Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal impulsa un Pla per millorar la qualitat de vida de les dones de la Ribera

12 gener 2018 · Noticies

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, amb les sis conselleres d’aquest mandat: Margarita Daura, Teresita Agné, Maria Cinta Agné, Montserrat Perelló, Míriam Vinaixa i Dolors Gurrera.

Millorar la qualitat de vida de totes les dones que viuen a la Ribera. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per als propers anys, amb l’aprovació en el darrer ple del II Pla de Polítiques de Dones de la Ribera d’Ebre. La comarca, que aquest mandat està presidida per primera vegada en la seva història per una dona, Gemma Carim, té actualment tres dels seus 14 Ajuntaments amb una dona al capdavant del govern: Blanca López a Garcia, Concepció Pujol a Ginestar i la mateixa Carim, alcaldessa de Vinebre. També destacar que dels 17 consellers i conselleres que formen el Ple del Consell, sis són dones: Margarita Daura, Teresita Agné, Maria Cinta Agné, Montserrat Perelló, Míriam Vinaixa i Dolors Gurrera.

La redacció d’aquest Pla de polítiques de la Dona, que tindrà validesa fins al 2020, ha comptat amb la informació que s’ha obtingut de primera mà de les mateixes dones i les associacions de la Ribera, una comarca on tots els pobles tenen una entitat que agrupa al col·lectiu femení i a través de la qual el Consell Comarcal té contacte amb les dones i la seva situació. De fet, un òrgan comarcal: el Consell Consultiu de la Dona de la Ribera d’Ebre, agrupa a totes les associacions de dones de la comarca; es reuneix periòdicament i se celebren trobades per impulsar actuacions conjuntes. Entre aquestes, la trobada anual amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Relleu generacional (o altres actuacions previstes)

El Pla comarcal per als propers anys inclou 36 actuacions per millorar la situació de la dona a la comarca, entre aquestes destaquen la prevenció de violència de gènere, potenciar dones emprenedores i promoure noves empreses a la comarca que creïn llocs de treballs nous. També es vol normalitzar la presència de dones a les TIC, fer visibles les necessitats i problemàtiques pròpies de les dones de la comarca i la més rellevant: la necessitat de relleu generacional en les associacions de dones, perquè actualment no hi ha participació de dones joves en aquestes entitats, o és poc representativa.

Des del Consell s’és conscient de la situació de desaventatge en què es troba la dona, no només a la Ribera, sinó que arreu del món. Aquest Pla s’aprova en un context en què existeix una bretxa salarial entre homes i dones, hi ha una disminució de la natalitat, en què la xifra de naixements és més elevada a partir dels 28 anys, edat que coincideix amb una taxa d’atur femení més alt i, això fa que es puguin veure obligades a deixar la feina per dedicar-se als seus fills i filles. El II Pla de polítiques de dones de la Ribera d’Ebre 2017-2020 vol revertir aquesta situació a la comarca.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: