Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

1.200 clotxes repartides a la Serra d’Almos on ‘mai havíem vist tanta gent junta’. ‘Visca la clotxa!’

8 abril 2018 · Noticies

La festa de la clotxa s'ha celebrat en una carpa gegant, pel risc de pluja.

Els assistents de la festa de la clotxa s’han aplegat en una carpa gegant, pel risc de pluja.

La Ribera d’Ebre ha celebrat aquest diumenge la 15a Festa comarcal de la Clotxa, enguany a la Serra d’Almos, on aquest matí s’han servit 1.200 clotxes en un ambient festiu i de retrobada d’amics i veïns. “Mai havíem vist tanta gent junta a la Serra”, ha dit la seva alcaldessa, Lourdes Pena, en la benvinguda a la festa, agraint la gran tasca que han fet els 40 voluntaris del poble i els dos forns locals per coure els ingredients i enllestir els lots que han repartit entre gent vinguda d’arreu de la comarca i de territoris propers, com el Priorat, la Terra Alta, Reus, Tarragona… La cita, itinerant cada any i organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb el suport del poble amfitrió, ha demostrat un cop més que “l’esforç, la il·lusió i la voluntat d’un poble ho pot tot”, en paraules de la presidenta comarcal, Gemma Carim que ha donat les “gràcies a la gent de la Serra per fer més gran la Ribera d’Ebre”.

Avui la Serra ha quintuplicat la seva població per acollir una de les festes més arrelades de la comarca, excusa cada any perquè “la gent de la Ribera es trobi i es conegui”, ja que “tots som imprescindibles per fer de la Ribera la comarca viva i activa que volem”, ha dit Carim. Tot plegat, per posar en valor els orígens agrícoles dels nostres pobles, ja que la clotxa era el menjar quotidià dels avantpassats riberencs. Aquesta valorització de la gastronomia ebrenca ha estat també subratllada pel pregoner de la 15a Festa de la Clotxa, Jeroni Castell, reconegut xef ebrenc al capdavant del restaurant les Moles d’Ulldecona, amb una estrella Michelin.

El xef Jeroni Castell, pregoner de la festa de la clotxa d’aquest any.

El pregoner ha volgut reivindicar la Ribera d’Ebre i les Terres de l’Ebre com un territori que “també existeix” i ha animat als riberencs a “no perdre mai els orígens ni les tradicions”. Per Castell, “la clotxa no només és un menjar típic, sinó també una mostra de la vida intensa i el treball potent que ha fet sempre la gent d’aquesta terra, a qui mai ens han regalat res”. Pel xef pregoner, “la diada de la clotxa, i el fet que en aquests 15 anys sigui cada vegada una festa més gran, ha de servir per carregar piles i continuar treballant dia a dia, generació rere generació, amb el convenciment de què cada dia estem més a prop de poder seguir vivint a casa nostra i que els joves no hagin de marxar fora. Resistirem, amb la mateixa fortalesa amb la qual la clotxa ha perdurat en el temps”, ha dit Castell davant un públic que ha aplaudit el seu “visca la clotxa” al final del seu discurs.

Degustació de la clotxa, alguns per primera vegada…

Malgrat l’amenaça de pluja, que va fer instal·lar una gran carpa per salvar la diada, la festa de la clotxa ha superat amb escreix les expectatives. Després d’una nit passada per aigua, la pluja ha anat remetent a mesura que ha avançat el matí i els visitants vinguts d’arreu no han parat d’arribar al poble, vinguts d’arreu. Per a alguns la d’avui era la seva primera clotxa, com explicava l’alacantina Roser Rius, que viu al Masroig d’ençà que amb el seu marit es van jubilar i han anat a la Serra a tastar la clotxa amb els seus veïns, aprofitant que es fa la festa.

Pepi Duque, de Tarragona, amb un grup d’amics, incondicionals de la clotxa.

Per a altres, com la riudomenca Dolors Cabré, la cita ja és un clàssic, ja que “ens agrada molt tombar i ens ho passem molt bé en aquesta festa, cada any estem pendents que arribi el dia per venir a menjar la clotxa a la Ribera”. La festa és una bona excusa per fer una sortida amb amics, com explica la Pepi Duque, una de les integrants d’un grup vingut de Tarragona que degusten la clotxa mentre parlen animadament: “Hi ha molt bon ambient i la clotxa és boníssima. Vam venir per primera vegada l’any passat, a Benissanet, i ens van dir que es fa cada any, així que aprofitem per passar el dia junts i passar-ho bé”, diuen, preguntant ja on es farà l’edició del pròxim any. “Som el país de la clotxa”, diu en Felip Grau, el veí del Masroig que ha fet descobrir la clotxa a la seva veïna alacantina: “L’any que ve hi tornem”, coincideixen mentre tasten productes locals.

Els voluntaris de la Serra han preparat clotxes per 1.200 persones.

Els visitants han pogut muntar-se la seva pròpia clotxa, amb els ingredients que els han servit des de l’organització en bosses grogues amb la imatge 100% Clotxa de la Ribera d’Ebre, símbol d’aquesta festa comarcal, que com ha dit la presidenta comarcal vol ser “exemple de convivència”. Alguns han aprofitat per torrar el pa a les brases instal·lades al camp de futbol, on des de primera hora del matí han cuit part dels ingredients: tomàquets, cebes, alls, arengades… A l’igual que als dos forns del poble, on l’activitat era frenètica abans de començar a repartir les clotxes als assistents. Tothom ha pogut, a més, degustar l’oli d’oliva verge extra i el vi de la cooperativa i el celler del poble, així com l’arxifamosa coca amb xocolata, insígnia de la Serra d’Almos.

Retrobaments, música, gastronomia, mercadet i productes artesans, visita a l’exposició dels artistes locals instal·lada a l’Ajuntament, passejada pels carrers i alguns, fins i tot, caminada a la Font Vella, als afores del poble… La jornada ha servit també per lliurar el premi del concurs de la clotxa que es fa a les escoles de la comarca, i que enguany ha estat per Xavier Pla, Joan Escalera, Laia Rebull, Adrià Bauló i Daniel David Cloaba, alumnes de l’institut escola 3 d’Abril de Móra la Nova.

A partir d’avui, la clotxa als restaurants

Mercat d'artesans de productes locals, avui a la festa de la clotxa.

Mercat d’artesans de productes locals, avui a la festa de la clotxa.

Malgrat els nervis fins a darrera hora davant l’amenaça de pluja, els veïns de la Serra d’Almos han pogut gaudir de la jornada i obrir les portes del poble als seus veïns riberencs, i d’arreu. Un dia per recordar, se sentia dir als veïns… i als visitants.

Per a aquells que no han tastat avui la clotxa a la Serra d’Almos, la festa també ha donat el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa a la Ribera d’Ebre, a la qual enguany participen 14 restaurants: el Casal de Benissanet; Casa Castro i Fornieles de Flix; Pas de l’Ase de Garcia; Molí de Xim de Miravet; Pizzeria Carusso’s, La Creu i Turú de Móra d’Ebre; Can Secundino, Ferran, Heaven’s Door, Mas dels Subirats i La Teca de Móra la Nova; i el Càmping de Riba-roja d’Ebre. Fins al diumenge 6 de maig, en tots aquests restaurants riberencs se serveix un menú amb clotxa de la Ribera d’Ebre, des de formats tradicionals o d’altres més innovadors, i amb preu per a totes les butxaques, des dels 15 als 25 euros.

Més informació al web turismeriberaebre.org, i a les xarxes socials de Turisme de la Ribera d’Ebre.

Galeria d’imatges (clica a sobre per obrir la imatge):

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: