Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Agents de la Ribera del Xúquer visiten la nostra comarca per conèixer el model de desenvolupament turístic del GR-99 al voltant del riu Ebre

7 març 2018 · Noticies

Els agents de la Ribera del Xúquer i els membres del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, durant l’exposició de la tècnica de turisme

Representants del Consorci de la Ribera, Alta i Baixa, de la Comunitat Valenciana, amb el seu president, Óscar Navarro, i el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, al capdavant, estan dos dies a la Ribera d’Ebre per conèixer l’estratègia de desenvolupament turístic a partir del GR-99 que s’està duent a terme a la nostra comarca. La comitiva va ser rebuda al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, per la presidenta, Gemma Carim; el gerent, Jordi Borràs; la consellera de Turisme, Cinta Agné, així com la tècnica comarcal de desenvolupament turístic, Mónica Sabaté, i la gerent del Centre Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre Terra Alta, Begoña Garcia, entre altres.

El motiu de la visita ha estat l’interès que han mostrat des del Consorci valencià per conèixer l’experiència del Consell de la Ribera d’Ebre en les actuacions que s’han realitzat al voltant de l’Ebre, amb el GR-99 i les activitats que es poden fer al riu.

La Ribera, un model referent per al Consorci del Xúquer

Tot i la diferència en població: la Ribera Alta i la Ribera Baixa sumen 320.000 habitants i la Ribera d’Ebre en té 22.203 habitants, les similituds en el territori quant a recursos naturals i el riu fa que el Consell ebrenc sigui un referent en l’àmbit turístic per als valencians. Ho diu la regidora de l’Ajuntament d’Algemesí, Lorena Calatayud: “volem fer valdre tot allò que tenim, com feu vosaltres a la Ribera, ja que hem estat molts anys vivint d’esquena al riu sense tenir en compte l’enorme patrimoni que representa el Xúquer per als pobles de la Ribera valenciana”.

Els representants del Consell amb els agents de la Ribera del Xúquer, durant la visita a Flix

Allí s’està treballant un Pla de Competitivitat Turística, a l’igual que a la Ribera fa anys que aquesta estratègia de recuperar els recursos naturals i organitzar i consolidar l’oferta turística es treballa des del projecte Ribera d’Ebre Viva, i també amb els ajuts europeus del Leader que gestiona el CIS. Com els expliquen els catalans als seus hostes valencians, des dels anys 60 quan van desaparèixer els llaguts per baixar carbó de Mequinensa, que pujaven altres productes riu amunt, el riu Ebre era a la comarca un recurs per a la indústria: nuclear, hidràulica, i també es vivia força d’esquena al riu. L’activitat va ser durant anys poc més que les curses i activitats al riu per festes majors. Amb tot, des dels anys 90 fins ara, primer amb la navegabilitat i els darrers anys a partir del GR-99 i el projecte del Camí de Sirga GR-99, s’ha treballat per recuperar les activitats nàutiques, els camins naturals com el GR-99 i el patrimoni històric, desenvolupament una oferta turística a la Ribera d’Ebre. En aquest camí, ho destaca la presidenta riberenca, “ha estat clau la col·laboració público-privada, tots han d’implicar-se per tirar endavant i consolidar-nos com a destinació turística”, diu Carim.

Visites a actius turístics de la comarca

Com el Xúquer a la Ribera valenciana, el riu Ebre és un el principal actiu turístic de la Ribera d’Ebre, amb 40 quilòmetres de recorregut a la comarca, dels 140 del tram català de l’Ebre, i d’un total de 1.200 des del seu naixement a Fontibre (Cantabria). Els visitants del Consorci valencià han mostrat molt interès en les activitats que es fan al riu Ebre a la Ribera, com piragües o caiacs, i també en les dificultats que es troben a l’hora de poder-les fer, sigui en tema de neteja o que hi ha poc cabal d’aigua, ja que són problemàtiques amb les que ells també hauran de lidiar en el desenvolupament turístic de la seva zona.

A més de ser rebuts al Consell, i de la reunió de treball mantinguda a la seu comarcal, el grup ha fet algun tram del camí GR-99 i ha visitat alguns dels atractius turístics de la comarca, com l’Aubadera, a Móra d’Ebre, el pas de la barca de Miravet, l’oficina de Turisme i instal·lacions públiques i privades relacionades amb l’activitat del riu. Aquest matí la visita ha començat en una empresa de Flix que fa activitats d’aventura al riu i recorreguts de cicloturisme pel GR-99. També han visitat la Reserva Natural de Sebes per veure in situ les experiències turístiques i els productes creats al voltant d’aquest espai natural de la comarca. El viatge de treball per la comarca ha acabat a Vinebre, per conèixer el treball desenvolupat entorn del riu Ebre i l’oferta cultural que es fa a Ca Don Joan, per acabar amb una passejada pel camí i la zona d’esbarjo que porten fins a l’embarcador de Vinebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: