Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Cinc projectes de la Ribera d’Ebre obtenen finançament dels ajuts LEADER gestionats pel CIS

27 juliol 2017 · Noticies

Recent visita a la Casa del Castell, una de les inversions realitzades amb ajuts LEADER.

Recent visita a la Casa del Castell, una de les inversions realitzades amb ajuts LEADER.

La creació d’una almàssera a Ascó i una planta elaboradora de cervesa a Ginestar, les millores tecnològiques relacionades amb les olives de taula presentades per una empresa de Móra d’Ebre, la transformació i comercialització de productes càrnis a les que optava una altra empresa morenca i un allotjament rural a la Torre de l’Espanyol. Aquests són els cinc projectes de la Ribera d’Ebre que han obtingut un ajut per al desenvolupament i la diversificació econòmica de les zones rurals LEADER, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020.

Els cinc projectes seleccionats representen una inversió de gairebé 750.000 euros a la comarca i formen part del paquet de 242 sol·licituds aprovades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la convocatòria que va sortir a finals de 2016, dotada en conjunt de 7,6 milions d’euros. Tots ells estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i es gestionen a través del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta, un dels 11 grups d’acció local LEADER que hi ha a Catalunya. El finançament europeu es farà càrrec d’una tercera part de la inversió prevista, en total a la Ribera representa 220.766,26 euros.

Noves convocatòries, la pròxima a l’octubre

QUADRE INVERSIONS LEADER 2016Aquests projectes formaven part de les 38 sol·licituds presentades a la convocatòria resolta ara pel DARP, de les quals n’hi ha 14 més de la Terra Alta també han obtingut el finançament europeu aquest any. La dotació pressupostària en aquesta convocatòria era de 665.047,32 euros per a les dues comarques, una partida que no cobria la inversió sol·licitada per empreses i emprenedors del territori, ja que tots els projectes aspirants ascendien a un total de 4,4 milions (és a dir, haguera estat necessària una partida d’ajut d’1,2 milions per donar resposta a tots els projectes).

Tot i així, però, des del CIS i des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre se’n fa una valoració positiva, ja que “demostra la voluntat d’inversió a la comarca. Ens fa ser optimistes de cara a noves convocatòries i als resultats que ens deixarà aquest LEADER a la Ribera”, diu la presidenta comarcal, Gemma Carim, recordant que “aquests són els únics ajuts directes que es donen al territori per promoure activitats econòmiques”, adreçats principalment a transformar i comercialitzar productes agraris, crear i desenvolupar microempreses o pimes, fomentar activitats turístiques i conservar el patrimoni rural del país. Són, per tant, “molt importants per al futur de la Ribera d’Ebre”, afegeix Carim.

Per la seva banda, la gerent del CIS, Begoña Garcia recorda que “la resta de projectes que no han entrat en aquesta convocatòria poden optar a les altres quatre previstes els pròxims anys dins el PDR 2014-2020”. I ja avança que la pròxima convocatòria prevista és al mes d’octubre d’aquest mateix any.

La mateixa línia que l’anterior LEADER

De fet, l’actual LEADER 2014-2020 segueix la mateixa línia del LEADER 2007-2013 que ja es va tancar fa tres anys, amb un balanç molt positiu pel que fa a l’impuls de l’activitat i la diversificació econòmica als nostres pobles, ja que es calcula que es va triplicar cada euro invertit en el territori. Així, entre els anys 2007 i 2013, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta van rebre 5,6 milions d’ajuts, una inversió pública que va suposar tirar endavant 164 projectes, mantenint 160 llocs de treball i creant-ne 73 de nous a les dues comarques. En el cas de la Ribera d’Ebre, es van superar els 9,4 milions d’euros d’inversió per tirar endavant 94 projectes: 26 relacionats amb la transformació o comercialització de productes agraris, 39 per crear o desenvolupar microempreses, 25 per fomentar activitats turístiques i 4 per a la conservació del patrimoni.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: