgar l’any passat a joves catalans, 45 van anar a parar a joves emprenedors ebrencs, un 10 per cent de la quantia econòmica total, quan la població de les Terres de l’Ebre representa el 2% de Catalunya. Tan sols 5 sol·licituds ebrenques es van desestimar perquè no complien els requisits, segons s’ha fet públic avui a la xerrada informativa celebrada a l’Oficina Jove Comarcal de la Ribera d’Ebre, a la qual han assistit una desena de joves interessats en aquesta oportunitat.

Des del Consell Comarcal posem a l’abast dels joves de la comarca eines, com aquesta, per a qui es vulgui quedar a viure a la comarca, també per aquells que marxen a estudiar fora però que després volen tornar perquè valoren la qualitat de vida dels nostres pobles”, diu la presidenta del Consell, Gemma Carim, que coincideix amb la directora territorial de Joventut a l’Ebre, Norma Pujol, que “amb els ajuts que es donen és més fàcil poder muntar un negoci propi, és una bona oportunitat. Tenim exemples a la comarca que demostren que és possible emprendre a la Ribera”.

Estar inscrit a Garantia Juvenil

Xerrada sobre el Programa Garantia Juvenil al CCRE.

Aquest ajut a l’autoocupació, que garanteix uns ingressos mínims a l’inici de l’activitat, està destinat a joves d’entre 18 i 29 anys. El 80% de l’import es cobra en un inici, un cop el departament de Treball dóna llum verda a la sol·licitud. La resta quan s’acrediten 12 mesos d’alta de l’activitat. La subvenció està subjecta a estar un mínim de 8 mesos d’alta com a autònom.

Fins ara, ja s’han fet dues convocatòries, i ara està en marxa la tercera, amb la qual cosa fins al pròxim 15 d’octubre els joves poden presentar la seva sol·licitud per accedir a aquest ajut a fons perdut. Se’n poden beneficiar els que s’han donat l’alta com a treballadors autònoms des de l’1 d’octubre de 2017, si tenen el domicili fiscal i el seu centre de treball a Catalunya, però amb un requisit previ: que abans de donar-se d’alta d’autònoms s’hagin inscrit a Garantia Juvenil.

L’objectiu d’aquest programa és facilitar l’ocupació juvenil, en aquest cas com a treballadors autònoms, tot i que estar inscrit a Garantia Juvenil obre altres portes, com fer pràctiques en administracions i empreses o entitats del territori. Francesc Biset, que avui ha assistit també a la xerrada, ha pogut treballar sis mesos en un ajuntament de la comarca fent pràctiques del que ha estudiat: Publicitat i Producció Audiovisual, i ara voldria acollir-se a aquest ajut per a l’autoocupació, ja que li permetria “invertir en material i consolidar la meva activitat”, afirma.

Tràmits i suport al Consell Comarcal
Les sol·licituds s’han de presentar al portal web de Treball per via electrònica, per la qual cosa és necessari disposar d’un certificat digital que es pot tramitar al Telecentre de la Ribera, al mateix Consell Comarcal, a Móra d’Ebre. Els joves interessats poden dirigir-se al servei d’Emprenedoria del Consell i a l’Oficina Jove de la Ribera, on se’ls assessorarà i se’ls acompanyarà en tot el procés perquè puguin accedir a aquest ajut per facilitar la seva autoocupació.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: