Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El ‘Kant per a la Igualtat’, exemple de bona pràctica en el circuït ebrenc contra la violència masclista

5 juliol 2017 · Noticies

Imatge de la darrera reunió de la Mesa contra la Violència Masclista de les Terres de l'Ebre.

Imatge de la darrera reunió de la Mesa contra la Violència Masclista de les Terres de l’Ebre.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va presentar aquest dimarts davant la Mesa Institucional del Circuït de les Terres de l’Ebre per a l’Abordatge de la Violència Masclista el projecte Kant per a la Igualtat, com a exemple de bones pràctiques en el marc de la prevenció de la violència de gènere. A la trobada va assistir, entre altres, la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Núria Balada, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès.

Carim va exposar els resultats i el futur del projecte Kant, posat en marxa l’any 2012 arran de la detecció d’un augment de casos de violència masclista a la comarca, i que ha permès que en aquests cinc anys que 700 joves de la Ribera d’Ebre hagin participat en un programa per fomentar la igualtat i la prevenció dels estereotips sexistes i la violència de gènere. “Gairebé el 100% de l’alumnat reconeix que els tallers els han ajudat a identificar estereotips i situacions on no hi ha un tracte igualitari”.

Empoderar nens i joves per combatre una xacra social

“Atreveix-te a saber. Pensa abans de fer”: la frase Sapere aude del filòsof Immanuel Kant que dóna nom al programa és ja tota una declaració d’intencions del que pretén aquest projecte impulsat des del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) i el Servei Comarcal de Joventut de la Ribera, els quals han treballat de manera coordinada i transversal per arribar a tots els àmbits d’influència: nens i nenes, joves i pares. “L’objectiu és empoderar-los perquè ells mateixos aturin aquesta xacra social”, va dir la presidenta en la seva exposició a la Mesa contra la violència masclista a l’Ebre.

En tot aquest temps, a la Ribera d’Ebre s’han fet tallers als alumnes de 2n i 4r d’ESO de tots els centres educatius de la comarca: Institut de Flix, Julio Antonio i l’escola Santa Teresa de Móra d’Ebre, i el 3 d’Abril de Móra la Nova. També s’ha format als formadors, s’ha fet una obra de teatre resultat dels tallers i s’ha realitzat una enquesta per poder avaluar l’impacte del Kant per a la Igualtat. Les mateixes opinions exposades per alumnes i professors participants en el projecte van posar sobre la taula la dificultat per arribar als pares i la necessitat de portar el projecte i les activitats a les escoles de Primària de la Ribera. I aquestes consideracions s’han tingut en compte a l’hora de definir un nou Kant per a la Igualtat de cara als propers anys.

 

Treball amb joves i també amb nens per arribar als pares

El nou Kant per a la Igualtat, doncs, contemplarà a partir del proper curs escolar un nou taller interactiu de diversitat sexual a 1r curs d’ESO, a més dels que ha es veien fent fins ara als instituts: el taller d’amor romàntic a 2n, el dels Mossos d’Esquadra a 3r i el de violència masclista a 4t amb motiu del 25N, el Dia mundial contra la violència de gènere.

Però a més, i com a principal novetat, s’han format conta-contes a la comarca per poder incorporar el pròxim curs la Maleta Pedagògica, una nova eina adaptada d’una iniciativa que ja s’havia fet a la comarca del Bages per treballar els estereotips, la resolució de conflictes, l’educació sexual i les noves famílies amb els nens de les escoles de Primària. Aquest treball es farà a través de contes i de fitxes pedagògiques que els nens portaran a casa perquè aquest tema arribi també als pares. Tot plegat per “contribuir a promoure el rebuig a la violència de gènere a la comarca, i combatre d’arrel aquesta xacra, implicant a diferents col·lectius, com ara el Centre de Recursos Pedagògics, sumant sinèrgies i complicitats”, afegeix Carim, satisfeta dels bons resultats del Kant per a la Igualtat a la Ribera i del reconeixement que té com a programa innovador en l’àmbit de la prevenció de la violència masclista, ja que es van succeint les exposicions del projecte com a exemple bona pràctica en diferents fòrums del país, aviat a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).

 

Pacte Nacional contra la Violència Masclista

La Mesa Institucional per a l’Abordatge de la Violència Masclista és el màxim òrgan de representació i decisió en aquest àmbit, i hi estan representades totes les institucions i entitats especialitzades de les quatre comarques ebrenques. Així doncs, la presidenta de l’ICD va aprofitar la reunió amb els seus membres per anunciar que a Catalunya s’inicien els treballs per construir un Pacte Nacional contra la Violència Masclista des de l’ICD s’està endegant un procés per redefinir la Xarxa de Recursos d’Abordatge de la Violència Masclista per millorar l’atenció de les dones que pateixen aquesta situació, en el marc del Programa d’Intervenció Integral contra la Violència Masclista 2016-2019.

Balada, recentment nomenada en el càrrec, també va donar a conèixer el nou Pla director de Formació en equitat de Gènere de Catalunya 2017-2020 adreçat als i les treballadores del sector públic, i la propera aprovació per part del Govern de la constitució del Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre Violència Masclista, previst en la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: