Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Ribera d’Ebre Viva forma 16 ajudants de cuina i rebosteria per facilitar-los la incorporació al mercat laboral

5 juliol 2017 · Noticies

Foto de grup dels alumnes participants en el curs de cuina i rebosteria, durant la demostració a l'Hostal la Creu.

Foto de grup dels alumnes participants en el curs de cuina i rebosteria, durant la demostració a l’Hostal la Creu.

Reorientar el seu futur professional, formar-se per tenir nous coneixements i aprenentatges, reactivar-se per trobar una feina i sortir de l’atur… Aquests són els principals motius que han portat a 16 veïns de la Ribera d’Ebre a fer el Curs d’Ajudant de Cuina i Rebosteria, una de les tres propostes formatives per a persones en recerca activa de feina que s’organitzen aquest any 2017 dins el projecte Ribera d’Ebre Viva.

Els participants han estat majoritàriament majors de 45 anys, homes (un 66%) i en més de la meitat dels casos no tenien formació i experiència en el sector de la restauració, amb la qual cosa per a molts ha estat una aposta personal per fer un canvi de perfil professional. Així, doncs, aquests cursos, que es programen en funció de les demandes dels empresaris de la comarca, representen una sortida, passant per la formació, per a persones en recerca de feina a la Ribera, com és el cas de l’Agustí Allende que afirma que “gràcies al curs m’he sentit actiu i m’ha servit per marcar-me un futur a l’hostaleria, després de més de 5 anys sense treballar ni formar-me”.

Formació integral per accedir al mercat laboral

Alguns dels plats cuinats durant la demostració celebrada a l'Hostal la Cteu, abans de les pràctiques en restaurants de la comarca.

Alguns dels plats cuinats durant la demostració celebrada a l’Hostal la Creu, abans de les pràctiques en restaurants de la comarca.

En total, han estat 250 hores de formació durant les quals els alumnes de la Ribera d’Ebre han pogut aprendre, de la mà de professionals del sector, competències tècniques per treballar en una cuina, des de l’aprovisionament de matèries primeres a les elaboracions, tant de cuina com de rebosteria, passant per la pre-elaboració i la conservació dels aliments i la seva manipulació. L’experiència pels alumnes ha estat molt positiva: “Gràcies al curs he pogut aprendre com utilitzant els aliments adequats pots fer menjars amb pocs diners”, diu la Carme Reyes.

La participació en aquests cursos, a més, inclou formació en competències transversals, a càrrec de les tècniques del Consell Comarcal, com la de treballar en equip, responsabilitat, iniciativa, resolució de conflictes, comunicació… I aquests són alguns dels aspectes més ben valorats per part dels empresaris de la comarca, a qui els alumnes han visitat durant el curs per conèixer des de dins la realitat d’un lloc de treball com el que aspiren a ocupar. Aquesta aproximació a l’entorn laboral s’ha fet gràcies a la col·laboració de Ramon Pasanau, de la pizzeria Carrusso’s, i d’Eduard Llop del restaurant Le Loup, que coincideixen en la importància d’una bona organització a la cuina per donar un bon servei a la sala del restaurant.

Ribera d'Ebre Viva

Visita a la pizzeria Carrusso’s.

Ribera d'Ebre Viva

Visita al restaurant Le Loup.

 

 

“Espero veure-us a alguna cuina dels restaurants de la comarca”

La presidenta comarcal va destacar la participació dels alumnes al curs.

La presidenta comarcal va destacar la participació dels alumnes al curs.

Un cop finalitzada la formació teòrica, els alumnes realitzaran pràctiques a les empreses de la comarca, durant la segona quinzena de juliol. Abans d’aquesta immersió a la realitat laboral, van fer una demostració del que han après durant el curs, en un acte celebrat a l’Hostal la Creu de Móra d’Ebre en la que la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va desitjar-los molta sort: “Espero que el curs i les pràctiques us serveixin per obrir-vos camí en el món laboral i espero veure-us en alguna cuina dels restaurants de la comarca”.

Precisament el fet de poder fer pràctiques en empreses del territori és un dels factors més ben valorats pels alumnes del curs, com explica Jordi Castellví, que destaca tenir “moltes ganes de fer les practiques i poder tenir ja el títol, ja que té una oferta de feina en ferm”. En el seu cas el curs li ha servit també per fer “un canvi d’objectiu professional”.

 

El Ribera d’Ebre VIVA és un projecte integrat d’abast territorial que combina accions de promoció de l’ocupació i desenvolupament local, coordinat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i amb el suport dels ajuntaments, entitats i empreses de la comarca. Està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

A més del curs de cuina i rebosteria, que se suma al d’ajudant de cuina que ja es va fer l’any passat, aquest any 2017 s’han programat també el curs de dependents de comerç, que també s’ha fet aquest primer semestre de 2017, i el de mossos de magatzem, aquest últim a partir de setembre i de 120 hores, i per al qual està encara oberta la inscripció.

demostració demostració curs cuina demostració curs cuina 1 demostració curs cuina 3

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: