Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

“Viure a rural”: una nova plataforma web per ajudar a establir-se i crear nous projectes a la Ribera

18 setembre 2017 · Noticies

El web Viure a rural té un apartat de la Ribera d'Ebre.

El web Viure a rural té un apartat de la Ribera d’Ebre.

Les persones que vulguin venir a viure a la Ribera d’Ebre i també les que ja hi visquin a partir d’ara tenen al seu abast una nova eina que els ajudarà a trobar els recursos que necessitin en cada moment, organitzats en diferents àmbits: Cultura i Lleure, Esports, Educació, Medi Ambient i Mobilitat, Treball i Emprenedoria, i Habitatge. Tota aquesta informació, compartida en el cas de la Ribera amb la Terra Alta,  s’ha reunit de manera atractiva i àgil en la plataforma digital Viure a Rural, que va especialment adreçada als que tornen o arriben de nou a una zona rural i a les empreses i entitats que volen posar-hi en marxa nous projectes. Tot plegat se suma a altres recursos que s’han desenvolupat dins el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, entre ells el cowocat_rural, la xarxa de coworking en l’àmbit rural que va néixer a la Ribera, o el web Retorna, un web desenvolupat pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, que busca el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals.

La nova plataforma digital, presentada en la jornada “Cooperar per un medi rural viu”, inclou dades de totes les àrees geogràfiques dels 11 Grups d’Acció Local (GAL) catalans, encarregats de gestionar els ajuts europeus LEADER, en el cas de la Ribera d’Ebre és el CIS. Tots aquests grups cooperen per a dur a terme projectes de dinamització social i econòmica en el món rural. Aquest projecte del Viure a rural, en concret, ha estat desenvolupat pel GAL Alt Urgell – Cerdanya, amb l’objectiu de reivindicar les comarques rurals com a lloc on treballar i de residència, i no només com a destí turístic. Actualment, al web hi ha 1.243 recursos, que es poden cercar per tipologia del recurs o el territori, i periòdicament s’ampliaran els continguts informatius, el nombre de recursos i l’abast territorial.

 

Mantenir el relleu generacional

La gerent del CIS, Begoña Garcia, durant la presentació de dos projectes de cooperació que es desenvolupen a la Ribera d'Ebre.

La gerent del CIS, Begoña Garcia, durant la presentació de dos projectes de cooperació que es desenvolupen a la Ribera d’Ebre.

La nova eina web s’emmarca dins el projecte Odisseu, impulsat pel DARP (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) i per la Direcció General de Joventut, i també dins del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020. A través d’aquest programa, fins al 2020 es preveu que s’inverteixen fins a 7 milions d’euros arreu del país, i que es generin inversions per valor de més de 23 milions en els territoris rurals. “Aquesta generació i multiplicació de riquesa contribueix a mantenir el relleu generacional en el món rural, i aquest és l’èxit dels Grups d’Acció Local”, en paraules de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, en la Jornada “Cooperar per un medi rural viu”.

 

Projectes de cooperació el CIS

En aquesta trobada, celebrada a finals de la setmana passada a Barcelona, la Ribera d’Ebre va presentar dos projectes de cooperació al món rural impulsats des del territori: la promoció comarcal del GR-99 al seu pas per la Ribera d’Ebre i el Cowocat rural. El projecte Cowocat rural ha permès exportar a través del CIS el model de coworking rural com a eina de desenvolupament i treball col·laboratiu entre professionals en l’entorn rural. Aquesta iniciativa va néixer a la Ribera d’Ebre, a partir de l’espai Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, i actualment ja són 12 els espais de coworking a la resta de Catalunya.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: