Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre aposta per un catàleg de serveis per millorar la competitivitat de les empreses de la comarca

20 juliol 2018 · Noticies

mètode grönholm

Dinàmica grupal de formació a empresaris a la sala del Consell Comarcal.

El servei d’empreses del Ribera d’Ebre Viva ha realitzat el darrer any i mig 74 visites individualitzades a empreses de la comarca per assessorar i donar resposta a les necessitats que les pimes riberenques tenen en el seu dia a dia, en molts casos per donar-los eines i avançar-se a situacions que es poden donar, com és la necessitat de cobrir una vacant d’un lloc de treball. En aquests casos, la tècnica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre realitza un mapa ocupacional per definir el perfil professional que s’ha de contractar, tenint en compte aptituds i competències necessàries per dur a terme la tasca encomanada. Fins a la data hi ha realitzats més de 130 mapes ocupacionals de 50 perfils professionals diferents, els més sol·licitats per l’empresariat riberenc; un dels més demandat és el d’administratiu/va.

Però a més, quan es dóna aquesta situació, i una empresa es veu amb la necessitat de crear una oferta d’ocupació, la tècnica comarcal també acompanya a les empreses a definir bé el lloc de treball a cobrir, fer-ne difusió, seleccionar els perfils, fer la preselecció de persones candidates i l’entrevista personal, cobrint les diferents fases de la selecció de personal. El darrer any i mig des del Consell Comarcal s’ha participat en 90 processos d’intermediació, 25 dels quals en els primers mesos de l’any. En la difusió i selecció dels perfils sempre es tenen en compte les persones en recerca activa de feina de la comarca, apuntades al Dispositiu d’Inserció Sociolaboral.

Bona valoració dels empresaris
mètode grönholm
Tot i ser un servei comarcal poc conegut, cada vegada compta amb una millor valoració per part de les empreses participants: “M’han facilitat eines molt bones i un coneixement molt útil a l’hora de contractar gent, i fins i tot per detectar situacions actuals a la feina”, explica Mari Carmen Porta, de Pescaporta, que recentment ha participat en una de les accions formatives comarcals innovadora, en aquest cas una dinàmica grupal inspirada en el Mètode Grönholm per aprendre a valorar competències i aptituds, molt útil de cara a contractar personal.

Així, quatre empresaris de la Ribera han simulat dur a terme un procés selectiu per cobrir una vacant, valorant in situ i amb el suport de les tècniques comarcals competències clau per al lloc de treball a ocupar, com són la iniciativa, la flexibilitat i la gestió del canvi, l’orientació al client, i ordre i qualitat. S’han simulat dues dinàmiques: una situació sobrevinguda en la qual s’havia d’atendre un client i l’organització de 25 factures. “M’ha sorprès, és molt curiós veure diferents perfils i competències; un candidat pot ser molt bo per una cosa i un altre, per una altra. T’adones de la importància de saber valorar la necessitat que té l’empresa abans de decidir a qui contractes”, comenten la Pilar Ortega, de Trans CP, i Esther Garcia, d’Alter-Entorn. “Ara mateix no estem buscant a ningú però en qualsevol moment pot sorgir un imprevist o la necessitat de contractar una persona, i tot el que hàgim pogut avançar per encertar en el perfil que necessitem ben fet està”, considera Jordi Grau, de la Llibreria Can Solfa d’Ascó.

mètode grönholm

En aquesta formació, i per primera vegada, per a les dinàmiques grupals han participat quatre persones apuntades del Dispositiu. Per a elles, aquesta activitat, tot i no ser específica per a elles, sinó enfocada als empresaris, també els ha estat útil per avançar en el camí per trobar feina: “Havíem fet alguna cosa semblant en un curs del Dispositiu, i molt bé. El fet que fossin empresaris reals potser posava una mica més de pressió però ha estat molt interessant i tot ajuda a aprendre”, deien en sortir la Magda i la Rosa.

L’objectiu del Ribera d’Ebre Viva en l’àmbit d’empresa és millorar la competitivitat de les empreses de la comarca, un factor clau per a la diversificació econòmica de la Ribera, una diversificació que passa per desenvolupar sectors estratègics: comerç, producte local, turisme, vitivinícola, oleícola i fruita dolça, i amb els quals des del Consell Comarcal es treballa des de l’any 2011, quan es va posar en marxa aquest programa de desenvolupament econòmic amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

 Formació i altres serveis a les empreses
La realització d’un mapa ocupacional i la intermediació laboral és un dels serveis a empreses que ofereix el Ribera d’Ebre Viva a la comarca, però n’hi ha d’altres: recerca de finançament, internacionalització, producte turístic, plans de viabilitat i seminaris professionals per aportar coneixement sobre un sector i ajudar a les empreses i el seu equip humà a professionalitzar-se. A més, també s’han signat convenis de pràctiques no laborals en empreses, 10 l’any 2017 i 4 ja aquest any.

Més informació al web del Ribera d’Ebre Viva.

* Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: