Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

200 joves riberencs treballen la prevenció de la violència en parella amb tallers sobre l’amor lliure i el respecte

23 novembre 2016 · Noticies

Els joves de 4t d’ESO de la Ribera d’Ebre es refereixen a l’amor com un espai de CONFIANÇA, RESPECTE, SINCERITAT i FELICITAT, a més de LLIBERTAT, PLAER o IGUALTAT, entre altres. Segons els alumnes, aquests són “els valors en què s’ha de basar una relació de parella” i que han plasmat en unes creacions conceptuals sota el títol Viu l’amor lliure de violència.

Tot plegat ha estat en el marc d’uns tallers sobre la prevenció de la violència en parella, impulsats des de l’àrea de Serveis socials, Joventut i SIAD del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i que s’inclouen en el projecte Kant per la igualtat que, des del 2012, treballa per contribuir a una societat més igualitària, lliure de prejudicis sexistes i, en conseqüència, aconseguir una reducció de casos de maltractament. En total, hi han participat uns 200 joves de la comarca, alumnes de 4t d’ESO de l’institut de Flix, l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, el col·legi Santa Teresa també de Móra d’Ebre i l’institut-escola 3 d’abril de Móra la Nova.

Microviolències i violència masclista, qüestions de debat

En els tallers s’ha treballat mitjançant dinàmiques participatives amb els alumnes. Així, s’ha analitzat com des de diferents mitjans es tracta la dona com un objecte, a la vegada que s’ha posat de manifest la situació de casos de maltractament al territori i els diferents tipus de violència que es pot patir: física, psicològica, sexual i econòmica.

A més de parlar sobre les conductes de violència que són evidents, al taller s’han destacat aquelles petites violències o microviolències que són les que, sovint, disculpem o no ens fan adonar que vivim una situació abusiva. “Quan algú no valora i menysprea el que dius, et controla, t’intenta convèncer… hem de posar l’alerta si això és un fet puntual o té caràcter repetitiu”, han remarcat les tècniques del Consell encarregades d’impartir el taller. “Si es repeteix, és un clar indicador que estem vivim en una situació de violència”, han assegurat.

Un dels debats que s’ha posat sobre la taula en aquests tallers, i en el qual els alumnes han posat un especial interès, és el perquè la llei només parla de violència masclista i no a l’inrevés. D’aquesta manera, se’ls ha explicat que violència en poden exercir tant homes com dones dins d’una parella, però que fins avui la majoria dels casos són de víctimes dones en mans d’homes i, per tant, la llei així ho contempla.

Al final del taller s’ha proposat que cada classe elabori dos murals amb un missatge per lluitar contra aquesta violència i defensar l’amor lliure i amb respecte. Uns treballs que s’exposaran a la recepció dels centres educatius el dia 25 de novembre, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. A més, el mateix dia, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre utilitzarà aquest material per fer prevenció a través de les xarxes socials, i en un acte institucional es llegirà el manifest de l’Institut Català de les Dones.

tallers violència gènere jovestallers violència gènere jovestallers violència gènere jovestallers violència gènere joves

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: