Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Representants europeus visiten la Ribera d’Ebre per certificar la bona marxa dels ajuts Leader 2014-2020

30 juny 2017 · Noticies

visita casa castell LEADER 2014 2020El Comitè de seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, format per representants de la Unió Europea i de la Generalitat, ha visitat aquest dijous 29 de juny la Ribera d’Ebre i la Terra Alta per conèixer de primera mà les inversions que s’estan fent fet al territori gràcies al programa d’ajuts europeus LEADER 2020. En el cas de la Ribera, han visitat l’allotjament de turisme rural ‘Casa del Castell’, situat a Móra d’Ebre.

Durant la visita, els representants de la Unió Europea i del departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya han estat acompanyats per la presidenta del Consell de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, i la gerent del Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta, Begoña Garcia, responsable d’aquest programa de desenvolupament rural a les dues comarques. La inversió prevista els pròxims anys, fins al 2020, a la Ribera i la Terra Alta és de més de 4 milions d’euros, que es destinen a ajuts a la creació, ampliació i millora de petites i mitjanes empreses de les dues comarques.

Visita la construcció sostenible finançada pel Leader

Façana de la Casa del Castell, un projecte constructiu pioner situat al nucli antic de Móra d'Ebre.

Façana de la Casa del Castell, un projecte constructiu pioner situat al nucli antic de Móra d’Ebre.

En el cas de la Ribera, la comitiva va poder conèixer de primera mà l’hotel “Casa del Castell”, un petit establiment hoteler en el nucli antic de Móra d’Ebre, ha rebut un ajut Leader de 154.876,95 euros. Aquest establiment és el primer hotel que segueix els estàndard d’edificació Passivhaus a Catalunya i a l’Estat, i ha suposat una experiència pilot en aquest tipus de construccions sostenibles. Com va explicar la mateixa propietària de l’hotel, Èlia Vaqué, als visitants, la inversió europea ha impulsat un projecte constructiu que aconsegueix unes condicions interiors de confort amb un cost mínim d’energia aprofitant les propietats aïllants de materials naturals, o d’altres que respecten el medi ambient (la reducció de la despesa energètica respecte al sistema de construcció convencional és gairebé del 80%). L’edificació riberenca atrau, a més, professionals del sector que volen conèixer de primera mà un edifici Passivhaus.

Durant la seva visita al territori, el Comitè de seguiment també va visitar les inversions que s’estan duent a terme a la comarca veïna de la Terra Alta, com l’Hotel Restaurant “Nou Moderno” i l’explotació agrària Celler Bernaví de Vilalba dels Arcs, i l’explotació agrària ecològica–molí ecològic d’ Horta de Sant Joan.

L’anterior programa Leader 2007-2013, també gestionat pel CIS i amb una dotació de 5,6 milions d’euros de fons públics, va generar una inversió superior als 11 milions a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, tirant endavant fins a 164 projectes, dels quals 94 a la Ribera.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: